Főoldal Játékok TESZT: Metamorphosis
Játékok

TESZT: Metamorphosis

Kafkai kalamajka.

567

Talán van néhány olyan irodalmi mű, mely szinte minden középiskolásnak egyaránt klappol, mindenkinél beindít valamilyen általános reakciót az undoron kívül. Nálam ezek egyértelműen a rövidebb, de annál könnyebben emészthető novellák voltak. Az általában néhány 10 oldalas, egy rövidebb történetet elmesélő művek, melyek nem igényeltek komplex tudást és valamilyen komolyabb konfliktust tártak fel a szereplők életében. A középiskolai irodalomórák egyértelműen legnagyobb durranása Örkény István: Egyperces novellák írása és Franz Kafka: Az átváltozás című műve. Zseniálisnak tartottam mindkettőt. Olyan pazar és csattanós kis történetekkel operáltak, melyekkel azelőtt jóformán csak sci-fi vagy horror olvasmányaim során találkoztam.

Na de hogy is jön ez most ide, tehetitek fel a kérdést. Mai alanyunk a Metamorphosis, nem másnak mint Az átváltozásnak lett egyfajta játékbeli adaptációja. Beszéljünk is néhány szót az eredeti műről. Az író Franz Kafka egy német nyelvű zsidó család sarja volt a 20. század hajnalán virágzó Prága városában. Irodalmi műveit legtöbbször hivatali munkája után, esténként írta. Az ebből fakadó magány és a kemény kezű apja miatti szorongásából kialakult személyisége remek táptalaja volt nyomasztó és néha kellemetlen műveinek alapjához. A háttere, előélete miatt is alakult ki benne egyfajta szorongás, melyet művein keresztül remekül át tudott ültetni az olvasóba. Ezzel pedig igen komoly hatást gyakorolt a művészvilágra. 40 éves korában gümőkórban hunyt el. Sajnos élete során nem igazán érte utol a siker, csupán néhány műve jelent meg.

Az átváltozás, mely szintén nem ért el életében sikereket, egy rövidke novella. Főszereplője Gregor Samsa egy reggel arra ébred, hogy egy undorító féreggé változott. Ez az abszurd fordulat megpecsételi sorsát, ám Gregor nem igazán érzi át a történtek súlyát és ebből a szituációból megannyi groteszk és képtelen esemény következik. Olvassátok el, tényleg nem hosszú, azonban annál érdekesebb ahogy a család sziklaszilárd, földhöz ragadt mindennapjai keverednek a Gregor által átélt és megteremtett szürreális helyzettel. Az is egy érdekes képet vet a műre, hogy rengeteg hasonlóság fedezhető fel az író és a főszereplő között. Valamint ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy mennyire durva korrajz alkotható a családon belüli szerepekről a novella elolvasása után.

Az Ovid Works által fejlesztett és az All In! Games által kiadott Metamorphosis 2020. augusztus 12-én jelent meg PC, PlayStation 4, Xbox One és Nintendo Switch platformokon. Ahogy azt már a kis irodalmi felvezetőből leszűrhettétek a cím nem véletlen, a készítők inspiráció gyanánt Kafka művét, Az átváltozást használták. A történet eleje szinte ugyanúgy indul, Gregor Samsa a főhősünk egy keményen átmulatott éjszaka után arra eszmél, hogy nem érzi éppen a legjobban magát. Miközben próbálja leküzdeni az iszonytató másnaposságát feltárul előtte a szörnyű tény, mely szerint bogárrá változott és ha ez nem lenne elég még a legjobb barátját is letartóztatják. Így Gregor a nyakába veszi az ízelt lábait és útra kell, hogy a rejtélyes Toronyban megtalálja a válaszokat melyek szükségesek a visszaalakuláshoz és barátja megmentéséhez.

A nem éppen szokványos játék leginkább az alapötletből és a kafkai művészeti elemekből táplálkozik. Rendkívülien vegyíti a teljesen hétköznapi dolgokat az észbontóan fura, szürreális képekkel és gondolatokkal. A játék igazából egy belső nézetes puzzle-platformer, de bátran rásüthetjük a sétaszimulátor jelzőt is, tekintve, hogy sem a fejtörők, sem az ugrálós részek nincsenek erősen túlsúlyban. Azonban kicsit olyan az ember érzése, hogy a készítők sem tudták eldönteni melyik elem legyen a meghatározó, így van egy kicsi mindenből.

