Főoldal Filmek Mi a különbség a CGI és a VFX között?
Filmek

Mi a különbség a CGI és a VFX között?

Gyakran összekavarják a CGI és a VFX fogalmát.

314
Oppenheimer

A filmek és a televíziós sorozatok vizuális hatásai ma már elképzelhetetlenek a CGI és a VFX technológiák nélkül. Ezek a fejlett eszközök lehetővé teszik a filmkészítők számára, hogy elképesztő világokat teremtsenek, fantasztikus lényeket hozzanak létre, valósághű effekteket alkalmazzanak, és lenyűgöző látványelemeket jelenítsenek meg. Azonban gyakran előfordul, hogy a CGI-t és a VFX-et egymás szinonimájaként használják, pedig valójában különbségek vannak közöttük.

A CGI (Computer Generated Imagery) olyan technológia, amely számítógépek segítségével létrehozza a képi elemeket a filmekben vagy más vizuális produkciókban. A CGI egy átfogó fogalom, amely magában foglalja a 2D és 3D grafikát, animációkat, modellezést és textúrázást. Ez azt jelenti, hogy a CGI-val teljesen digitális képek, tárgyak és karakterek jöhetnek létre a valós világ fizikai korlátai nélkül. A CGI-t alkalmazzák például az animációs filmekben, fantasy vagy tudományos-fantasztikus mozikban, valamint az olyan jelenetekben, amelyeket a valóságban nem lehetne megvalósítani. Éppen minap jelent meg egy cikk erről, amiben Christopher Nolan azt taglalta, hogy az Oppenheimer jeleneteinél nem használtak CGI-t.

A VFX (Visual Effects) viszont a CGI egy részhalmaza, amely a filmekben és a televíziós sorozatokban használt látványeffektekre utal. A VFX magában foglalja a CGI mellett olyan elemeket is, mint a speciális effektek, a kompozitálás, a zöld háttér használata, az eszközök eltávolítása vagy hozzáadása és még sok más. A VFX technikákkal képesek a jeleneteket módosítani és manipulálni, hogy valósághű vagy éppen teljesen elképzelt elemeket alkossanak meg. A VFX a filmekben gyakran felhasználják például az akciójelenetek, az űrjelenetek, a robbanások vagy a fantasy lények megjelenítéséhez.

Összefoglalva tehát a CGI egy olyan technológia, amely digitális képi elemeket hoz létre, míg a VFX a filmekben alkalmazott látványeffektek széles skáláját foglalja magában, amelyek között a CGI is megtalálható. A CGI általában a teljesen számítógépes grafika területén használt kifejezés, míg a VFX a valós jelenetek manipulálását és az ezekhez kapcsolódó effekteket jelenti.

Fontos megérteni, hogy a CGI és a VFX technológiák együttesen járulnak hozzá a filmek látványos és elképesztő vizuális világának megteremtéséhez. Mindkettő kulcsfontosságú eszköz a filmkészítésben, és elengedhetetlenek ahhoz, hogy a filmekben olyan lenyűgöző és hihetetlen jeleneteket láthassunk, amelyeket a valóságban nem lenne lehetséges megvalósítani.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Robert Downey Jr.
Filmek

Robert Downey Jr. majdnem szerepelt A sötét lovag-trilógiában

Robert Downey Jr. felfedte, hogy annak idején megpályázta a DC univerzum egyik...

Golden Globe
Filmek

A 2024-es Golden Globe nyertesei – tarolt az Oppenheimer

A Golden Globe nagy nyertese az Oppenheimer, de a Barbie sem távozott...

Oppenheimer
Filmek

Többórás extra tartalommal érkezik az Oppenheimer digitális és lemezes kiadása

Megerősítették, hogy mikor jelenik meg digitális és lemezes formában az Oppenheimer.