Főoldal Sorozatok Minden, amit tudnod kell az Ahsoka-sorozat előtt
Sorozatok

Minden, amit tudnod kell az Ahsoka-sorozat előtt

Az Ahsoka bemutatója előtt ismerd meg a főszereplőket egy rövid felvezetőben.

373
Ahsoka

Hamarosan útjára indul az egyik legvártabb Star Wars-sorozat, az Ahsoka, mely amellett, hogy a rajongók által „Mandóverzumra” keresztelt, összefüggő történetfolyam legújabb fejezete, egyben az animációs sorozatoknak, mind A klónok háborújának, mind a Lázadóknak a kulminációja. Ebből kifolyólag, habár a széria alkotói szerint az Ahsoka ezek ismerete nélkül is értelmezhető lesz, jelen írásunkban igyekeztünk összegyűjteni minden olyan információt, amit tudni érdemes a sorozat előtt. Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy a cikk megalkotásakor feltételeztük, hogy az olvasó látta a Star Wars-filmeket, A mandalórit és a Boba Fett könyvét, így elsődlegesen az animációs sorozatok és az írott tartalmak vonatkozó részeire fókuszáltunk.

Kicsoda Ahsoka Tano?

A klónok háborúja kezdetén Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi a christophsisi ütközetben harcoltak, mikor a Szeparatisták túlerejük révén sarokba szorították őket. Erősítés helyett viszont egy gyermek érkezett a harctérre, a fiatal Ahsoka Tano, aki Yoda mester azon üzenetét hozta, miszerint egy vészhelyzet miatt Kenobinak és Skywalkernek azonnal vissza kell térnie a Coruscantra. Emellett azt is közölte, a Tanács Anakin Skywalker padawanjának nevezte ki őt, és azért érkezett, hogy megkezdje szolgálatát új mestere oldalán. Anakin eleinte ellenkezett, mert úgy gondolta, egy tanítvány csak kolonc lenne számára, ám mivel a fiatal személyiségében sok hasonlóságot mutatott saját magához, így végül úgy döntött, kiképzi a lányt.

Ahsoka

Sokan félreértik ezt a helyzetet és azt a kérdést teszik fel, hogyan lehet Anakinnak tanítványa, miközben A Sithek bosszújában éppen azt sérelmezte, hogy a Tanács tagja lehetett, de a mester címet nem kapta meg. Erre a válasz a Jedi Rend hierarchiájában keresendő. Mikor az ifjoncok a Jedi Templomba kerülnek, az első időszakban itt képezik őket csoportokra osztva. Megtanulják a Jedik filozófiájának, az Erő-használatnak, illetve idővel a fénykarddal való harcnak az alapjait. Ebben az időszakban növendéknek nevezik őket. Mikor idősebbek lesznek és teljesítik első próbatételeiket, egy lovag, vagy mester maga mellé veszi őket, és padawanná válnak. Mikor kiképzésükben elérik azt a szintet, hogy önállóan is képesek legyenek küldetéseket végrehajtani, egy újabb próbatétel után lovaggá válnak. Ekkor már maguk is padawant fogadhatnak, és részt vehetnek a következő generáció kiképzésében. A mester cím egy ettől is magasabb szintű elismerés, melynek révén az ezzel rendelkező Jedik olyan tudáshoz is hozzáférhetnek, melyhez senki más. Anakint a klónok háborúja kezdete után nem sokkal lovaggá avatták, így ő is fogadhatott tanítványt. A növendékek és padawanok jellemzően mesternek neveznek minden, a hierarchiában fölöttük lévő Jedit, tehát a lovagokat is. Ez nem azt jelenti, hogy ők mester rendfokozattal rendelkeznek, ez csupán a tisztelet jele. Gyakran figyelhető meg hasonló a mi világunkban, a tradicionális küzdősportok közösségei esetében is. Anakin ugyanúgy tanítványául fogadhatta Ahsokát, mint ahogy Obi-Wan is tanítványául fogadta őt a Baljós árnyak végén, közvetlenül azután, hogy padawanból lovaggá vált.

