Főoldal Játékok A Microsoft egy időben megvette volna a Nintendót és a Warner Bros. videójáték részlegét is
Játékok

A Microsoft egy időben megvette volna a Nintendót és a Warner Bros. videójáték részlegét is

A kiszivárgott levelezés szerint a Microsoftnál fontolgatták a Nintendo és a Warner Bros. Interactive felvásárlását is.

396
Nintendo Xbox

Egyre több érdekes információ lát napvilágot, miután szeptember 18-án nagy mennyiségű belsős dokumentum és levelezés szivárgott ki a Microsofttól. A titkosított anyagokat az amerikai szövetségi bíróságnak juttatták el az FTC vs Microsoft per nyomán, ám azok kikerültek a világhálóra.

Az egyik levelezés szerint, amelyet az Xbox Games Studios vezérigazgatója, Phil Spencer küldött egészen más megvilágításba helyezi a redmondi vállalat terveit. Spencer még 2020 augusztus 6-án címezte az emailt Chris Capossela, a Microsoft marketing igazgatója és a fogyasztói üzletág ügyvezető alelnökének, illetve Takeshi Numoto, a Nintendo kereskedelmi marketingvezetőjének. Spencer hosszú levelében úgy fogalmazott, hogy „a Nintendo az elsődleges eszköz a számunkra a játékiparban”.

Spencer azonban kifejtette, hogy egyelőre nagyon csekély esélyt lát arra, hogy a Nintendo a Microsofthoz kerülne. Ennek oka szerinte, hogy a Nintendo túl sokat ér, nagy mennyiségű készpénz felett rendelkezik, továbbá a japán vállalat igazgatótanácsa sem mutatott hajlandóságot a piaci növekedésre. Spencer hozzátette, hogy a Microsoft egyik igazgatótanácsi tagja már komolyabb részesedést vásárolt a Nintendóban, de ennek ellenére sem látja, hogy a Microsoft az elkövetkezendő években megvenné a több évtizedes múltra tekintő japán játékkiadót és konzolgyártót. A Nintendo, a Sony és a Microsoft mellett az egyik legnagyobb szereplő a konzolpiacon, a Nintendo Switch kézi konzol és az arra megjelent játékok évek óta rekordokat döntögetnek az eladásokban. Az Xbox vezérigazgatója a következő sorokkal zárta az emailt.

Egy bizonyos ponton a Nintendo megszerzése karrier pillanat lenne, és őszintén hiszem, hogy mindkét vállalat számára jó lépés lenne. Csak sokáig tart, amíg a Nintendo belátja, hogy a jövőjük a saját hardverükön kívül létezik. Hosszú idő….

Phil Spencer

Az email második felében Spencer egy titkos információt is közölt a Nintendo marketingvezetőjével. Elmondta, hogy a ZeniMax mellett a Warner Bros. Interactive Entertainment (mostani nevén WB Games) felvásárlását is fontolgatták ekkoriban. Spencer akár mindkettőt megvette volna, azonban a Warner esetében a problémát az jelentette, hogy hiába van számos fejlesztő stúdió és sikeres játék ezek döntő többsége a Warner filmes franchise-zain, mint a DC Comics vagy a Harry Potteren alapulnak, amelyeket a Microsoft nem birtokolhatna pusztán a Warner Bros. játékos részlegének felvásárlásával. Spencer említette a TikTok-ot is, amelynek megvételét ekkoriban aktívan fontolgatta a Microsoft, amely végül nem történt meg.

A Microsoft így a ZeniMax Media felvásárlása mellett döntött, amelyet 2020 szeptemberében jelentettek be. Az akvizíció akkori áron 7,5 milliárd dollárt jelentett, így került az Xbox alá a Doom vagy Quake játékokért felelős id Software és a teljes Bethesda Softworks, így olyan nagy sikerű játékszériák is, mint a The Elder Scrolls vagy a Fallout. A Microsoft az évek során ezen stúdiók új játékait Xbox exkluzívvá tette, mint a Redfallt és a nem rég megjelent Starfieldet. A Microsoft következő nagy akvizíciója a Call of Duty, vagy World of Warcraft játékokat birtokló Activision Blizzard jelentené, amelyet 68,7 milliárd dollárért vennének meg. Hogy ezután tervezik-e még másik nagy játékkiadó megvételét azt egyelőre nem tudjuk. Csak összehasonlításként a Nintendo mostani árfolyamon kb. 50 milliárd dollárt, míg a Warner Bros. Discovery (filmes, tévés, játékos részlegek együtt) pedig 28 milliárd dollárt érnek a piacon.

Nintendo Switch
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Call of Duty: Black Ops 6
Játékok

Nem, nem lesz 310 GB a Call of Duty: Black Ops 6 mérete

Az Activision tisztázta az új Call of Duty fájlméretéről szóló pletykákat.

Indiana Jones and the Great Circle
Játékok

Izgalmas előzetest kapott az Indiana Jones and the Great Circle

Indy a Himaláján csap össze a nácikkal ezúttal.

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...