Mutatjuk, milyen NEM lesz a PlayStation 5

Pusztán a fejlesztői változat létét erősítette meg egy újabb fotó.

Pusztán a fejlesztői változat létét erősítette meg egy újabb fotó.

Alapvetően gyűlölöm a szenzációhajhászást. Éppen ezért két napja, amikor felbukkant egy újabb fotó a PS5 devkitről nem foglalkoztam vele, hiszen információtartalma nem sok van. A korábban kikerült tervek ugyanis már egy jó hónapja megerősítést nyertek, innentől kezdve egyre több ilyet látunk majd. Annak ellenére, hogy akik ezeket szivárogtatják (vagy engedik) konkrétan nem csak az állásukkal, hanem a karrierjükkel is játszanak.

Ehhez képest a sajtó nagyon felkapta a dolgot, s különösen ma nagyon sok helyen jelent meg (kevés értelmes egyéb hír volt), hogy íme a PS5. Persze aztán tisztázták hogy nem a megvásárolható verzióról van szó, ám ez mégis elég volt ahhoz, hogy az emberek fejét megzavarja. Ekkor döntöttem úgy, hogy mi is írunk róla. Viszont ha már játékfejlesztésben dolgozom, öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Először is a felvétel valódi, de ezt több hiteles forrás, például a The Verge egyik szerkesztője is megerősítette (tavasszal náluk leplezte le a Sony a gép specifikációjának egy részét). Annak ellenére azonban, hogy sok helyen le lett írva miszerint ez egy fejlesztői gép, rengetegen kezdtek sopánkodni, hogy “de csúnya, ezt nem veszem meg”. Egy ilyen gép nagyon drága, úgyhogy esély sincs rá, hogy bárki csak úgy megvásárolja (többek közt licenszelt PlayStation fejlesztőnek kell lenni), ezen túl azonban értelme sem sok volna, hiszen hétköznapi ember túl sokat nem tudna kezdeni amúgy sem ezekkel az eszközökkel.

Ami a legfontosabb: a bolti változat nem így fog kinézni. Aki nem hiszi járjon utána, csak a PlayStation család eddigi fejlesztői és bolti változatai közt is szignifikáns különbség volt (a mostani kép jobb oldalán egyébként a PS4 és a PS4 Pro devkitje látható épp a háttérben) – ez így ebben a formában eladhatatlan lenne. A forma azonban mondjuk megér egy misét. Mert ugyan nem így fog kinézni a végleges konzol, de kérdés hogy a V alakot mennyire szeretné megtartani a Sony. Egyrészt marketing okokból (V=5), másrészt a szokatlan forma nem önkényes: állítólag a gép nagyon melegszik és így tudnak extra hőt leadni (de ez már az első terveken is látszott).

De maradjunk még picit a fejlesztői gép fogalmánál. Ebből is több létezik, van devkit és testkit is. Előbbi több lehetőséget kínál a programozóknak, számos toolt tudnak rajta futtatni, lehet debugolni, összefoglalva olyan fejlesztői környezetet kínál, amely egy végleges bolti változattal nem érhető el. A testkit valahol a két véglet között van. Számos extrát kínálnak ezek is a boltihoz képest, de jellemzően a nevükből is adódóan a tesztek zajlanak rajtuk. Ami fontos, hogy kinézetük viszont általában azonos a boltban megvásárolható konzollal. Eddig viszont ezekről nem került ki kép, valószínűsíthetően pont azért, mert nem is léteznek még.

A másik nagy szenzáció az volt ma, hogy a képeken a DualShock 5 látható. Egyesek elemezni is kezdték a dolgot, de az igazság pont az ami látszik. Vagyis semmi, egyszerűen azt sem lehet megkülönböztetni, hogy a régi vagy az új kontroller lehet-e a képen. A kiszivárgott tervrajzok és a Verge korábbi cikke alapján amúgy is az szűrhető le, hogy nagyon kevés különbség lesz a DS4 és a DS5 közt.

Páran nem bírtak magukkal és még itt sem álltak meg. Az AllGamesDelta csapata például viccesnek találta azt állítani, hogy a devkit kis kijelzőjén ‘Demon’s Souls Remake Prototype’ felirat olvasható. Meglehetősen homályos, olvashatatlan szövegről van szó, ám ha valaki azért veszi a fáradtságot, az láthatja hogy már a szótagszám sem stimmel. Ennek ellenére boldog-boldogtalan átvette és terjesztette a (fake) hírt. Sajnos így működik ez manapság.

Végezetül még egy apróságról szeretnék szólni, ami viszont a honi körökben terjed. Az egyik itthon nagyon népszerű YouTube csatorna friss beszélgetős műsorában is szó esett a PS5-ről és ott bennfentes kikacsintásként elhangzott, hogy (idézem) ‘gecikurvagyors’ lesz. Nos azóta ezt szintén nagyon sok helyen olvasom, mint hivatalos infót, pedig hát mivel is állunk szemben? Pusztán szóbeszéddel. Mert Mari néni is azt mondta: hideg telünk lesz. Oké, de mihez képest?

Ez így ebben a formában nem más, mint hangulatkeltés. Hogy mennyire így van, egy személyes történettel illusztrálnám. Az egyik korábbi cégnél, ahol dolgoztam egyszer csak illusztris embert köszönthettünk a stúdióban. Az úriember elmondta, hogy gratulál elsőkként fejleszthetünk majd az új, hamarosan megjelenő konzoljukra. Megilletődés helyett a programozók a specifikációra kérdeztek rá. A válasz annyi volt (mert ő se tudott többet), hogy tízszer gyorsabb lesz mint a mostani. Amellett hogy ez nem bizonyult igaznak, a haszna is pont ennyire volt értékes: semennyire.

A PS5 jelenlegi információk szerint jövő ilyenkor jelenik meg, a teljes leleplezésre várhatóan pár hónapon belül sor kerül. Várjátok meg a hivatalos információkat és ne dőljetek be a pletykáknak!

Total
20
Shares
Previous Article
Avatar

Idén már nem forognak tovább az Avatar-folytatások

Next Article
Szellemirtók

Megerősítették, hogy milyen címen mutatják be Jason Reitman új Szellemirtók-filmjét

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!