A háború alatt Anakin és Ahsoka számos megpróbáltatáson mentek át együtt, Skywalker pedig nem csak azt tanította meg a lánynak, hogyan vigyázzon magára, hanem azt is, hogyan vezessen másokat a győzelem útján. Habár kapcsolatuk kezdetben döcögős volt, idővel kölcsönösen tisztelni kezdték egymást, Ahsoka pedig hálás volt tanítójának a rengeteg átadott tudásért.

Nem sokkal a háború vége előtt valaki robbantásos merényletet kísérelt meg a Jedi Templomban, az elkövető pedig Ahsokára próbálta terelni a gyanút. Mivel a kísérlet igencsak sikeres volt, és a lány ártatlanságát nem sikerült bizonyítani, így a Tanács kizárta őt a Rendből és átadta őt a Köztársaság bíróságának, hogy ők mondjanak felette ítéletet. Egyedül Anakin hitt tanítványában, nyomozásával pedig sikerült kiderítenie, a valódi elkövető Barriss Offee, Luminara Unduli Jedi mester tanítványa, és Ahsoka közeli barátja volt. Barriss meglátta a Jedi Rend romlottságát és azt, hogy a háború a sötét oldal leplét borította a Tanácsra, cselekedeteivel pedig erre akarta felhívni a figyelmet. Az incidens lezárása után a Rend visszafogadta volna a soraiba Ahsokát, aki viszont annyira elárulva érezte magát, hogy úgy döntött, nem tér vissza.

Útja ezután a Coruscant alsó szintjeire vezette őt, ahol egy testvérpárnak segített, általuk pedig rájött, a Jedi Rend megítélése a hétköznapi emberek körében közel sem olyan fényes, mint azt ő sejtette. Nem sokkal később felkereste őt a mandalóri Bo-Katan Kryze, akivel ugyan korábban összeakasztották bajszukat, ezúttal azért érkezett, hogy segítséget kérjen tőle. A mandalóriak harcias múltját visszahozni kívánó csoportosulás, a Halálőrség ugyanis kettészakadt, miután a halálból visszatérő Maul (ez is egy jó sztori, de most nincs időnk elmesélni) a Pyke Szindikátussal, a Fekete Nappal és a huttokkal szövetségre lépve átvette a hatalmat a bolygó felett és megszerezte a Sötétkardnak nevezett fegyvert, melynek révén jogot formálhatott a trónra. A Halálőrség egyik fele kérdés nélkül elfogadta Maul uralmát, a másik fele Bo-Katan vezetésével viszont elutasította azt, így polgárháborús helyzet alakult ki. Kryze azért kereste hát fel Ahsokát, hogy a Köztársaságtól kérjen segítségét Maul kifüstöléséhez.

Ahsoka

Ahsoka így Anakinhoz és Obi-Wanhoz fordult, akik beleegyeztek, hogy segítenek, ám ők maguk nem tudtak részt venni az akcióban, mert vissza kellett térniük a Coruscantra, hogy kiszabadítsák Palpatine főkancellárt Grievous tábornok karmaiból. Az események innentől tehát A Sithek bosszúja eseményeivel párhuzamosan játszódtak. Az Anakin parancsnoksága alá tartozó klón zászlóaljat, az 501-es légiót két részre osztották. Az egyik fele Skywalkerrel és Kenobival visszatért a Coruscantra, míg a másik fele Anakin közvetlen alárendeltje, a parancsnokká előléptetett Rex vezetésével a Mandalore felszabadítására indult.

A küldetés végül sikerrel járt, Ahsoka legyőzte és fogságba ejtette Mault, majd útnak indult vele a Coruscantra. Ide azonban soha nem érkezett meg, ugyanis útközben kiadták a 66-os parancsot, melyet Rexen kívül – akinek Ahsoka eltávolította fejéből az úgynevezett inhibitor chipet, ami gátolta volna a parancs megtagadását – mindenki végrehajtott. A kialakuló káoszban Maul meglépett, Rex és Ahsoka pedig épphogy el tudtak menekülni a zuhanó cirkálóról.

