Főoldal Játékok PlayStation Min dolgozik a Naughty Dog?
PlayStation

Min dolgozik a Naughty Dog?

Vajon új The Last of Us, Uncharted vagy valami teljesen új készülhet?

207
Naughty Dog
Forrás: PlayStation

Januárban jelent meg a The Last of Us Part II Remastered PlayStation 5-re. Azonban a játékosokat nagyon foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon mi lehet a Naughty Dog következő játéka? Hivatalosan nem közölték, hogy min dolgozhatnak, de a fejlesztők nyilatkozatai és a sajtóban megjelent pletykák szerint több új projekten is dolgozhat a Sony egyik legjobb belsős fejlesztője.

Törölték a készülő The Last of Us multiplayert

December 14-én erősítette meg a Naughty Dog közleményében, hogy a régóta készült, The Last of Us Online című új multiplayer játékukat törlik és nem fejezik be. A projekt a The Last of Us Part I multis Factions módjából nőtt ki, a Naughty Dog éveken át dolgozott rajta, azonban a pletykák szerint a játék nem érte el azt a minőséget, amit a stúdió képvisel, így megelőzve a bukást nem ölnek bele több pénzt és erőforrást. A törlés oka az volt, hogy az online multiplayer hosszú távú támogatása a stúdió minden erőforrását felemésztette volna, így mellette képtelenek lennének a tőlük megszokott minőségben új egyjátékos sztorijátékokat készíteni.

A teljes gyártás beindításával világossá vált, hogy milyen hatalmas ambícióink vannak. A The Last of Us Online megjelenéséhez és támogatásához a stúdió minden erőforrását a megjelenés utáni tartalom támogatására kellene fordítanunk az elkövetkező években, ami komolyan befolyásolná a jövőbeli egyjátékos játékok fejlesztését. Így két út állt előttünk: vagy kizárólag élő szolgáltatással foglalkozó játékstúdióvá válunk, vagy továbbra is a Naughty Dog örökségét meghatározó egyjátékos narratív játékokra koncentrálunk.

Naughty Dog

A közlemény végén közölték, hogy a The Last of Us Online fejlesztése során szerzett tapasztalatokat és technológiai újításokat a következő projektekben kamatoztatják majd, így teljesen nem vész kárba az eddigi munkájuk. Azonban a projekt láthatóan sok időt és energiát elvett a stúdiótól, hiszen a PS5 generációban még nem adtak ki új játékot, csupán az Uncharted: Legacy of Thieves Collectiont, a The Last of Us Part I remakejét és a The Last of Us Part II Remastered verzióját. Viszont azt is megerősítették, hogy számos új egyjátékos projekten dolgoznak és hamarosan bemutatják ezeket. De melyek lehetnek ezek az új projektek?

The Last of Us Part III

The Last of Us Part II
Forrás: PlayStation

A Sony és Naughty Dog hivatalosan nem közölték még a terveiket. Azonban a The Last of Us Part II Remastered mellé egy kétórás dokumentumfilm jelent meg február 2-án Grounded II: Making The Last of Us Part II címen, amely a játék keletkezésének a kulisszái mögé engedett betekintést. A dokumentumfilmben Neil Druckmann, a stúdió jelenlegi vezetője elmondta, hogy koncepciós szinten vannak ötleteik egy The Last of Us Part III-ra. „Valószínűleg van még egy fejezet ebben a történetben” – fogalmazott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ténylegesen már készülne a harmadik rész. Korábban arról is beszéltek, hogy talán Joel testvére Tommy kaphat egy önálló történetet, de ez sem biztos. Az is lehet, hogy ezt a történetet az HBO sorozatában mesélik majd el. A játékban Tommyt alakító Jeffrey Pierce azonban azt mondta még decemberben, hogy tudomása szerint még papíron sem létezik a harmadik rész. Ezek alapján, ha a Naughty Dog el is készítené a The Last of Us Part III-at, az legjobb esetben is a PS5 generáció végén, de leginkább a PS6-nál várható. A Forbes tippje szerint leghamarabb 2027-ben.

