Főoldal Játékok PlayStation Visszatérítik a Stellar Blade árát az elégedetlen játékosoknak
PlayStation

Visszatérítik a Stellar Blade árát az elégedetlen játékosoknak

A Sony meghallotta a kritikákat a játék cenzúrájával kapcsolatban.

587
Stellar Blade
Forrás: PlayStation

Április 26-án jelent meg a Sony PlayStation 5 konzoljára a Stellar Blade. A koreai Shift Up csapatának külső nézetes poszt apokaliptikus akció, sci-fi játéka már a megjelenés előtt nagy figyelmet kapott, köszönhetően a főszereplő, Eve kinézete miatt. A Sony azonban váratlanul néhány nappal a megjelenés előtt eltávolított néhány ruhát, amely után a játékosok kifakadtak a közösségi médiában. A Sony meghallotta a kritikákat és elkezdte visszatéríteni a játék árát a csalódott játékosoknak.

A Stellar Blade kivívta a játékosok és a sajtó figyelmét is. Nem csoda, hiszen a játék főszereplője elég erős női idomokat kapott, megcélozva ezzel a felnőtt közönséget. Ráadásul mindezt fokozták azzal, hogy bizonyos ruhák alig, vagy szinte semmit nem takartak, ami miatt már többen szexizmussal és a nők tárgyiasításával támadták a fejlesztőt és a kiadót is. A Sony ezért a játék megjelenésekor egy frissítéssel eltávolította ezeket a ruhákat és csökkentették is a vért a játékban.

Az előrendelő játékosok ezután élesen bírálták a kiadót, mert szerintük a Sony szándékosan félrevezette a vásárlókat a marketing során. Az elégedetlenek még petíciókat is indítottak ellene. Többen azzal próbálkoztak, hogy a játék fizikai lemezes verzióját futtatták a frissítés nélkül. A Sony végül meghallotta a kritikákat és elkezdték visszatéríteni a játék árát azoknak, akik ezt igényelték. A Redditen már több helyen írták, hogy visszakapták az árat. A lépés igen meglepő a Sonytól, ugyanis a PlayStation oldalán egyáltalán nem könnyű visszakérni egy játék árát, nem is segítőkész a felület ilyen téren. A Sonyval szemben pl.: a Valve a Steamen, vagy a Microsoft az Xboxon sokkal jobban engedik egy játék árának a visszafizetését.

A kritikák és a cenzúra ellenére a Stellar Blade óriási siker lett. A Metacritic oldalán 82 pontot adtak rá a kritikusok, míg a játékosok 9,1-et. A játékból 24 óra alatt elkelt 1 millió példány PS5-ön köszönhetően az előrendeléseknek. Vagyis bevált a marketing és a játék demózása, még ha utólag cenzúrázták is a szoftvert.

Stellar Blade
Forrás: PlayStation
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Várakozáson felül teljesített a Stellar Blade, tervben van a PC-s változat

A Shift Up új PS5 exkluzív játéka hangos siker lett, folytatások is...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...