A lány miután eltemette a zuhanás klón áldozatait, hátra hagyta fénykardjait, a következő időszakot pedig rejtőzködéssel töltötte. Önmagát ugyanakkor nem tudta sokáig megtagadni, és mikor a Birodalom megkezdte az éppen rejtekhelyéül szolgáló Raada bolygó kiszipolyozását, a helyiekből egy spontán lázadást szervezett. Hamarosan fel is figyeltek rá és egy Inkvizítort – egy Vader által kiképzett ex-Jedi, sötét oldali harcost, akinek a feladata a 66-os parancs túlélőinek vadászata volt – küldtek utána. Miután legyőzte a férfit, duplapengés fénykardjának vörös kristályait megtisztította a sötét oldal hatásától, majd új, fehér fénykardokat épített magának belőlük. Nem sokkal később felvette a kapcsolatot Bail Organával, aki beszervezte őt a formálódó Lázadás hírszerzésébe, innentől kezdve pedig Fulcrum álnéven látta el információval a különböző, Birodalom ellenében tevékenykedő sejteket.

Kicsoda Thrawn főadmirális?

Thrawn főadmirális az Ismeretlen Területek, a Chiss Birodalom területén született a Kivu család sarjaként, ezáltal születési neve Kivu’raw’nuru, röviden Vurawn volt. Mivel tanulmányai alatt kiváló stratégiai érzékéről adott tanúbizonyságot, így adoptálta őt a chiss társadalom egyik nagy politikai befolyással bíró családja, a Mitth, ezáltal új neve Mitth’raw’nuru, tehát röviden Thrawn lett. Később neve kapott még egy utótagot is, az odo-t, mely egy tiszteletbeli cím volt.

Ahsoka

Thrawn gyorsan megmászta a chissek saját flottájának ranglétráját, ám amennyire jó volt stratégiai érzéke, annál kevésbé tudott a politika mezején lavírozni, így gyakran került bajba diplomáciailag megkérdőjelezhető hatású akciói miatt. Ezekből a helyzetekből jellemzően közeli barátja és szövetségese, Ar’alani admirális húzta ki, aki jobban átlátta ezt a színteret.

Szolgálata alatt Thrawn szembe került egy az Ismeretlen Területeken élő hódító fajjal, a gryskekkel, akiknek unortodox hadviselésébe kishíján beletört a chissek bicskája. Mikor birodalma politikai vezetésénél jórészt süket fülekre talált a fenyegetés kapcsán, úgy döntött, szüksége lesz egy szövetséges hatalomra, hogy szembe szállhasson a gryskekkel.

Így hát saját száműzetését színlelve az ismert galaxis peremén elfogatta magát a Birodalommal, majd szolgálatait maga az Uralkodó számára ajánlotta fel. Kijárta a coruscanti birodalmi akadémiát, ahol a közös nyelv elsajátításában ismét új szövetségest nyert Eli Vanto személyében. Hiányosságai ellensúlyozására ebben a világban is talált magának egy politikai szövetségest, a Lothal bolygó kormányzója, Ahrinda Pryce képében. Rendkívüli géniuszának köszönhetően a Birodalom soraiban is gyorsan menetelt előre a ranglétrán, a főadmirálisi címet pedig azután kapta meg, hogy elintézett egy hozzá hasonló intellektussal rendelkező lázadó vezetőt, aki a Nightswan fedőnevet viselte. Ezután a jelentős győzelem után Pryce kormányzó maga kért tőle segítséget, méghozzá a saját tevékenységét rendszeresen akadályozó lázadó sejt, egy bizonyos Lidérc osztaggal szemben.

Kicsoda Sabine Wren és Ezra Bridger?

A Birodalom elleni harc egyik első sarokköve a twi’lekek otthona, a Ryloth volt, ahol a bolygó törvényes vezetője, Cham Syndulla szinte a kezdetektől szervezkedni kezdett a zsarnokok ellen. A lánya, Hera Syndulla viszont távolabbra nézett, ő nem csak otthonát, hanem az egész galaxist fel akarta szabadítani a Birodalom rabigája alól. Hajója, a Szellem legénységéhez idővel újabb és újabb tagok csatlakoztak, így alakult ki a Lidérc osztag, akik később a Főnix csoport nevű lázadó sejt részét képezték.
Hera és önérzetes asztrodroidja, Chopper után az első csatlakozó egy Kanan Jarrus (eredetileg Caleb Dume) nevű férfi volt, aki szintén egy a 66-os parancsot túlélő padawan volt. Az évek során Hera és Kanan között egy romantikus jellegű kapcsolat is kialakult, amit viszont nem sok idejük volt megélni a körülmények és a folyamatos menekülés, rejtőzködés miatt.

