Főoldal Filmek Nagy bukás a Mátrix Feltámadások, így nem valószínű, hogy elkészül a folytatás és a pletykált spinoff-sorozat
Filmek

Nagy bukás a Mátrix Feltámadások, így nem valószínű, hogy elkészül a folytatás és a pletykált spinoff-sorozat

Teljesen felesleges lett az új Mátrix-film.

496
Mátrix Feltámadások
Forrás: Warner Bros.

A várva várt folytatás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A Mátrix Feltámadások című film végül a 2021-es év egyik legnagyobb bukása lett a box office listán, és most megerősítést kapott az, hogy a sokat pletykált tévésorozat valamint a filmben tett utalásokról is lemondhatunk, nem fognak elkészülni egyhamar.

Nagy várakozás előzte meg a Mátrix Feltámadások bemutatóját, ez azonban nem mutatkozott meg a jegyeladásokon. A hangulatosra sikerült előzetesek csak tovább növelték a franchise körüli őrületet, azonban meglehetősen vegyes érzéseket váltott ki a film a kritikusokból. Kapott hideget és meleget egyaránt a Lana Wachowski rendező produkciója, ami végső soron megbukott.

Több oka is lehet a kudarcnak. Az egyik feltehetően a rossz időzítés volt, ugyanis egy héttel a Pókember: Nincs hazaút mutatták be, ami szó szerint átgázolt a Mátrix-franchise negyedik részén. A gyenge kritikák is okolhatók a kudarcért, hiszen sokan emiatt nem váltottak jegyet a filmre, és a kényelmesebb módot választották, az ünnepi időszakban inkább otthon, kényelemben és ingyen nézték meg az HBO Max streamingszolgáltatóján, vagy rosszabb esetben, letöltötték torrent-oldalról. Nyilvánvalóan nem segített a filmen, hogy egyszerre mutatták be online és a mozikban, egymagában még nem lehet az HBO Maxet a kiábrándító gyenge bevételért. A film alig több mint 106M dollárt zsebelt be eddig a világszerte a mozikból, ami fájó lehet a stúdiónak, hiszen a gyártási költség 190 millió dollárra tehető.

A The Hollywood Reporter tisztázott néhány pletykát (köztük egy állítólagos tévésorozat tervét). “Az HBO Max bennfentesei ragaszkodnak ahhoz, hogy nincs sorozat fejlesztés alatt” – derül ki a cikkből. “És a Warner Bros. rebootjának filmes folytatása is tévesen lett értelmezve. A THR forrásai szerint a főszereplőt alakító Keanu Reevesnek nincs szerződése a folytatásra, és az sem világos, hogy a rendező Lana Wachowski akar-e még többet készíteni”.

Azt azért fontos kiemelni, hogy a Mátrix Feltámadások az HBO Max öt legnézettebb filmje közé sorolható, de ez önmagában még nem elég ahhoz, hogy a Warner Bros. a folytatás mellett döntsön, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, mennyiből készült a film. Sokan nem értettek egyet a stúdiónak azzal a döntésével sem, amikor majdnem 200 millió dollárt adtak a forgatásra. Szerintük teljesen indokolatlan volt, ennyit eljátszani. Egyetlen pozitívum a nagy költségvetésben, hogy Reeves a fizetésének 70%-át rákellenes szervezeteknek adományozza.

Többen kritikájukban azt fogalmazták meg, hogy az új film teljesen felesleges epilógusa a Mátrix-trilógiának, a Feltámadás régi témákat jár be, az akciójelenetek közepesre sikerültek, és nehéz lenyelni, annak ellenére, hogy a szerelmi szálat Neo és Trinity között tisztességesen körbejárták a készítők, de önmagában ez nem volt elég ahhoz, hogy elkészüljön a franchise negyedik része, amit felfoghatunk úgy, mint egy első részt.

Mátrix Feltámadások
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események