x
Close


Közelgő események

Filmek

Az Avatar: A víz útja már minden idők ötödik legjövedelmezőbb mozifilmje

Az Avatar: A víz útja továbbra is megállíthatatlan, és már kiütötte a Bosszúállókat is.

Az Avatar: A víz útja már minden idők ötödik legjövedelmezőbb mozifilmje
  • PublishedJanuary 28, 2023

Az Avatar: A víz útja már maga mögé utasította a Bosszúállók: Végtelen háború című filmet, és ezzel minden idők ötödik legtöbb bevételt hozó filmje lett a box office listán. Az eredeti, 2009-es Avatar folytatása eddig összesen 2,054 milliárd dollárt keresett a világ jegypénztáraiból, ebből 603 millió dollár az észak-amerikai mozikból, a többi pedig a nemzetközi piacokról zsebelte be.

Az első Avatar 2,923 milliárd dollárral továbbra is a történelem valaha volt legnagyobb bevételt hozó filmje. A filmet egy ponton a Marvel Studios Bosszúállók: Végjáték című filmje letaszította a trónról, majd miután James Cameron nagysikerű produkcióját ismét bemutatták több országban, köztük Kínában a koronavírus-járvány után, a na’vik története újra az élre tört, s azóta gyakorlatilag bebetonozta magát az első helyen.

A hét elején az Avatar: A víz útja című filmet öt Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb filmnek járó díjra. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 2023. március 13-ra tűzte ki a 95. Oscar-díjátadót, aminek házigazdája – immáron harmadszorra – Jimmy Kimmel lesz. Az eseménynek a jól megszokott Los Angeles-i Dolby Theatre ad majd otthont.

A víz útja nem kevés játékidővel bír, 3 óra 12 percesre sikerült a folytatás, vagyis durván 30 perccel hosszabb, mint a sorozat első része. A folytatás a kritikusok körében nagy sikert aratott, a Rotten Tomatoes kritikai gyűjtőplatformon “friss” minősítést kapott. De nemcsak a szakmabeliek, hanem a rajongók is odáig vannak a történetért, itthon továbbra is teltházzal mennek a vetítőtermek. A Fórum Hungary a hét elején jelentette be, hogy az Avatar: A víz útja átlépte a kétmilliárd forintot a hazai jegykasszáknál, ezzel pedig a legjövedelmezőbb film lett itthon, amit eddig a 2009-es Avatar tartott.

Az Avatar: A víz útja több mint egy évtizeddel az első rész eseményeit követően meséli el a Sully család (Jake, Neytiri és gyermekeik) történetét; a rájuk leselkedő veszélyeket, az életben maradásért vívott harcukat, az őket sújtó tragédiákat és azt, meddig képesek elmenni, hogy biztonságban tudhassák egymást.

Avatar: A víz útja
Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.