Később csatlakozott hozzájuk Garazeb Orellios, a lasat királyi testőrség egykori tagja, akinek otthonát elpusztította a Birodalom, illetve Sabine Wren, aki az Ahsoka sorozatban is kulcsszerepet játszik.
Sabine fiatalkorában a Mandalore-on létrehozott birodalmi akadémián tanult, ahol egy amolyan „ki, ha én nem” jellegű kamaszlázadás keretében megalkotott egy sugarat, ami bekalibrálva képes volt bizonyos fémekhez vonzódni, felhevítve azokat. Naivitásában viszont nem gondolt arra, hogy a Birodalom egy tömegpusztító fegyver részeként is fel tudja használni találmányát, ráadásul a megfelelő beállításokkal a beskar ellen is bevethető. Mikor rájött erre, megsemmisítette az összes tervrajzot és a fegyver prototípusát is, majd megszégyenülve hátra hagyta a bolygót és csatlakozott a felkeléshez Hera csapatán keresztül. Később egyébként rendezte viszonyát családjával és visszatért a Mandalore-ra, megalapozva a helyi lázadást. Ez viszont végül, ahogy A mandalóriban és a Boba Fett könyvében láthattuk, csúnya véget ért.

Mikor az osztag egy készletbeszerző küldetést teljesített a peremvidéki Lothal bolygón, összetűzésbe keveredtek egy Ezra Bridger nevű helyi utcagyerekkel, aki szintén a csapat részévé vált miután bizonyította rátermettségét, ráadásul rövidesen az is kiderült róla, hogy Erő-érzékeny. Noha korábbi rossz tapasztalatai miatt Kanan eleinte vonakodott, végül úgy döntött, nem rejti el többé Jediségét, és Ezrát is tanítványává fogadta.

A szálak összefutnak

Két Jedi jelenléte rövidesen felkeltette a Birodalom figyelmét is, és nyomukba eredt a Főinkvizítor, a Jedi-vadászok vezetője is. A férfinak Tarkin nagymoff közreműködésével végül sikerült elfognia a férfit, ám a mentőakció érdekében első ízben összeállt az addig egymásról alig tudó Főnix csoport. A bevetést ráadásul Ahsoka vezette, aki addig csak Fulcrumként, a háttérből látta el információval ezt a sejtet, most azonban úgy döntött, végre előbújik az árnyékból.

Az akció sikerrel zárult, Kanan pedig szökése során megölte a Főinkvizítort, ám erre válaszul egy sokkal veszélyesebb üldözőt kaptak a nyakukba: magát Darth Vadert.

A csapat a továbbiakban Vader jelenléte miatt arra kényszerült, hogy hátra hagyja a Lothalt és egy darabig a Garel bolygón rejtőzzön el, innen hajtva végre kisebb-nagyobb akciókat, míg végül a Főnix csoporttal közösen az Atollon bolygón hoztak létre egy bázist. Ezalatt Ezra kiképzése is folytatódott és hamarosan megmutatkozott különleges tehetsége a természettel, különösképp az állatokkal való kapcsolatteremtés terén. Egy alkalommal, mikor a csapat üzemanyagot próbált zsákmányolni a Bányász Céh egyik mélyűrben lévő állomásáról, Ezra képes volt segítségül hívni az erre tartó purrgileket, akik amolyan bálnaszerű, űrben élő lények, akik képesek természetes úton közlekedni a hiperűrben. Később ők még fontosak lesznek.

Ahsoka Marrok

Vader és a nyomukba eredő újabb Inkvizítorok ugyanakkor újra és újra akadályokat görgettek a csapat boldogulásának útjába, így Ahsoka, Kanan és Ezra a Lothalon lévő rejtett Jedi templomba utaztak, hogy az Erő révén próbáljanak meg rájönni, hogyan győzhetik le a Sitheket. A szentély mélyén Ezrának sikerült kapcsolatba lépnie Yoda mesterrel, aki azt javasolta, látogassanak el a Malachorra.

