Főoldal Sorozatok Az akolitus: hogyan tüntette el a fénykardokat az Idegen?
Sorozatok

Az akolitus: hogyan tüntette el a fénykardokat az Idegen?

Az akolitus bemutatott egy ritka fémet, amivel a Sith mester blokkolta a fénykardokat.

359
Az akolitus
Forrás: Disney

A Disney+ Az akolitus című sorozatának ötödik részé több szempontból is emlékezetes volt múlt hétről, egyfelől végre lelepleződött a titokzatos Sith mester, illetve azt is láthattuk, ahogy az Idegennek nevezett maszkos figura a sisakjával és az alkarvédőjével blokkolt fénykardokat, melyek egy rövid időre hatástalanná is váltak. De hogyan volt erre képes?

StarWars.com már múlt héten megerősítette, hogy miről van szó, az eheti rész pedig rá is erősített, hogy egy a Bővített Univerzumban nagy múltra visszatekintő anyaggal találkozhattunk.

A témával hosszabban a Rebo internetes portál foglalkozott. A szokatlan jelenség azért lehetséges, mert ezek a páncéldarabok egy kortózis nevű fémből készültek, mely igencsak régi múlttal rendelkezik a Star Wars világában.

A kortózis egy különleges anyag, mely nagyon nagy energia elnyelésére képes, ugyanakkor ritkán alkalmazzák, mert rendkívül törékeny. Jecki is ezért volt képes pár ütéssel széttörni az idegen fején a maszkot.

latest
Darth Bane, eredeti nevén Dessel egy kortózisbányában dolgozott, mielőtt sith vált belőle (Forrás: Wookieepedia)

Az anyag elsőként az 1998-as Én, a Jedi című regényben bukkant fel, de később a Bővített Univerzum más történeteiben is megjelent. Darth Bane, avagy eredeti nevén Dessel sith-té válása előtt egy kortózis bányában dolgozott az Apatros bolygón. Később Darth Plagueis szintén egy kortózisbányában végzett mesterével, Darth Tenebrousszal, mikor egy járat rájuk omlott. De szerepelt még kortózis például a Knights of the Old Republic játékokban is, a Republic képregénysorozatban pedig egy Sajé Tasha nevű orgyilkos használt a szériában látotthoz hasonló alkarvédőt.

aphra 1024x622 1
Doktor Aphra a null-penge nevű kortózisfegyverrel (Forrás: Wookieepedia)

A kortózis a kánon néhány történetében is felbukkant már. A Thrawn: Szövetségek című regényben például egy szeparatista gyárban kortózissal vegyített klónpáncél próbáltak létrehozni, hogy a Köztársaság hadseregének erői még hatékonyabbak legyenek a 66-os parancs kiadásakor. Ezen felül a Doktor Aphra képregényekben a renegát régész is rátette a kezét egy kortózisból készült kardra egy rövid ideig. Mozgóképes formában viszont most találkoztunk vele először.

Nevtelen
Forrás: Disney / Lucasfilm

A szerdán megjelent hatodik epizód tovább bővítette az anyag természetéről alkotott képet, hiszen az is kiderült, a kortózisból készült maszk elszigeteli a viselője gondolatait a külvilágtól. Ez extrán hasznossá teszi azt egy jedik ellen folytatott harc során, ráadásul fel is erősítheti a sithek képességeit, hiszen „kettesben” maradnak haragjukkal, félelmükkel, fájdalmukkal, tehát azon érzelmeikkel, melyekből hatalmukat nyerik. Érdekes lehet, hogy Oshára miként hat majd ez, hiszen az epizód azzal zárult, hogy maga is felvette a sisakot az Idegen unszolására. Erre azonban valószínűleg az évadzáróig várnunk kell, abból kiindulva ugyanis, hogy a következő epizódot az a Kogonada rendezte, aki a harmadik részt is, így valószínűsíthető, hogy jövő héten a visszaemlékezés másik felét fogjuk megkapni.

Szerző
Kelemen Richárd

Star Wars történetek, összefoglalók, toplisták, valamint könyv és képregénybemutatók heti rendszerességgel!

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

ws df4e5958 a919 4fcc af64 20139cad699d 240721 070824
Sorozatok

Ezt érdemes tudni Az akolitus végén felbukkant Darth Plagueis kapcsán

Hallottad-e, hogyan járt a nagy Darth Plagueis, a bölcs?

Az akolitus
Sorozatkritikák

Az akolitus kritika

Így sikerült Az akolitus, az első Star Wars-sorozat, mely maga mögött hagyta...