Főoldal Filmek A Star Wars hivatalosan nem tekinti a kánon részének Old Darth Plagueis háttértörténetét
Filmek

A Star Wars hivatalosan nem tekinti a kánon részének Old Darth Plagueis háttértörténetét

Darth Plagueis és Darth Sidious is új háttértörténetet kap.

501
Darth Plagueis

Amit eddig tudtunk Darth Plagueis történetéről, már nem a kánon része, és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy vadonatúj háttértörténet kapjon a karakter. Darth Plagueis karaktert először a Star Wars III. rész – A Sith bosszújában említették, amikor Palpatine és Anakin beszélgettek. A jelenet után rögtön kiderült, hogy a Star Wars franchise egyik kulcsszereplőjéről van szó. Palpatine szerint ő egy Sith nagyúr volt, aki eltanulta a halhatatlanság titkát, és mindenkit képes volt megmenteni a haláltól, éppen csak önmagát nem, a tanítványa végzett vele álmában. A tanítvány nem más volt mint, mint Darth Sidious, azaz maga Palpatine.

Rejtély maradt Plagueis, még a régi kiterjesztett univerzum sem foglalkozott a karakterrel. Végül Del Rey kiadó bejelentett regényében olvashattunk Plagueis háttértörténetéről. James Luceno írását eredetileg 2008-ban tervezték kiadni, de csak 2012-ben jelent meg a könyv. A regényt nagy várakozás előzte meg, amiből végre választ kaptunk a titokzatos Sith eredetére. Pletykák szerint még George Lucas is kooperált Lucenoval a történet írása közben. Mikor megjelent a könyv, a Disney megvásárolta a Lucasfilmet, s ezzel minden Expended Universe – beleértve a könyveket, játékokat és képregényeket – történetet száműztek a kánonból. Luceno később egy teljesen új Tarkin regénnyel állt elő, ami újabb eseményeket fedett fel Darth Plagueis eredetéről.

Június 2-án jelent meg a hivatalos kánon egy könyv kötete E.K. Johnston írónőtől Queen’s Peril címen, ami új meglátásból közelíti meg Darth Plagueis eredetét. Johnson regénye többnyire a Star Wars I. rész – Baljós árnyak utáni eseményeket írja le, közvetlenül azután, hogy Padmé Amidalát megválasztották Naboo uralkodójává. Nagyjából ugyanabban az időben játszódik, mint Luceno története, azonban egy igen fontos különbséggel. Luceno Palpatine-t még mindig tanítványként mutatja be a Baljós árnyak eseményei alatt, Maul gyakorlatilag egy Sith bérgyilkos volt, és Palpatine csak azután ölte meg mesterét, hogy kancellárrá választották. Ezzel szemben Johnston az egész könyvben úgy mutatja be Darth Sidious-t, mint a Sith-ek Sötét nagyurát. A két kötetnek nincs helye egymás mellett, vagyis ezért Darth Plagueis korábbi eredete nem tekinthető a kánon részének.

Darth Plagueis háttértörténete ismét rejtély marad, ugyanakkor megvan az értelme, hogy a Lucasfilm miért demisztifikálta a Sith nagyurat. Gondoljunk csak a Star Wars: Skywalker korára, ami megerősítette azt a tényt, hogy Palpatine eltanulta az Essence Transfer-t, azaz képes volt elméjét egy másik testbe transzportálni. Palpatine évekkel korábban elsajátította ezt a képességet, csak így maradhatott életben a Star Wars VI. rész – A Jedi visszatérben, amikor Darth Vader a felrobbanó reaktormagba vetette. Luceno regénye nemcsak Plagueis eredetéről mesélt, hanem Palpatine múltjáról is, ez pedig nem egyezett azzal, amit a folytatástrilógiában láttunk. Kíváncsian várjuk, hogy milyen új háttértörténetet kap a valaha volt egyik legnagyobb Sith nagyúr, aki legyőzte a halált és még a Kiválasztottat is átcsábította a Sötét oldalra.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események