Főoldal Kritikák/tesztek PILOT KRITIKA: Star Trek: Discovery
Kritikák/tesztek

PILOT KRITIKA: Star Trek: Discovery

Visszatért a tévére a Star Trek, itt a Discovery!

477
star trek discovery mini

Visszatért a tévére a Star Trek, itt a Discovery!

Igazán nehéz érzelmek nélkül a Star Trek-ről írni, sőt nem is lehet, már persze annak aki szereti a sorozatot. Gyerekkoromban a német RTL-en láttam először, és akkor semmit nem értettem belőle azon kívül, hogy nagyon high-tech-nek tűnt az egész. A Star Trek azóta elmúlt több mint 40 éves, pár éve J.J. Abrams jóvoltából újraindult a Kirk féle vonal, de közben 10 év telt el az utolsó Star Trek sorozat óta. A Mindenen túl (utolsó modern Star Trek-film) bevételein azért már-már látszódik, hogy a Star Wars árnyékában ez az új filmes formula kezd megfáradni. Aki látta az új filmeket az tudja, hogy azok gyengén kapcsoltak, nincs igazi erős történeti szál közöttük, ami hosszútávon azért már nem annyira érdekes. A Star Trek igazi otthona a sorozatok világa, a 90-es években a mostanra már klasszikus Next Generation, Deep Space Nine és Voyager mind-mind 7 szériát éltek meg, ami ma is egy jónak mondható szám. Számomra a Star Trek legnagyobb érdeme mindig is az emberközpontúsága és az emberiségbe vetett hite volt. Azt hiszem aki szereti a sorozatot az tudja, hogy miről beszélek, a többiek meg nézzék végig a Next Generation 7 évadát és utána jöjjenek vissza.

star trek discovery 2 mini

Persze réges-régen volt már a Next Generation, azóta sci-fi műfaj sokat változott, telis-tele vagyunk szuperhősökkel, és a Star Wars is feltámadt. Mégis én továbbra is hiányolok egy igazán jó sci-fi sorozatot, ami az űrben játszódik, izgalmas és a lövöldözésen túl van is valami értelme. Én derekasan próbálkozok, de nálam a Dark Matter vagy a Killjoy néhány rész alatt elvérzett. Sajnos mindkettőn látszik, a kis költségvetés, és szerintem a történet sem stimmel annyira. Aztán 2015-ben látszólag a semmiből bejelentették, hogy készül a Star Trek: Discovery, egy új, a következő generációs sorozat. Az új filmek árnyékában én őszintén szólva nem számítottam rá. Hosszas vergődés után pedig végül két évvel később kijött az első két rész, amit Európa szerte a Netflix-en lehet nézni, legnagyobb örömömre. Én régóta előfizető vagyok, és azt hiszem akkor döntöttem el, hogy maradok is, amikor a teljes Star Trek sorozat elérhetővé vált a Netflix-en.

Star Trek Discovery 01

Elég a bevezetésből, lássuk milyen lett a Discovery. Rég ültem már olyan izgatottan TV elé mint tegnap. Az előzetesek alapján azért joggal vártuk, hogy egy izgalmas kalandban lesz részünk. A budget rendben van, a látványvilág rendben van, remek színészeket szereztek (főszereplő: a The Walking Dead-ből is ismert Sonequa Martin-Green), sőt producerként Gene Roddenberry fia is részt vesz a projektben. Azt hiszem a végeredményt látva pedig elégedettek lehetünk, az első két rész izgalmas, a mozifilmekhez hasonlóan látványos lett. Persze helyenként érezni a CGI-n, hogy azért ez egy sorozat, de más sci-fi sorozatokból kiindulva, ha marad ez a látványvilág, akkor én boldog leszek. Érezhető a sorozaton, hogy azért nagyon bizonyítani szeretne, néha a tempót egy picit visszafoghatták volna, de így legalább a pilot két része alatt végig az az érzésünk, hogy lélegzetvisszafojtva nézzük és drukkolunk, hogy sikerüljön neki. A jövőre nézve persze nem sok minden derül még ki ebből a két részből. Nem ismerjük meg az új hajót és tulajdonképpen az új legénységet sem. Mivel nagyon akció dús lett, ezért az még kérdés, hogy mennyit tud megőrizni a korábbi Star Trek sorozatok értékvilágából, vagyis “a különös új világok felfedezéséből, új életformák felkutatásából és, hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett” felfogásból. Elsőre kicsit sötétebbnek tűnik a világa, de ez betudható annak is, hogy mennyit változott a sorozatok világa az elmúlt 10 évben. És tulajdonképpen ezért is nehéz a érzelmek nélkül írni róla, aki szereti a Star Trek-et az örül, hogy újra viszont láthatja sorozatként. Óriási elvárásoknak kell megfelelnie, ha ez egy sima sci-fi sorozat lenne, ami most indulna, biztosan másképpen vélekednének róla, mivel a nemzetközi sajtót elnézve a fogadtatás jelenleg ugyan pozitív, de a jövőjét nézve vegyes. Én azt mondom, hogy akinek hiányzik egy jó sci-fi sorozat, ami látványos, az nézzen bele, nem fog csalódni! Egyébként meg a Big Bang Theory óta a Klingon nyelv nagyon menő lett, és az új sorozatban bőven kapunk belőle, arról nem is beszélve, hogy nagyon menők lettek az új (felújított) Klingonok!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Star Trek: Discovery
Sorozatok

A SkyShowtime hamarosan bemutatja a Star Trek: Discovery ötödik és egyben utolsó évadát

A teljes Star Trek: Discovery felkerül hamarosan a SkyShowtime műsorára.

Scoob
Előzetesek

A Scoob teasere Scooby-Doo eredetét ismerteti meg velünk

Scooby-Doo történetének legújabb, animációs feldolgozása a legendás kutya, és a Rejtély Rt....

Sorozatok

Durva háborút ígér a The Walking Dead hivatalos szinopszisa

Az AMC csatorna kiadta a hivatalos szinopszist a The Walking Dead 8....