Uncharted: Drake’s Fortune remake

Uncharted Drake's Fortune
Forrás: PlayStation

Február 3-án röppent fel a pletyka, hogy a Naughty Dog elkészítheti az Uncharted: Drake’s Fortune remakejét. A hírt az XboxEra prodcastjében szellőztették meg, amely szerint a széria első része hamarosan teljes értékű felújítást kaphat, talán PS5-re. A Naughty Dogtól nem idegen az ilyen mértékű ráncfelvarrás, általában a következő konzolgenerációban egy remastered változatot kapnak a játékaik, kettővel későbbi generációban pedig remaket, ahogy a The Last of Us esetében is történt. Az Uncharted-trilógia kapott egy felújított remastered kiadást PS4-re. Az első Uncharted még 2007-ben jelent meg PS3-ra, egy klasszikus játék, de mára azért jócskán elavult, egy újra gondolt változat indokolt lenne PS5-ön. A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Codename: Paradox

A legtitokzatosabb projekt a Naughty Dognál. Egy ideje tudjuk és a stúdió is hivatalosan közölte, hogy egy teljesen új IP-n (szellemi termék) is dolgozhatnak, amely egyáltalán nem kapcsolódik a korábbi játékaikhoz. A projektről érdekes információk szivárogtak ki a Redditen még 2023 novemberében, amelyet azóta töröltek, de az internet nem felejt. A játék Paradox kódnéven futhat a Naughty Dognál. A szivárogtatás szerint ez egy vadiúj történetorientált akció-kalandjáték lesz, nyitott pályákkal. A játék az úgynevezett Dieselpunk műfajba tartozna. Ez egy retrofuturisztikus sci-fi alműfajnak számít hasonlóan a steampunk és cyberpunkhoz, annyi különbséggel, hogy az itt bemutatott technológiák az 1940-es, 50-es évek szintjén vannak. Leginkább a világháborúkat helyezik át fiktív sci-fi környezetbe. Filmen tipikusan ilyen az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló, a Sky kapitány és a holnap világa vagy az Iron Sky. Videójátékban az Iron Harvest játékot és a Wolfenstein-szériát lehetne megemlíteni. A Codename: Paradox játék univerzumában egy fekete tenger alá süllyedt civilizáció lenne, amelyben a fennmaradt társadalmat városállamok uralják és az energiát fénylő fákból nyerik ki. A tengerből veszélyes szörnyek, úgynevezett Abyssalok fenyegetnék az emberiséget keverve robotokkal és Lovecraft-szerű lényekkel. A játéktér nagyobb, nyitott pályákból állna, valószínűleg több bejárható szigettel. Procedurálisan generált dungeonök is lennének, ahol ősi civilizációkat lehetne felfedezni. A fegyvereink a Paradoxok, amelyeknek különleges ereje lenne, megbolygatva a realitást is. A főszereplőnek is egyedi képességei lehetnek. A történet középpontjában egy tolvaj testvérpár állna, akiknek az a feladata, hogy egy lányt kísérjenek biztonságos helyre. A lánynak olyan képessége van, amely megakadályozhatja a Királyi Abyssalok születését, így a karakter nagyon hasonlíthat Ellie-re, a The Last of Us-ból. A fejlesztés állítólag 2021 óta tart és 2025-ben várható a megjelenése, PS5-re. Multiplayer nem lesz a játékban. Korábban arról is pletykáltak, hogy egy középkori fantasy játék is készülhet a Naughty Dognál, amelyre az egyik vezető látványterv készítő művész munkái utaltak, azonban ezekből még nem lehet arra következtetni, hogy ténylegesen készülne-e egy ilyen játékuk is.

Iron Harvest
Képernyőkép az Iron Harvest játékból (Forrás: Steam)
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

Marvel’s Spider-Man 2 frissítés érkezik március 7-én

Ezeket az újdonságokat hozza a Marvel’s Spider-Man 2 következő frissítése.

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.