A Malachor egy ősi csata helyszíne volt, ahol Jedik és Sithek vívtak meg egymással több ezer évvel korábban, mígnem aktiválódott egy, az itteni Sith templom belsejébe épített szuperfegyver, mely mindenkit, aki bolygón tartózkodott hamuvá változtatott. A templom belsejében viszont továbbra is ott rejlett a fegyver tervezőjének, Darth Tanisnak a holokronja, melynek segítségével a csapat a Sithek titkainak birtokába juthatott.

Ugyanakkor az azóta földönfutóvá vált Maul is a holokron után kutatott. Kezdetben együttműködött hőseinkkel, ám a célvonal előtt ellenük fordult és megvakította Kanant. Végül viszont zsákmánya nélkül távozott, ugyanis befutott Vader, aki neki is túl nagy falatnak bizonyult, így inkább felhúzta a nyúlcipőt (egy másik történetszál végén egyébként végül Obi-Wan végzett vele a Tatuinon, élete ott ért ténylegesen véget, de ebbe most nem megyünk bele részletesebben).

Ahsoka szembeszállt egykori mesterével, sőt, miután sebet ejtett Vader maszkján, így a szemébe nézhetett, megpróbálta visszatéríteni őt a helyes útra, sikertelenül. Közben a templomban lévő szuperfegyver újra aktiválódott, a templom pedig összeomlott. Ahsoka hátra maradt feltartani Vadert, míg a csapat elmenekült, sorsa sokáig ismeretlen volt.

Itt térhetünk vissza Thrawn főadmirális bemutatkozásának végéhez, amikor is a Lothal kormányzója, Ahrinda Pryce felkérte a chisst, hogy segítsen neki felkutatni a Főníx csoportot. A főadmirális gyors és hatékony munkát végzett, hamarosan megtalálta és felszámolta a lázadók atolloni bázisát is, ahonnan ezután már az Egy új reményben is látott Yavin 4-re költöztek át, csatlakozva a Mon Mothma és Dodonna tábornok által vezetett Massassi csoporthoz.

Thrawn ezen felül megalkotott egy új típusú vadászgépet, a TIE Defendert, melyet később maga Darth Vader tökéletesített. A hagyományos TIE vadászokkal ellentétben ez a gép pajzzsal és hiperhajtóművel is rendelkezett, valamint sokkal nagyobb tűzerővel, mint hagyományos társai. Hamarosan a tömeggyártás is elkezdődhetett volna, méghozzá épp a Lothalon, így a Lidérc osztag fő célpontja ez a gyár lett.
Támadást is indítottak a létesítmény ellen, ám csúfos kudarcot vallottak, Hera pedig a Birodalom fogságába került. Thrawn kishíján végső győzelmet aratott a csapat felett, az Uralkodó viszont ideiglenesen elszólította őt egy másik feladathoz. Krennic igazgató Csillagpor projektjét (tehát a Halálcsillagot) ugyanis ellátási problémák fenyegették: egy fyrnocknak nevezett, energiával táplálkozó lény hordája rendszeresen megdézsmálta a szállítóhajókat. Krennic és Thrawn között Tarkin szentesített egy egyezséget, miszerint, ha Thrawn kiirtja az élőlényeket, a Defender projekt nagyobb mértékű támogatást fog élvezni. A chiss végül egy nagyobb összeesküvés nyomaira bukkant és egy árulót is felfedezett, így megoldotta a problémát, ám a politika vizein csónakja ezúttal is elsüllyedt. Hiába orvosolt minden gondot, nem ölte meg a lényeket, így a Defender projekt elvesztette az Uralkodó támogatását a Halálcsillaggal szemben. Ha mindez nem lett volna elég, ezalatt azt is felfedezte, a gryskek már az ismert galaxis határát pedzegetik, és Birodalmi eszközök felhasználásával segítette ki Ar’alani admirálist. Az Uralkodó ezáltal megkérdőjelezhetőnek ítélte meg azt, hogy Thrawn elsődlegesen hozzá, vagy a chissekhez hűséges, így visszarendelte őt a Coruscantra. Mielőtt viszont visszaért volna, rendbe kellett tennie a felfordulást, amit távollétében Pryce okozott a Lothalon.