Az ide-oda sétálgatást azonban a narratíva fogja vinni előre, egészen szórakoztató, hogy mindenhol fogad néhány kommunikatív rovar. Igazából ezt a kuszaságot nem is mondanám problémának, tekintve, hogy rengeteg egyéb bogárral fogunk találkozni a kaland során. És ezeknek mind meg van a helyük a társadalmukban. Természetesen a többségük fog is erről beszélni nekünk, jól megírt dialógusok során foglalják össze a mondandójukat. Tényleg szórakoztatóak és bizonyítják, hogy jól kigondolták a készítők ezt a kis világot. Emellett nagyon szórakoztató aspektusa a játéknak a bürokrácia kifigurázása is. Az életet szabályzó Torony és Gregor bogárlétének minden egyes lépése összefonódik és ebből általában hősünk nem igazán fog profitálni.

A játékmenet során viszont kicsit túlzásba estek a fejlesztők a fetch questekkel. Értem, hogy korlátozottak a lehetőségek, de ennél azért egy kicsit fantáziadúsabb megoldások is elfértek volna. Nem egyszer lesz példa arra, hogy beszélünk egy npc-vel, aki elküld egy másikhoz, akinek kell valami egy harmadiktól és neki pedig egy újabb szívességre van szüksége. Ez egy kicsit időrabló megoldás, de gondolom szükség volt rá, mert a játék így is alig tesz ki négy órát. Mentségükre szóljon, hogy ezt leszámítva az a néhány röpke óra valóban kellemes és változatos környezetben telik el. Igazán szórakoztató a parányi bogárként körberohangálni az emberlakta tereken, melyeket bogárlétünkből fakadóan grandiózusnak láthatunk. A normál emberi használati tárgyak számunkra megmászandó hegyekké és egyéb leküzdhetetlen akadályokká válnak. Szerencsénkre azonban szinte mindenre fel tudunk mászni, amire nem, arra pedig valamilyen környékbeli ragacs segítségével tudunk rátapadni. Ez azonban amellett, hogy fejjel lefelé nem működik, még időhöz is kötött, tehát jól osszátok be.

A játék grafikáját nem mondanám kiemelkedőnek, de amit meg kell jelenítenie azt egész jól teszi. A Metamorphosis-nak van egy sajátos atmoszférája és azt teljesen jól átérezhetjük a vizualitásnak hála. A komikus, már-már rajzfilmbe illő helyzetek és a szürreális képek keveredése tényleg öröm a szemnek. Annak ellenére, hogy azért nem kicsik az aktuálisan bejárható terek a játék néhány alkalomtól eltekintve teljesen stabilan, szinte folyamatos képfrissítés mellett futott. Az audió élménynél viszont álljunk meg egy percre. Régen hallottam annyira jól eltalált hangeffekteket vagy olyan szuper aláfestő zenéket, melyek ennyire jól leírtak volna bizonyos szituációkat. Azt a hangulatot amit a játék ad sokban köszönhetjük a remek hangoknak, melyek igazán megutaztatnak ebben a nem éppen hétköznapi kalandban.

Összességében a Metamorphosis nagyon jól átadja a kafkai légkört, ám teszi mindezt jóval szórakoztatóbb és kevésbé nyomasztó formában. Az anyag hozza azt a szürreális atmoszférát amit elvárhatunk, egy Az átváltozás által inspirált játéktól, de nem lesz tőle ott a gombóc a torkunkban és nem változik savanyúvá a szánk íze. Egyszerűen egy jóval pozitívabb, ám mégis hasonlóan elrugaszkodott kalandban lehet részünk. A játék jelenleg cirka 21 euróért vásárolható meg a kívánt platform digitális áruházában, mely talán egy kicsit túlzó ezért a rövidke alkotásért, de aki szereti a hasonló stílusú cuccokat, az nem fog csalódni Gregor utazásában sem. Teljes áron nem mondom biztosra a vásárlást, azonban egy akció során, ha kap egy csinosabb árcédulát, mindenképpen csapjon le rá akit vonzanak a fura történetek és szürreális világok.

Szerző

Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, de altatás után előveszem a controllerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Várakozáson felül teljesített a Stellar Blade, tervben van a PC-s változat

A Shift Up új PS5 exkluzív játéka hangos siker lett, folytatások is...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...