Főoldal Játékok Mi a különbség a Microsoft Teams és a Yammer között?
Játékok

Mi a különbség a Microsoft Teams és a Yammer között?

Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mik az alapvető különbségek a Microsoft Teams és a Yammer között, miközben mindkettő vállalati platform a Microsofttól.

803

Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mik az alapvető különbségek a Microsoft Teams és a Yammer között, miközben mindkettő vállalati platform a Microsofttól.

Miután a Microsoft bevezette a Teamset – köztudottan a Skype vállalat verzió leváltása volt a cél -, többen feltették a kérdést, hogy milyen kommunikációra használom a Microsoft Teamset, és mikor választom helyette inkább a Yammer vállalati közösségi oldalt. A két platform között sok az átfedés, ugyanakkor lényeges különbségek vannak a két rendszer között, s a cikk hátralévő részében ezeket fogjuk bemutatni nektek.

Nos, a Yammer egy vállalati közösségi platform – lényegében egy Facebook cégek számára -, ami kommunikációs lehetőséget biztosít a teljes cég számára, mindemellett ezen a csatornán lehetőség nyílik bejelentések közzétételére, közérdekű felhívásokat oszthatunk meg, illetve HR-kommunikációt is nagyban megkönnyíti a Yammer. Az már más kérdés, hogy ez nem minden esetben képes kiváltani az e-mail levelezést, hiszen a Yammert nem mindenki olvassa olyan gyakran, bár a Microsoft készített mobilalkalmazást, melyben beállíthatók az értesítések, így rögtön push-értesítések formájában értesülhetünk a közzétett hírekről. A kulcs a Yammer és a Microsoft Teams között a felfedezhetőség. A Yammerben bárki kereshet, könnyedén feliratkozhat csatornákra, még akkor is, ha nem tajga az adott csoportnak, míg a Microsoft Teamsben erre nincs lehetőség, ott lehetőségünk van teljesen elrejteni csatornákat a felhasználók elől, amiket keresés útján sem találnak meg, csak akkor, ha hozzáférést (felvettük őket a csoportba) biztosítunk számukra. A Microsoft Teams nem alkalmas egy teljes vállalati csatorna kiépítésére, arra a Yammer a megfelelő közlési csatorna, magyarul a Yammer nem egy projekten dolgozó kollégák közlési csatornája, ahol az irodai dolgozók egymással kommunikálhatnak.

A Yammer-rel ellentétben a Microsoft Teams a kisebb csoportokat célozta meg – vagy ahogy a Microsoft hívja ezt “belső körök” -, akik napi szinten szorosan együtt dolgoznak, azt is mondhatnánk, hogy egy projekten dolgozó kollégákat köt össze a rendszer. Sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a csoporttagok elvesznek a vállalati hírfolyamban, hiszen gyakran kevesebb mint 15 fős Teams csoportokról beszélünk. A Microsoftnak ez a ma kapható leggyorsabb és legjobb eszköze csoportmunkára, hiszen olyan extra dolgokat ad pluszban a Teams, mint közös levelezőlistát, közös naptárt, közös dokumentumtárt, de úgynevezett third-party alkalmazásokat is telepíthetnünk a csoportnak, melyek tovább könnyítik a munkát.

A redmondi cég kiadott egy hivatalos kollaborációs eszközök stratégiájáról szóló képet is, ami jól mutatja, hogy a jövőben a SharePoint áll majd a középpontban, s köré épülnek a közlési csatornák:

De hogy jobban összevessük, milyen előnyei vannak az egyes Microsoft termékeknek, vessünk egy pillantást az alábbi táblázatra, melyben részletesen kivesézzük a Microsoft által biztosított valamennyi platformot.

Miután jobban tanulmányoztuk az fent látható ábrát, világossá vált, hogy mikor melyik közlési csatornát kell használni, ellenben azokkal a hibásan megfogalmazott kérdésekkel: hogy melyik a jobb egy cég számára? Ilyen kérdés nincs, mert mindegyik csatorna tökéletes lehet, csak tudnunk kell, hogy mikor melyik a legcélravezetőbb, a leggyorsabb és a legbiztonságosabb egy cég számára. Az e-mail levelek napjainkban is fontos szerepet töltenek be, de látszik, hogy ettől már van sokkal gyorsabb kommunikációs forma, azonban ahogy a táblázatban is mutattuk, ezek kevésbé biztonságosak, vagy éppen túl zártak ahhoz, hogy megosszunk információt a cég dolgozóival. Az adott csatorna bevezetéséről a cégek döntenek, de a kialakítás elején fontos számításba venni a létszámot és azt, hogy mire szeretnénk használni az adott platformot. Egy 10 fős cég esetén a Microsoft Teams is tökéletes csatorna lehet a napi hírek / közlemények továbbítására, amire a felhasználók esetleg válaszolhatnak is, azonban egy 100 fős cég esetén ez már kellemetlenséget okozhat, s egy idő után idegesítővé válhatnak a folyamatos értesítések.

A Microsoft Teams és a Yammer is dinamikusan fejlődik, sőt, talán a Teams fejlesztése sokkal nagyobb léptékben halad miután a Microsoft tavaly év végén bejelentette, hogy a Skype vállalati verzió fejlesztésével leállnak, s integrálják a szolgáltatást a Teamsbe. Az új irányelv tehát adott, már csak nekünk, felhasználóknak kell eldöntenünk, mit szeretnénk használni vállalati körökben.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.

Xbox Games
Xbox

[Hivatalos] Xbox játékok érkeznek PlayStationre és Nintendo Switch-re

Négy megnem nevezett Xbox-játék érkezik a rivális konzolokra.