Odaát ugyanis eközben Kanan kiszabadította Herát, menekülés közben pedig a kormányzó felrobbantotta a gyárhoz kapcsolódó összes üzemanyag tartalékot, melynek révén a Jedi ugyan meghalt, a létesítmény viszont gyakorlatilag használhatatlanná vált.

A Lidérc osztag meggyászolta elvesztett csapattársukat, ám nem sokáig tüsténkedhettek, ugyanis felfedezték, hogy a Birodalom ásatásokat végez a helyi Jedi templom környékén. Ezra nyomozni kezdett hát az ügyben és véletlenül átjárót nyitott az Erő egy különleges síkjára, az úgynevezett világok közötti világba. Ezen a téren és időn kívül eső helyen láthatunk mindent, ami valaha volt, és valaha lesz. Az egyik átjáró révén Ezra megmentette Ahsokát Vaderrel vívott párbajának utolsó pillanatából, így a lány túlélte az összecsapást, ám rövidesen visszatért abba az időbe, ahonnan jött, a templom összeomlása utánra.
Thrawn végül a Lothal civil lakosságának terrorizálásával óhajtotta megadásra kényszeríteni a Lidérc osztagot, ám Ezra ismét a purrgileket hívta segítségül, melyek a hiperűrön keresztül egy ismeretlen helyre vontatták Thrawn csillagrombolóját, a Chimareát a főadmirálissal és az ifjú Jedivel a fedélzeten.

Hogyan tovább?

Noha arról egyelőre keveset tudunk, hogy mi történt Ahsokával, miután visszatért az összeomlott malachori templomba, annyi bizonyos, hogy idővel pletykákat kezdett hallani Thrawn visszatéréséről, mely egyben a Birodalom visszatérését is előrevetítheti. Ezzel már A mandalóri 3. évada is foglalkozott, méghozzá az Árnyéktanács ülésén.

A főadmirális utáni nyomozásában Ahsoka végül eljutott a Corvus bolygóra, ahol a helyi magisztrátus, Morgan Elsbeth révén próbált közelebb jutni a megfejtéshez. Az is biztos, hogy ezután legalább egyszer ellátogatott Luke Skywalker Ossus bolygón épülő Jedi akadémiájára. Mindez után pedig végül visszatért a Lothalra is, ahonnan Sabine társaságában indultak el, hogy megkeressék Thrawnt, és vele együtt Ezrát is. Ezt a pillanatot először a Lázadók című animációs sorozat epilógusában láthattuk, de az Ahsoka-sorozatban is fontos lesz ez a mozzanat. Küldetésükben minden bizonnyal segítségükre siet majd Hera is, kiegészülve a Lidérc osztag legújabb tagjával, Kanannel közös gyermekükkel, Jacen Syndullával.

Ahsoka

Így hát az Ahsoka-sorozat fő története Sabine és Ahsoka nyomozásáról szól, mely egy immár több mint 5 éve hátrahagyott történetfoszlányt vesz fel végre. Ezen felül úgy látszik, a sztori számos ponton merít majd Thrawn első megjelenéséből, a mára a Legendák történetek sorát erősítő klasszikus könyvtrilógiából is, ezáltal a Star Wars rajongók számos generációját egyszerre megszólítva.

Szerző
Kelemen Richárd

Star Wars történetek, összefoglalók, toplisták, valamint könyv és képregénybemutatók heti rendszerességgel!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars: The Acolyte
Sorozatok

Kiszivárogtatták a The Acolyte pontos megjelenési időpontját

Az utóbbi évek legjobban várt sorozata a The Acolyte.

Oscar
Filmek

A Disney+ élőben közvetíti a 96. Oscar-díjátadót

Nem maradunk le a 96. Oscar-díjról, a Disney+ élőben adja itthon.

Star Wars: Skywalker kora
Filmek

Ian McDiarmid egy elmélettel állt elő arról, hogy Palpatine császár szexelt-e

Belegondolni is vad, hogy Palpatine szexelt, de miért ne tette volna?