TESZT: Pikmin 3 Deluxe

Parányi pajtások.

A Pikmin eredendően egy Nintendo által kreált széria, mint sok más anyaguknak, ennek is Shigeru Miyamoto az atyja. És ahogy azt tőle már megszokhattuk, egy kedves, de mégis innovatív játékot, és ezáltal egy rendkívül szerethető univerzumot kreált meg. Az első rész megjelenéshez egészen 2001 október 26-ig kell visszanyúlnunk, amikor is a Nintendo akkori zászlóshajóján a Gamecube-on formába öntötték a kaland kezdetét. A Pikmin kellően jó fogadtatásban részesült, egyöntetűen kedvelték a kritikusok és a játékosok is. A cucc jelenleg is 89-es Metascore-ral és 8.7 pontos User Score-ral virít a Metacritic adatbázisában.

Az első rész sikere elég volt ahhoz, hogy számos port és folytatás is elkészülhessen, egészen a harmadik epizód Wii U megjelenéséig. Sajnos itt azonban a sorozat vesztett egy kicsit a népszerűségéből. Így az amúgy is elég gyengécskén fogyó konzolon nem igazán hozott erős eladásokat. Ennek ellenére érezte a Nintendo is, hogy kár lenne veszni hagyni az amúgy remek játékot. Hát megörvendeztetett bennünket egy Nintendo Switch megjelenéssel, ezúttal Deluxe formában.

A Pikmin 3 Deluxe története szerint szülőbolygónk a Koppai már erőforrásai kimerülőben vannak, tartalékai szinte kifogytak. A sanyarú sorsú bolygó lakói utolsó reményükként megpróbálnak egyéb bolygókat felfedezni és azokon találni megfelelő minőségű és mennyiségű élemet. Ezen céljukat különböző űrhajós expedíciókkal kívánják elérni. Az egyik ilyen háromfős legénység felfedezőútjába kapcsolódhatunk be. Akik egy lehetséges bolygó, a PNF-404-et vizsgálva azt megfelelőnek találják egy alaposabb vizsgálatra. Bátor kalandoraink meg is kísérelnek leszállni a bolygóra, ám a manőver balul sül el és elszeparálódnak egymástól. Így lényegében fény is derült a cselekményre és az alapvető célunkra. Mely nem más, mint először is a legénységünk, valamint a bolygónk számára a fennmaradáshoz elegendő élelem biztosítása. Ennek során hamar megismerjük a bolygó ökoszisztémáját. Abból is legfontosabb és nélkülözhetetlen pikmin nevezetű fajt, akiknek tagjai segítségünkre lesznek a magasztos célunk elérése közben.

Ejtsünk néhány szót a játékról magáról. Tekintve, hogy milyen eladásokat generált az eredeti megjelenés és mennyire régen voltak a korábbi részek, úgy gondolom sokan nem ismerik az alapokat. A Pikmin 3 Deluxe zsánerét tekintve egy érdekes kombinációja a valós idejű stratégiának és a puzzle elemeknek. Alaphelyzetben napokra bontva fedezhetjük fel a bolygót, tekintve, hogy éjszaka sem főhőseinkre, sem a segítségünkre siető pikminekre nézve sem túl biztonságos. Így kénytelenek vagyunk azon intervallumon belül dolgozni, amit a világos és annak biztonsága nyújt számunkra. Ennek értelmében pedig nagyon fontos lesz, hogy szépen megtervezzük az adott napon elvégzendő feladatokat, mert bizony aki éj leszálltával nem tér vissza a „táborba” annak sajnos búcsút mondhatunk. Ez elsősorban békés kis barátainkra vonatkozik, akik hatalmas teherbírásuk és fáradhatatlan szolgálatuk ellenére sajnos igen kiszolgáltatottak a bolygó dominánsabb fajainak.

És essen néhány szó a bolygó számunkra leghasznosabb lakóiról is, a pikminekről. Valamiért ezen lények úgy fognak ragaszkodni hozzánk, mintha saját gravitációs mezőnk lenne, mindenhová követnek majd. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy egy csomó hasznos dolgot is meg fognak nekünk még tenni amire utasítjuk őket, de erről beszéljünk miután megismertük őket egy kicsit jobban. A pikminenkből ugyanis nem csak egy fajtával fogunk találkozni, számos más tulajdonsággal rendelkező kerül majd utunkba a történet során. De nézzük is a hét különböző csoportot, valamint, hogy melyiket mire fogjuk tudni használni. Az elsők akikkel összekerülünk azok a pirosak lesznek. Erősek, szívósak és ahogy a színük is utal rá, ellenállóak a tűzzel szemben, emellett őket a legkönnyebb menedzselni.

