Főoldal Sorozatok Noah Hawley érdekes új részleteket osztott meg a készülő Alien FX-sorozatáról, és ettől csalódottak lesznek a rajongók
Sorozatok

Noah Hawley érdekes új részleteket osztott meg a készülő Alien FX-sorozatáról, és ettől csalódottak lesznek a rajongók

465
Alien
Forrás: 20th Century Fox

Az Alien-franchise a filmvászon után meghódítani készül a tévésképernyők előtt ülő rajongókat is. A Disney kezébb került 20th Century Studios közreműködésével az FX a franchise első tévésorozatán dolgozik. Tavaly már megtudtuk, hogy a sorozatban nem Ellen Ripley hadnagy játssza a főhőst, és a helyszín ezúttal a Föld lesz, most azonban Noah Hawley showrunner néhány érdekes új részletet osztott meg sorozatról.

Ridley Scott Alien és James Cameron akciódúsabb folytatása kétségtelenül klasszikusoknak számítanak, és nem túlzás azt állítani, hogy a franchise megkopott az évek során, ami az egyre rosszabb és gyatrább filmek számlájára írható fel. Nagy volt az izgalom, amikor Scott 2012-ben úgy döntött, hogy visszatér, és előzményfilmet készít. A Prometheus merész új irányba vitte a sztorit, és még a Xenomorphokat is kifelejtették, helyettük a mesterséges intelligencia kapott kulcsszerepet. Hiba volt, a rajongók nehezteltek ezért a rendezőre, így kénytelenek voltak visszahozni a szörnyeket a folytatásra.

Az immár Disney-tulajdonban lévő 20th Century Studios arra készül, hogy az Alient először a kisképernyőn támasztja fel hamvaiból, és mindezt az FX stábjával teszi. Az Esquire kérdéseire Noah Hawley új részleteket fedett fel a projektről. Maga az alapfelvetés érdekesen hangzik, de az eredeti filmek klausztrofóbabb borzongását kedvelő rajongók talán csalódni fognak, ha megtudják, hogy a sorozat inkább a mesterséges intelligencia fejlődésére és a legmodernebb androidok megalkotásáért folytatott versenyre fog fókuszálni.

A jövő Földjén játszódik. Jelenleg úgy jellemezném, hogy Edison kontra Westinghouse kontra Tesla. Valaki monopolizálni fogja az elektromosságot. Csak azt nem tudjuk, hogy melyik lesz az … A filmekben ott van ez a Weyland-Yutani Corporation, amely nyilvánvalóan mesterséges intelligenciát is fejleszt – de mi van, ha vannak más cégek is, amelyek másképp próbálják megközelíteni a halhatatlanságot, kiborgok fejlesztésével vagy transzhumán letöltésekkel? Melyik technológia fog győzni?

Az Alien azért izgalmas történet, mert nem csak egy szörnyfilm; arról szól, hogy csapdába estünk az ősi múlt és a jövőnk mesterséges intelligenciája között, ahol mindkettő megpróbál megölni minket. Ahogy Sigourney Weaver mondta a második filmben: ‘Nem tudom, melyik faj a rosszabb. A dögök legalább nem harapják le egymás fejét egy átkozott prémiumért.’ Még ha a sorozat 60%-ban a világ legjobb horror-akciója lenne, akkor is van 40%, ahol meg kell kérdeznünk, hogy ‘Miről beszélünk ez idő alatt?’. Tematikailag érdekesnek kell lennie. Megalázó, hogy ennek a világnak az ikonográfiájával játszhatunk.

Noah Hawley

Valószínűleg nem erről álmodtak a rajongók, amikor bejelentették az élőszereplős sorozatot, de úgy tűnik, hogy Ridley Scott rátette a kezét erre is, s nem enged abból, hogy tovább boncolgassák az androidokat. Scott korábban elárulta, hogy tervei vannak egy másik Alien-filmre is. 2020 januárjában a filmrendezőtől megtudtuk, hogy az ötlete szerint a következő filmben választ kapnánk a LV-426 bolygón lezuhant hajó eredetére és annak rakterében szállított tojásokra, amit az első filmben láttunk. A nyilatkozat azóta azonban sok minden változott, bejelentették például ezt az élőszereplős sorozatot.

Alien
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események