Főoldal Filmek Mire számíthatunk 2024-ben Transformers-téren?
Filmek

Mire számíthatunk 2024-ben Transformers-téren?

Optimusz és Megatron lassan negyven éve vívják végtelen csatájukat a televíziók és a mozivásznak képernyőjén, ennek okán pedig jövőre hatalmas ünneplésbe kezd a Hasbro és a Paramount.

977
Transformers: A fenevadak kora
Forrás: Paramount Pictures

2024-ben lesz kereken negyven éves a Transformers-franchise, melyet lehet szeretni vagy utálni, de kétségkívül ikonikus eleme a mozgóképek történelmének. Az eredeti The Transformers című animációs sorozat 1984. szeptember 17-én jelent meg és olyan hamar kapta el a gyerekek képzeletét, s tarolta le a szülők pénztárcáját), hogy a gyártók alig győzték figurával.

A franchise ezen éráját nevezik G1-nek (Generation 1), mely eredetileg egy rajongói névadás, és ezt követte eddig hét mozifilm, nagyjából harminc animációs sorozat, legalább ugyanennyi játék és végtelen képregény, könyv, na és persze figura. Ahány rajongó, annyiféle rajongás, de jövőre talán végre mind kaphatunk valamit, amivel méltó módon ünnepelhetjük meg a nagy évfordulót.

Milyen tartalmakat is várhatunk 2024-ben Transformers-terén?

Utoljára 1986-ban küldtek egészestés animációs Transformers-filmet a mozikba, így nagy mérföldkő elé nézünk jövőre. Érkezik ugyanis a Transformers One, melyben a hírek szerint megismerhetjük Optimusz és Megatron eredettörténetét, és visszarepülhetünk a Kibertron (Cybertron) aranykorába. Ez több szempontból is izgalmas lépés, hiszen a rengeteg médium ellenére a kibertroni élet egy olyan része az alakváltók világának, ami kevéssé van bemutatva, főleg mozgóképen, ráadásul a filmek az univerzum mitológiáját is leginkább csak karcolták az eddigiek során. Márpedig a franchise igen kiterjedt lore-ral büszkélkedhet, melyet talán majd most sikerül legalább részben átültetni a nagyvászonra. A híresztelések szerint a China Licensing Expón már egy rövid kedvcsinálót is levetítettek a közönségnek még októberben, melyből többek között arra is fény derült, hogy Optimuszék nem képesek majd alakot váltani a történet kiindulópontján, illetve kifejezetten fura formákat alkotnak miután megszerzik/felfedezik eme képességet, és ez adja majd a legtöbb humorforrást.

Forrás: Youtube

Egyelőre viszont annyi biztos, hogy a történet központi témája Optimusz és Megatron barátsága lesz, illetve a háború előtti közvetlen időszak, így bár feltűnnek majd olyan közkedvelt álca karakterek, mint Sokkoló (Shockwave) vagy Üstökös (Starscream), őket is új megközelítésben kapjuk meg. Az autobot karakterek közül Optimuszon kívül Űrdongó (Bumblebee) és Elita-1 van megerősítve, előbbi hangját Keegan-Michael Key, utóbbi hangját pedig Scarlett Johansson kölcsönzi majd. Optimuszt, vagyis ekkor még Orion Paxot, Chris Hemsworth nyerte meg, így ezúttal sajnos nem Peter Cullent hallhatjuk majd, de mivel itt még a karakter egy jóval fiatalabb és tapasztalatlanabb verzióját kell bemutatni, működhet a dolog. (Persze valószínűleg sokat nyomott a latban Hemsworth ismertsége és közösségi média elérése.) Természetesen Megatron is teljesen új orgánumot kap Brian Tyree Henry személyében, ráadásul ő sem a később ismert zsarnoki nevén, hanem D-16-ként fog még megjelenni Orion mellett.

A filmben központi szerepe lesz még Alpha Trionnak, akit a sorozatnézők vagy képregényfogyasztók jól ismerhetnek, de nagyvásznon most először fog teret kapni, s Laurence Fishburne kelti majd életre. Ő egy bölcs, öreg történész, aki több kontinuitásban a tizenhárom eredeti fővezér egyike és Optimusz egyik mentora.  Az eredeti sorozatban ő építette újjá Orion Paxot Optimuszként, és barátnőjét, Arielt, Elita-1-ként. Az eddigiek alapján valószínűleg rendesen át fogják dolgozni ezt a történetet, de már az is biztató, hogy az eredeti lore-ból indulnak ki. Rajta kívül még Őrszem fővezér (Sentinel Prime) is megjelenik majd, akit már láthattunk a Transformers 3. egyik antagonistájaként is. Ezúttal nem Leonard Nimoy, hanem Jon Hamm szólaltatja majd meg. Az eredeti sorozatban ő Optimusz elődje, és Alpha Trion tőle kapja meg a Vezetés Mátrixát, hogy majd odaadhassa egy arra érdemesnek. Kérdéses, hogy mennyire akarnak majd az élőszereplős filmekre reflektálni és így melyik irányt követik majd, esetleg összemossák a kettőt valahogy. A film eredetileg jövő nyár közepén jelent volna meg, de eltolták szeptember 13-ra, ami így négy nap híján megegyezik az első Transformers-mozifilm bemutatójával. A filmet Josh Cooley dirigálja, aki a Toy Story 4-el debütált rendezőként, s ez alapján nincs miért aggódnia a rajongóknak.

