Főoldal Játékok Összefoglaltuk az őszi PlayIT rendezvényt
Játékok

Összefoglaltuk az őszi PlayIT rendezvényt

A hétvégén az őszi PlayIT-n jártunk a Microsoft jóvoltából, ezúton is szeretnénk megköszönni nekik.

114

A hétvégén az őszi PlayIT-n jártunk a Microsoft jóvoltából, ezúton is szeretnénk megköszönni nekik.

Sokáig gondolkoztam azon, hogy mivel is kezdjem az élménybeszámolóm, míg végül arra jutottam, hogy talán sokan nem is tudják, hogy pontosan mi is ez a rendezvény, így most itt a nagyszerű alkalom, hogy bemutassuk a PlayIT-t, Magyarország legnagyobb játék és hardver felvonulását. A PlayIT több éves múlttal bír, és szerencsére nem csak a fővárosban érhető már el, mert tavaszi és őszi úgynevezett kitelepülésekkel a kisebb városokba is feltűnik a rendezvény. Most éppen Budapestre, a Hungexpora esett a választás, itt találkozhattunk a szakma legnagyobbjaival.

A helyszínnek otthont adó épület remekül tükrözi azt, hogy mivel is találkozhatnak a vendégek. Exporól van szó, ahol ha nem is legújabb játékokkal és hardveres eszközökkel – ezekre ott van a nyári E3 Los Angelesben és a németországi GamesCon minden évben, mert el kell fogadnunk, hogy az igazán új dolgokat ott láthatjuk először -, de a konzolgyártók, a hardvergyártók és a magyar közösségi média nagyjai mind-mind megjelennek. Remek alkalom, hogy kipróbáld a VR eszközöket, beszélgess a kedvenc YouTubereddel, vagy új barátokra tegyél szert, és esetleg meglévő klánod erősítsd az adott játék szerelmeseivel.

15271816_725177480970164_671845162094716266_o_mini

Már ha a VR szóba került: A 2016-os év lesz a VR első nagy éve, hiszen ettől az évtől lehet megvásárolni azokat az eszközöket, melyekkel sokkal jobban beleélhetjük magunkat a játékba, mondhatni testközelből élhetjük át a harcokat, az űrkalandokat és még sok-sok egyéb mást is. Ha már ott voltam a hétvégéi kiállításon, és Médiakánt, akkor éltem a lehetőséggel, és elsőbbséggel, belevettem magam a VR futurisztikus dimenziójába. El kell mondanom, hogy korábban nem próbáltam még ki a VR-t, csak olvastam, és videókat néztem róla, de valamiért nem hajtott a vágy, hogy belevessem magam ebbe, most viszont mondhatni kötelező jelleggel fel kellett vennem a szemüveget. A Sony VR részlegét próbáltam ki elsőként, de a Samsung Gear VR-t is felvettem, hogy legyen összehasonlítási alapom. Meglepő dolgot tapasztaltam, nem gondoltam, hogy VR és VR között is ennyi különbség van. A Sony virtuális valósága sokkal jobban visszaadja azt az élményt, amit a vártam a „csodától”. Azt kell mondanom, amíg nem próbálod ki egyiket sem, addig ne alkoss véleményt, mert nem tudod elképzelni, mit nyújtanak ezek a sci-fi cuccok. Szó szerint, mintha egy sci-fiben lennél. Évekkel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna nekem, hogy pár év, és valóság lesz a hollywoodi technika, megmosolyogtam volna, nem hittem volna el, és lám-lám, beteljesültek a jóslatok. A korábbi kritikákkal ellentétben szerintem – bár itt lehet, hogy nem teljesen hihető történetem, mivel most próbáltam csak ki először -, de a szédülés és fejfájás tünetei nálam nem jelentkeztek, teljesen kényelmes volt a szemüveget hordanom. A játékok minőségéről és felhozataláról sajnos ezt már nem mondhatom el, ugyanis még nagyon gyerekcipőben járnak a fejlesztők, van hová fejlődni, de idő kérdése csak, és szerintem minden játékot szemüvegben játszhatunk. Személy szerint én már nagyon várom, hogy a szoba közepén játszhassak társaimmal.
Egyébként én a Call of Duty: Infinite Warfare-t próbáltam ki, ott tettem magam próbára az űrcsatában, több kevesebb sikerrel, még szokni kell ezt az érzést, mert más a hagyományos egér-billentyűzet kombótól.

