Főoldal BREAKING Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész kritika
BREAKINGFilmkritikák

Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész kritika

Tom Cruise nem ismer lehetetlen, a valaha volt legnehezebb küldetésére készül.

403
Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész
Forrás: Paramount Pictures

Rendkívül erősnek ígérkezik a 2023-as nyári moziszezon a Flash: A Villámtól kezdve a csalódást keltő Indiana Jones és a sors tárcsáján át a héten végre mozikba kerül az év egyik legjobban várt akciófilmje. A Top Gun: Maverick óriásit ment 2022 nyarán, ezt szeretné most megismételni Tom Cruise a nyári hónapokban, és minden esélye megvan a Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész című folytatással. Az elmúlt hónapokban másról sem beszéltek, csak hogy milyen őrült kaszkadőrmutatványokat láthatunk a filmben, ezekről már az előzetesekben is mutattak jeleneteket, és végre teljes egészében átélhetjük Ethan Hunt legőrültebb és legmerészebb küldetését. Kijelenthetjük, hogy a franchise hetedik része az eddigi legabszurdabb küldetés.

Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész

Christopher McQuarrie író-rendező harmadszor tér vissza a franchise-hoz, ezúttal Erik Jendresen (Az elit alakulat) társíróval, hogy bemutassák a kétrészes folytatás első felvonását. Ethan Hunt legújabb küldetése messze a legkomplexebb, és mivel a játékidő 2 óra 43 perc, ez egyszerre jelent előnyt és hátrányt a küldetésre nézve. A Mission: Impossible-franchise leghosszabb részéről beszélünk, de ennek ellenére is sokszor zsúfoltnak éreztük a narratívát, és ez különösen igaz a film első felére.

Minden korábbinál nagyobb a tét. A Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész egy nagyszabású világmentő küldetés, amelyben a főszereplőt alakító Tom Cruise mellett visszatér Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), Luther Stickell (Ving Rhames) és Benji Dunn (Simon Pegg), hogy megállítsák a világtörténelem legerősebb M.I. programját. A mesterséges intelligenciára mindenki csak Entitásként hivatkozik, amelyet eredetileg jó cél érdekében alkottak, most azonban öntudatra ébredt a gépi program, és mindent elkövet, hogy baljós vízióját véghezvigye. Az Entitás megállításának első lépése egy speciális aranykulcs két felének megszerzése, amivel feltételezés szerint hozzáférést kaphatnak az M.I. forráskódjához. Csak menetközben jönnek rá főhőseink, hogy sokkal többről van itt szó, minthogy teljesítsék a küldetést, hiszen olyan kérdéseket feszegetnek, hogy pontosan mit szabadítanak a világra, milyen más veszélyeket jelent a mesterséges intelligencia az emberiségre a jövőben.

Mivel a szuperhatalom versenyben van a kulcsért, mindenki magáénak szeretné az Entitást, hogy ő legyen a világ ura, beleértve az Egyesült Államokat is, Ethan-nek és csapatának nem maradt más választása, minthogy elpusztítsák azt, hiszen egy ekkora fegyvert nem birtokolhat egyik nagyhatalom sem. Az Entitást az teszi igazán veszélyessé, hogy képes előre lépésről lépésre kiszámítani a jövőt, ám még ennél is nagyobb veszélyt jelent, hogy Ethan sötét múltjából visszatér egy régi, Gabriel nevű ellenfél; ezt a hidegvérű gyilkost Esai Morales játssza. Ezúttal Ethan nemcsak saját életét teszi kockára, hanem szerettei is veszélyben vannak. Útközben olyan visszatérő ellenfelekkel találkozhatunk, mint a Fehér Özvegy, a Vanessa Kirby által alakított Alanna Mitsopolis, vagy például az IMF korábbi igazgatója Eugene Kittridge (Henry Czerny), akit legutóbb még az 1996-os első filmben láttunk. A visszatérő szereplők mellett akadnak majd új ellenségek is. Kemény ellenfélnek ígérkezik egy Paris becenevű francia elit bérgyilkos, akit Pom Klementieff játszik.

Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész

A sok új szereplő közül leginkább Hayley Atwell karaktere, a zsebtolvajmester Grace emelkedik ki. Tom Cruise és Atwell akaratuk ellenére a legkaotikusabb akciójelenetekben találják magukat. Ethan és Grace között annyira erős kötelék alakul ki, amire még nem volt példa a franchise fennállása óta. Nem túlzás azt mondani, hogy Atwell karaktere ellopja a showt, és az új rész legjobb karaktere. Miközben Grace-t a Leszámolás – Első Rész központi szereplőjévé léptették elő, addig Rebecca Ferguson által alakított Ilsa Faust a háttérbe szorul. A Dűne sztárja szokás szerint fantasztikus, éppen ezért okoz annyira nagy csalódást a forgatókönyv, hogy ő kapja a legkisebb szerepet a filmben. Anno még Christopher McQuarrie csinált belőle sztárt a Mission: Impossible – Titkos nemzet és a Mission: Impossible – Utóhatás című filmekben, most viszont a jól felépített karaktert egy tollvonással keresztülhúzta. Ez egy visszatérő hiba, hiszen már korábban is megfigyelhettük, hogy a franchise új női karakterei mindig a háttérbe szorították a korábbiakat, egyszerre két erős női karaktere soha nem volt a franchise-nak.

Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész

Ving Rhames és Simon Pegg parádés a saját szerepében. A duó jelenetei viccesek, viszont a párbeszédek erőltetettek. Hasonló cipőben találja magát Pom Klementieff karaktere is, és bár ő még Shames és Pegg karaktereinél is kevesebbszer kap szót, jól áll neki, amitől még vadabb gyilkos benyomását kelti. De nyilvánvaló, hogy mindenki Tom Cruise kaszkadőrmutatványai miatt vált jegyet a filmre, és bármennyire meglepő, most sem okozott csalódást. Azt teszi, amihez a legjobban ért: az életét kockáztatja. Talán nem a Leszámolás – Első Rész lett a franchise legjobb része, a korábbi részhez viszonyítva a cselekmény kissé szegényes lett, de az biztos, hogy a sorozat egyik (ha nem a) legizgalmasabb része, és ebben óriási köszönet McQuarrie rendezőnek és Cruise-nak, mivel főhőseink egy percre sem lélegezhetnek fel. Az akciójelenet nem merül ki annyiban, hogy Tom Cruise egy motorral leugrik egy szikláról, hiszen bőven tartogat még akciót a film hátralévő részére is; gondoljunk csak a kis autós üldözésre Velence szűk utcáin egy sárga Fiatban, és akkor még nem beszéltünk a száguldó vonatról, aminek tetején Ethan és a már említett főgonosz esik egymás torkának. Nem túlzás azt állítani, hogy semmi sem nyújt olyan izgalmat, mint a Mission: Impossible.

Akciójelenet és akciójelenet között is van különbség, elég csak a Halálos iramban 10. őrült jeleneteire gondolni, amikor Róma utcáin egy égő guruló bombát próbálnak megállítani sportautókkal, vagy John Wick hentelését is hozhatnánk példának a negyedik felvonásból. A Halálos iramban és a Mission: Impossible között a legnagyobb különbség az, hogy míg Vin Diesel és a nagy családja a fizikát megszégyenítő mutatványokkal nyűgözik le a rajongókat, addig Tom Cruise egy fokkal hihetőbb, de annál látványosabb mutatványokkal szórakoztatja a nézőket, és amitől még jobban szeretjük ezeket a jeleneteket, hogy jórészt a színész maga csinálja ezeket a kaszkadőrmutatványokat, nem pedig zöld háttér előtt bűvészkednek a dublőrök. Cruise legújabb kalandja még látványosabb lesz Fraser Taggart operatőrnek köszönhetően, aki extrém közeli felvételeket készít a szereplőkről egy-egy akcióban.

Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész

A Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész néhány narratív hátulütője sem akadályozza meg abban Tom Cruise és csapata munkáját, hogy az év egyik legjobb akciófilmje legyen vállvetve a John Wick: 4. felvonás mellett. A Leszámolás – Első Rész egyszerre lett vicces és lebilincselő, egyensúlyt teremtve a zsúfolt forgatókönyv és a szédítően nagy akciójelenetek között. Noha csak a nagy történet első felét kaptuk, önálló filmként is megállja helyét, a befejezés pedig már felvezeti a folytatást.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Dűne: Második rész
BREAKINGFilmkritikák

Dűne: Második rész kritika

Mint a Messiást, úgy vártuk a Dűne: Második részt, de megérte!