Alpha Trion a Transformers Prime című sorozatban

A Transformers világának legújabb animációs sorozata, a Transformers: FöldSzikra (Transformers: EarthSpark) még tavaly novemberben debütált a Paramount+ felületén, és idén nyáron zárult le az első évada, melyről kritikát is írtunk. A második évadot már akkor be is rendelték, így ha tartják magukat az eddigiekhez, akkor 2024 első harmadában meg is kell kapnunk az első etapját, az előző évad ugyanis három részletben került fel a streaming felületére, összesen 26 epizóddal. A sorozat bizonyos értelemben már önmagában is a G1-éra ünneplése, mivel furcsa módon annak második évada után veszi fel a fonalat, egy új kontinuitást alkotva. Vagyis az 1986-os mozifilm eseményei nem léteznek, Optimusz és Megatron is él, sőt mindenki más is, és a hatalmas Unicron sem mutatkozott még meg (persze ez csak idő kérdése). Ráadásul Megatron és Optimusz békét kötött, így maga a sorozat nem a háborút dolgozza fel megint új köntösben, hanem sokkal inkább a jövőre koncentrál. A jövő zálogai pedig a terraiak, vagyis olyan félig kibertroniak akik már a Földön születtek. Ők állnak a történet középpontjában, illetve a Malto család akik befogadják őket. A széria gyermekközpontú és nekik is szól, de közben meglepően nyíltan mesél olyan témákról mint a bűntudat vagy a poszttraumatikus stressz. Ezek mellett rengeteg kikacsintás, remek zenei aláfestés, érdekes animáció, illetve egészen kreatív harci koreográfia várja a nézőket. S Optimuszék ugyan nem főszereplők, ám így is rajtuk áll mindkét világ jövője. Harcosokként már bizonyítottak, de most tanárként is helyt kell állniuk: vajon a gyerekek végül megismétlik a hibáikat?

Transformers: EarthSpark

A Transformers: Reactivate-et még a tavalyi The Game Awards alkalmával jelentették be, eredetileg 2023-as bétateszt ígéretével. Ez, mint azt korábban megírtuk, meghiúsult, s bizonytalan időpontra tolódott a játék megjelenése. A csúszás oka hivatalosan nem ismert, de a pletykák szerint nem feltétlen kell aggódniuk a rajongóknak, mivel a negyvenedik évforduló ünneplésének részévé válhat ez a projekt is. A Transformers: Reactivate ugyanis egy négyfős csapatokban is játszható, online multiplayer játék lesz, erősen G1-beütésű karakterdizájnokkal. Mivel a filmes vagy egy új vonal helyett inkább erre koncentráltak, gyanítható, hogy eleve az ünnephez vagy legalábbis a közelébe akarták igazítani a megjelenést, meglovagolva a nosztalgiát. A játék a Splash Damage fejlesztésében készül, és egy új ellenség, a The Legion ellen kell majd felvennie a harcot a játékosoknak, elvileg az autobotok (és álcák?) bőrébe bújva. Idén decemberben csupán annyi új információt osztottak meg a fejlesztők, hogy Unreal Engine 5 motorra váltanak, ami jóval realisztikusabb és kidolgozottabb látványt ígér, de jóval meg is hosszabbíthatja a rajongók várakozását. A pontos megjelenés így nem ismert, de van rá esély, hogy 2024 vége felé már az alakváltók bőrébe bújhatunk, a játékon alapuló figurák pedig már februárban érkeznek.

Forrás: Jugo Mobile

A Transformers-rajongók idén sem panaszkodhattak tartalomhiányra, s úgy tűnik ez 2024-ben sem fog változni. A fenti fő tartalmak mellett persze a gyűjtőkről sem feledkeztek meg, már több új figuraszéria is be lett jelentve, melyek a nagy eseményt hivatottak ünnepelni. Közben elindult idén az új, simán Transformers címre keresztelt képregénysorozat is, mely egy teljesen új univerzumot, az Energont alkotja. Őszintén reméljük, hogy jövőre tényleg mindent beleadnak majd a Transformers One esetében is, mert egy jó animációs film nem csak a múltnak tiszteleghet, de most megmentheti a franchise jövőjét is.

Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

2 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...

Transformers: EarthSpark
Sorozatok

Júniusban érkezik a Transformers: FöldSzikra második évada

Starscreamé lesz a főszerep a Transformers: FöldSzikra legújabb etapjában!

Játékok

A Transformers: Reactivate egy kiszivárgott jelenetéből megismerhetjük a játék ellenségeit

Egyre több a szivárgás a Transformers: Reactivate-hez, de megjelenési dátum még mindig...

Transformers: A fenevadak kora
BREAKINGFilmek

A régóta várt Transformers és G.I. Joe crossover végre elkészül

A G.I. Joe szuperkatonái és Transformerek összefognak a filmvásznon.