x
Filmek

A Star Wars rohamosztagosai eredetileg [SPOILER] is forgattak volna

Kevesen tudják, de kezdetben George Lucas rendezőnek teljesen más elképzelése volt a filmről, és eredetileg a rohamosztagosok is [SPOILER] harcoltak volna.

A Star Wars rohamosztagosai eredetileg [SPOILER] is forgattak volna
  • Publishedaugusztus 20, 2019

Kevesen tudják, de kezdetben George Lucas rendezőnek teljesen más elképzelése volt a filmről, és eredetileg a rohamosztagosok is [SPOILER] harcoltak volna.

Az eredeti Star Wars-trilógia korai tervei között George Lucasnak olyan vad ötlete volt, hogy néhány rohamosztagost fénykarddal ruház fel, de szerencsére a rendező dobta ezt a vad elképzelést, s ezt a különleges fegyvert meghagyta a jedik és a Sith lovagoknak.

Kezdetben csak két színben különböztették meg a fénykardokat egymástól, míg a jedik a kéket választották, addig a Sith-ek kyber-kristálya piros színben izzott – ezzel is szimbolizálva a jó és rossz oldalt. Ám ezen már az eredeti trilógia befejező részében változtattak, hiszen megjelent a zöld fénykard is, az előzménytrilógiánál pedig már lilát is láttunk Mace Windu (Samuel L. Jackson) mesternél, ám mint azóta kiderült, még ennél is színesebb a jedik fegyvere, hiszen lényegében a kryber-kristály bármilyen színű lehet. A fegyver színe a hordozó lelki egyensúlyát tükrözi, ezért ha egy fénykardot vérrel itatnak át, akkor előbb vagy utóbb piros színű lesz.

Star-Wars-Stormtrooper-Lightsaber-Concept

Ralph McQuarrie korai tervei között még úgy szerepelt, hogy a Galaktikus Birodalom katonáit is fénykarddal ruházzák fel. A franchise korai tervei között ez a fegyver sokkal szélesebb körben elterjedtebb lett volna, így több lázadót és rohamosztagost is ezzel ábrázoltak. Lucas később úgy döntött, hogy különlegessé teszi a fénykardok viselőit, ezért csak az Erőt ismerők, így a jedik és a Sith-ek használhatják a fegyvereket.

De a készítők ezek után sem mondtak le végleg az eredeti elképzelésről, miszerint a rohamosztagosoknak is kijár a fénykardból. A 2005-ben megjelent A Two-Edged Sword című rövid történetben egy hat fős rohamosztagos csapatról olvashattunk, akik Sa Cuis klónjai voltak. A katonákat közvetlen Palpatine uralkodó egyik bizalmasa, Sheyvan képezte ki. A rohamosztagosok kiképzésük utolsó próbáján Erv Lekauf hadnaggyal közös akción vettek részt, melynek célja az Uralkodó megölése volt. Sheyvan a próba során arról szeretett volna meggyőződni, hogy a katonáit valóban azt szolgálják, aki kiképezte őket.

Filmben ugyan nem láttunk rohamosztagosokat fénykarddal harcolni, de a koncepció mára hivatalosan is a Star Wars kánon részét képezi, ahogy erre a képregényekben is láttunk példát: egy Kreel nevű Birodalmi Tiszt ellopott egy zöld fénykardot, a Star Wars: IV. rész – Egy új remény után pedig több alkalommal is összetűzésbe került Luke Skywalker jedimesterrel a Crait bolygón.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.