Close






Közelgő események

Játékok

Terepszemle – Xbox One PlayIT Show Szeged

Túl vagyunk a 2017-es Xbox One PlayIT Show Szeged rendezvényen, ahol a Microsoft jóvoltából mi is ott voltunk, és megnéztük mi vonzott oda több mint hétezer embert azon a napfényes

  • PublishedJune 12, 2017

Túl vagyunk a 2017-es Xbox One PlayIT Show Szeged rendezvényen, ahol a Microsoft jóvoltából mi is ott voltunk. És ha már ott voltunk, megnéztük mi vonzott oda több mint hétezer embert azon a napfényes vasárnapon. A programok között youtuberek szereplései, e-sport döntők, kipróbálható játékok és technológiák mellett a valódi sportok is helyet kaptak a Chio Mozdulj Gamer keretein belül. Lássuk kicsit részletesebben, hogyan is zajlott a szegedi PlayIT!

A délelőtt 10-es kezdés előtt néhány perccel érkeztem a program helyszínéül szolgáló TIK-hez (aka. SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ), ami a Szegedi Tudományegyetem egyik legimpozánsabb épülete. A helyszínen kígyózó sorok és lelkes fiatalok (bár sok esetben kevésbé lelkes szülők) fogadtak, akik már türelmetlenül várták, hogy bejuthassanak. Persze az épületben már a deluxe belépősök javában élvezték a programokat, hiszen ők már 9-órától bemehettek. Engedjétek meg, hogy mielőtt belemennék részletesebben a programokba kitérjek a helyszín választásra. A TIK felépítéséből adódóan bár alkalmas sok ember befogadására, a sorok méretét látva mégis elfogott az aggodalom, hogy hogy fog itt elférni mindenki. Szerencsére azonban tévedtem ezzel kapcsolatban. A helyszínen amellett hogy viszonylag kényelmesen el lehetett közlekedni egész nap, a szellőzés és a hőmérséklet is egész kellemes volt. A tavalyi rendezvényen sokan panaszkodtak emiatt, de itt ezzel sem volt gond.


A show egyik fő attrakciója az Xbox One Gamestar Nagyszínpad volt, ahol egész nap váltották egymást a sztárvendégek, versenyek, előadások. A vendégek ismert videósok voltak, akik közül néhányan műsorvezetői szerepre ugrottak be, míg a legtöbben játékosként szálltak be egy-egy vicces vagy éppen izgalmas versenybe. A résztvevők közül néhányan, a teljesség igénye nélkül: Pamkutya, OwnMcKendry, Gameday Imi, Török Ábel, Videójáték Zsolti, Zsozéatya, Nosika, Bturbo, Radics Peti, és még sokan mások. Tehát aki a youtuberek miatt érkezett annak nem kellet csalódnia. A színpad mellett a rendezvény más helyszínein is össze lehetett futni velük, és a lelkes fiatalok gyakran ki is használták a lehetőséget. A közös képekre és aláírásra éhes rajongók lépten-nyomon megtalálhatták kedvenceiket.


Azonban a játékvilág más szegletei is képviseltették magukat a rendezvényen. Az e-sportok rajongói sem unatkoztak, ugyanis a Lenovo Legion döntője is itt zajlott. A délelőtt az Overwatch, míg a délután a League of Legends jegyében zajlott. Az izgalmas mérkőzések mellett a nézőket kvízjátékokra is invitálták, ahol értékes nyeremények találtak gazdára. A két e-sport verseny között pedig Bturbo és a csinos hostess lányok szórakoztatták a nézőket egy versennyel, ahol a gamer világból vett kérdésekre kellett válaszolni 5 fős csapatoknak.


A rendezvény egész területén jobbnál jobb cosplayeket láthattunk, melyek a realisztikus, eszméletlenül kidolgozott és részletgazdag megvalósítástól, a kreatív és újragondolt karakterekig minden félét tartalmaztak. Ezúton is emelem a nemlétező kalapom minden résztvevőnek aki beöltözött, hiszen számomra az ilyen rendezvények egyik legizgalmasabb része a sok-sok kreatív és ötletes jelmez. Itt is nagyon feldobták a hangulatot az élethű barbárok, a megelevenedett League és Overwatch hősök, és a többi karakter.


A kipróbálható konzolok, PC-k, VR eszközök, és új játékok is nagy népszerűségnek örvendtek, és mindenhol folyamatosan sorban álltak a fiatalok. A Playstation VR, a Lenovo Legion Youtube párbaj, a League of Legends zóna, a Daráló zóna és a sok más program illetve kipróbálható játék mellett nem igazán unatkozhattak a fiatalok.

De muszáj kiemelnem, hogy számomra a nap hősei a jelen lévő szülők voltak. Gondolom nem meglepő, ha azt mondom, hogy az átlagéletkor ezeken a rendezvényeken igen alacsony szokott lenni. Az itt megjelent fiatalokat pedig követték a rendíthetetlen szülők, akiket nem tántorított el a tömeg vagy a sok kütyü. Úgy láttam a legtöbb szülő, nemcsak hogy átvészelte ezt a vasárnapot, hanem sokszor ők maguk is kipróbálták a VR eszközöket, beültek a virtuális volánok mögé, vagy éppen a videósok előadásain nevettek. Le a kalappal kedves anyukák és apukák!

A rendezvény tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a számok is ezt mutatják. A szervezők adatai alapján több mint 7000 ember vett részt a szegedi PlayIT-en, azaz megdőlt az eddigi rekord. Összességében tehát sikeres napot zártak a szegediek, és a jelenlévők is egy élményekben gazdag napot tudhatnak maguk mögött. A fenti videóban próbáltam röviden összefoglalni nektek a PlayIT szegedi rendezvényének hangulatát, és főbb eseményeit. Reméljük, egyre több vidéki nagyvárosba ellátogat a PlayIT, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb ez a fajta szórakozás. Legközelebb Zalaegerszeg ad otthont egy hasonló rendezvénynek, ahol a gamereké a főszerep. A Gamer Expo június 16-18 között zajlik majd.

Written By
Plesovszki Nándor

Sorozatokkal foglalkozom főként, de a filmek és képregények világában is otthon érzem magam. A kritikák írása mellett YouTube-on rendszeres sorozat kibeszélőkkel is jelentkezem.