És igen, ha felhoztam a YouTubereket, akkor szeretnék rájuk is kitérni. Aki játszik, állítom, hogy valakit követ a videómegosztó portálon is, köztük én is. Nagyszerű alkalom a rendezvény, hogy találkozhass kedvenc „sztárjaiddal”, kérdezhess tőlük, és esetleg kipróbáld magad ellene is, mert a PlayIT az, amin a legnagyobb játékosok megjelennek. Nagy élmény volt közelebbről is megismerni őket, és rádöbbenni, hogy mennyire mások élőben, mint képernyőn keresztül. Sokszor mondták már maguk is, hogy az csak egy álarc, megjátsszák magukat, és ezt most tapasztaltam is, kellemesen csalódtam egy-kettőben.

15241282_725177637636815_1477474871165877205_n_mini

Természetesen évről évre vannak olyanok is, akik csak úgy kilátogatnak, nincs konkrét céljuk, csak jó hétvégi programot látnak benne, és szeretnének kipróbálni dolgokat. A rendezvény célja – a belépő jegy árát leszámítva -, hogy mindenki ingyen próbálhasson ki dolgokat, amiket olvashatott a fórumokon, de alkalma még nem volt élőben megcsodálnia.
Nem csak hardver és szoftver őrültek látogathatnak ki, mert mindig vannak beöltözések is. Most például az 501-es Légió rohamosztagosai lepték el a Hungexpo épületét, hiszen két hét, és érkezik a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet a mozikba, melyben a Lázadók megpróbálják meg megkaparintani a Birodalom titkos fegyverének, a Halálcsillagnak tervrajzát. De a Magyar Honvédség böszme nagy verdáival, a LEGO-ból megépített Star Wars figurákkal, autókkal és csinos lányokkal is összefuthatunk, minden van itt, ami szem-szájnak ingere.

15252709_725176830970229_2425508369572980036_o_mini

A PlayIT sikere első sorban nem a gyártóktól, hanem Rajtatok múlik, hiszen minél többen jelentek meg, annál jobb a hangulat, annál értékesebb a rendezvény, ami azt eredményezi, hogy egyre több gyártó fog kilátogatni. Összességében az az egyik kiemelkedő tulajdonsága a PlayIT-nek, hogy évek múltán is képes ezreket kicsalogatni, és ki tudja, hogy a jövőben milyen újításokkal találkozhatunk még. Microsoft, csak így tovább, mert hatalmas élményben volt része mindenkinek a PlayIT-en. Találkozunk a tavaszi PlayIT-en!

Szerző
Urbin András

A cikkek javításával foglalkozom. Ebbe beletartozik az is, hogy ellenőrzőm a helyesírást, javítom az elgépeléseket, és minden egyéb nyelvtani hibát.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Jim Ryan Sony PlayStation
Játékok

Visszavonul Jim Ryan, a PlayStation vezetője

Közel harminc év után megy nyugdíjba a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója.

Sony
Játékok

Hacker támadás érhette a Sonyt

Egy zsarolóvírust készítő csoport a sötét weben mutatott bizonyítékokat az ellopott fájlokról.

SAG-AFTRA
BREAKINGJátékok

A SAG-AFTRA tagjai megszavazzák a sztrájk lehetőségét a videójáték-iparban

Még nincs sztrájk a videójáték-iparban, de a SAG-AFTRA tagjai mellette döntöttek.

The Crew Motorfest
Játékok

The Crew Motorfest teszt

Kihívója akadt a Forza Motorsportnak?