Ezután a sárga fickókba futhatunk bele, akik az elektromosság elleni ellenállóságuk mellet könnyebbek is a többieknél, így magasabbra hajíthatjuk őket. Ezzel addig elérhetetlen helyekre juthatunk el. A kékek, ahogy azt a színük is sejteti, tudnak lélegezni a víz alatt és ezt kihasználva még az egyéb színű fuldokló társaikat is megmentik. A lila katonáink zömökebbek, de ezáltal tízszer erősebbek is, míg a fehérek nagyon gyorsak, mérgezőek, de még az elásott cuccokat is jelzik. A szárnyas barátaink repülnek, így át tudnak kelni a vízen és a földi támadásokra is immunisak. A kő kinézetű haverok pedig, ahogy látszik is a legkeményebbek, így ha valamit össze kell törni, csak ők jöhetnek számításba. Természetesen az elénk kerülő akadályokat és feladatokat ezen képességek falhasználásával kell leküzdenünk, vagy megoldanunk gyakran kombinálva azokat a siker érdekében.

Muszáj tisztáznunk, hogy a játék nem egy remake vagy remaster, lényegében azt az élményt kapjuk, amit anno Wii U-n is. Tehát akinek ott nem volt valami megfelelő, az ne számítson rá, hogy most 4K-ban és 120 fps-sel fogja végigtolni a Pikmin 3 Deluxe-ot, nem erről van szó. De azért ez a kiadás több mint a korábbi sima, mégiscsak ott van az a Deluxe jelző a címben, de nézzük is mivel lett több a cucc. Először is minden DLC amit anno pluszban megvehettünk most bizony a csomag része, mindenféle extra költség nélkül. Emellett kaptunk néhány új mellékküldetést is, két új karakterrel Olimar-ral és Louie-val.

Azonban mind közül a legérdekesebb és legnagyobb újítás, hogy ezeket a küldetéseket ezúttal egy barátunkkal is tolhatjuk co-op módban. Valamint, ha valaki kipróbálja az eShopból ingyenesen elérhető demót, az amellett, hogy kaphat egy egész jó képet a játékról és annak életében való szükségességéről, még egy extra Ultra-Spicy nevezetű nehézségi fokozatot is magáénak tudhat. Arról nem is beszélve, hogy mentésünk tovább vihető a demóból. Így a játék megvásárlása után nem kell a nulláról kezdenünk, hanem folytathatjuk, ahol előtte abbahagytuk.

A játék grafikája kellően letisztult, a tesztet egy Nintendo Switch Lite-on követtem el és határozottan szép volt a kis kijelzőn. Néha már-már túl realisztikusnak éreztem egyes háttereket és grafikai elemeket. De ezen gyorsan segített a kedvesen elborult, szürreális lények sokasága. Egyszerűen öröm ránézni a cuccra, minden porcikájából sugárzik az a bizonyos Nintendo minőség. A képfrissítésre sem mondhatok semmi rosszat a Pikmin 3 Deluxe egy reccenés nélkül tűrte a nyüstölést, pedig néha azért igencsak zsúfolttá válik a képernyő. A hangok is kellemesek voltak, az atmoszféra teremtést nagyon jól kiszolgálja a sejtelmes és váltakozó aláfestés.

VÉGSZÓ

Összességében a Pikmin 3 Deluxe egy szuperül sikerült portja a 2013-as Wii U-ra megjelent eredeti változatnak. Aki esetleg ki akarta próbálni annak ajánlom, hogy ezt a változatot szerezze be, ez ugyanis a definitív verzió, minden egyes DLC-vel és számos újdonsággal kiegészítve. A játék azonban nem remake és nem is remaster, így akinek ilyen irányú igényei vannak engedje el bátran. Azonban aki eddig nem ismerte és egy kellemes relaxáló, ám mégis agymunkára sarkalló kalandra vágyik, bátran vegye meg, kellemesen fog szórakozni, azt garantálhatom. A játék egyébként nagyon addiktív és nehéz lesz lerakni, a sztoriban alapból beleölhetünk 10-12 órát, de aki jobban elmerülne az simán 20-25 órát is beletehet. A játék kizárólag Nintendo Switch konzolokra jelent meg 2020. október 30-án.

Total
0
Shares
Previous Article
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger kémsorozatban lesz látható a Netflixen

Next Article
Amber Heard

Amber Heard megerősítette, már nagyon várja, hogy visszatérjen Mera szerepében az Aquaman 2. forgatásán

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!