Főoldal Filmek A Mission: Impossible Leszámolás után biztonsági kockázatnak minősítette a mesterséges intelligenciát Joe Biden
Filmek

A Mission: Impossible Leszámolás után biztonsági kockázatnak minősítette a mesterséges intelligenciát Joe Biden

A Mission: Impossible a mesterséges intelligencia veszélyeire hívta fel az amerikai elnök figyelmét.

468
Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész
Forrás: Paramount Pictures

Joe Biden amerikai elnök nemrégiben adott ki végrehajtási rendeletet a mesterséges intelligencia használatáról, ami az egyik első ilyen jellegű lépés. Mint kiderült, Biden azután döntött egy ilyen rendelet kiadásáról, hogy megnézte a Mission: Impossible Leszámolás – Első Részt, és látta, milyen veszélyeket rejthet a mesterséges intelligencia, ha a rossz szereplők széles körben használják.

A Fehér Ház kabinetfőnök-helyettese, Bruce Reed szerint ő és Biden a Camp Davidben tartott politikai döntéshozatal szünetében nézték meg a filmet. “Még ha a film előtt nem is aggódott amiatt, hogy mi romolhat el a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, akkor most még több okot lát arra, hogy aggódjon” – mondta Reed az Associated Pressnek adott új interjújában.

A végrehajtási rendelettől azt várják, hogy fontos szerepet játszik majd a jövőbeli jogalkotásban, mivel az említett rendeleteket nem alkalmazhatják törvényként. A rendelet amolyan útmutatóként szolgál a törvényhozóknak, akik szabályozni kívánják a mesterséges intelligencia használatát. A rendelet utasítja az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumát, hogy adjon ki iránymutatásokat a mesterséges intelligencia által generált képek vízjelével kapcsolatban. A rendelettel kötelezni szeretnék a mesterséges intelligencia fejlesztőit arra, hogy a szövetségi kormány számára biztosítsák a teszteredményeket és egyéb kísérleteket.

“Ugyanúgy le volt nyűgözve és megijedt, mint bárki más” – tette hozzá Reed. “Hamis AI-képeket látott magáról és a kutyájáról. Látta, hogyan tud rossz verseket írni. Látta és hallotta a hangklónozás hihetetlen és rémisztő technológiáját, amely képes három másodpercnyi hangodból egy egész hamis beszélgetést létrehozni.”

A rendelet hétfői aláírása során Biden elismerte a mesterséges intelligencia előnyeit, ha megfelelően használják. “A mesterséges intelligencia mindenütt ott van, körülvesz minket” – mondta Biden. “Ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia beváltsa a hozzáfőzött reményeket és elkerüljük a kockázatot, szabályoznunk kell ezt a technológiát”.

A téma szakértői rámutattak egy fontos különbségre, hogy az amerikai rendelet az Európai Unió által bevezetett új törvényektől is elmarad. Ezek a törvények bizonyos esetekben tiltják a mesterséges intelligencia használatát, többek között a bűnüldöző szervek által az emberek valós idejű azonosítására.

joe biden 2022 billboard pro 1260
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...