Főoldal BREAKING KRITIKA: Verdák 3.
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Verdák 3.

A feledhető Verdák 2. után méltó folytatást kaptak beszélői verdáink a Disney Pixar stúdiótól.

490

A feledhető Verdák 2. után méltó folytatást kaptak beszélői verdáink a Disney Pixar stúdiótól.

A stúdió az előzetesekben már bemutatta, hogy drámával fog indulni a mesefilm, hiszen Villám McQueen kiesik a versenyből, és ha egy rövid kis időre is, de kénytelen visszavonulni, miközben a bajnokság éllovasait sorra váltják le modern és csúcsszuper versenyautókkal, olyan új generációs versenyautók érkeztek meg, mint Vihar Jackson. De még nincs minden veszve, amit tud a kis piros verdánk is. Egy új csapattulajdonos érkezik Cruzi Ramirez edzővel, aki lát még potenciát, és persze kellő pénzt a 95-ös rajtszámmal versenyzőben. Eleinte feszültség érezhető a McQuenn és edzője között, ugyanis menet közben kiderül, hogy Ramirez korántsem annyira jó edző, mint azt elsőre gondolták róla, mert kiderül róla, hogy ő bizony versenyzőnek született.

Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egy Pocsék Verdák franchise folytatás után remekül sikerült a folytatás. Nem meglepő az sem, hogy a kelleténél kémesebbre sikerült Verdák 2.-ből egyetlen flashback részt sem erőltettek itt, az ott megismert szereplőket is csendben elengedték, Matuka kényszeres szerepeltetését hanyagolták, helyettük inkább új szereplőt hoztak be Cruz Ramirez képében, aki lényegében Villám McQueen akar lenni, csak sárga festésben. A Pixar stúdió is érezte, hogy nagyon félresikerült a második rész, törölni kell az emlékezetből, és vissza kell térni az alapokhoz. A franchise első részét 2005-ben mutatták be, ami a gyerekeket célozta meg, de burkolt utalásokkal a felnőtteket is célba vették a készítők, és hát ha egyszer sikert értek el, akkor miért ne követnék azt a vonalat – gondolhatták a Pixarnál most. A fogadtatás és bevételi mutatók után a készítők az alapokhoz tértek vissza, talán nagyon is. De ez nem akkora bűn, megbocsájthatunk.

A kiadott hivatalos szinopszisból és az előzetesekben nagyon hangsúlyozták, hogy mennyire komoly és sötét lesz a Verdák 3., de szerencsére nem lett annyira komoly, mint azt beharangozták. Persze a dráma alapját főhősünk szolgáltatja, aki felett eljárt az idő fogaskereke, még ha ezt nehezen is fogadja el. Mert egy igazi versenyzőben mindig ott van a győzni akarás, és mindenből a maximumot hozza ki, és ez csak két fontosabb gondolat abból, amit a film közölni próbál a nézővel, leginkább a gyerekekkel, akiket arra tanítja, hogy soha ne add fel, mindig hozd ki a legjobbat magadból, és ha a csúcson vagy, ne lankadjon a figyelmed, mert a világ folyamatosan fejlődik, őrült tempót kell diktálni a sikerért. Ezek azok az utalások, amiért imádjuk a Pixart, és ki merem jelenteni, hogy a Verdák az egyik legjobb szériája a stúdiónak. Megvan benne minden, ami kell, gyerekeknek szórakoztató, de mégis tanító, miközben a felnőtteknek is üzennek. Annyit beszéltünk már a felnőtt utalásról, hát akkor miről is van szó ebben a filmben? Az új szemben a régivel, ismerős, nemde? A film az új generációt mutatja be a réginek, de mindezt úgy, hogy egyrészről szórakoztatja a gyerekeket, mellette pedig érzelembombával árasztja el azokat a szülőket, akik elkísérték a gyerekeket. Ramirez nem csak egy új generációs versenyző / edző, az érzelmek rajta keresztül jönnek át, és időközben egy szorosabb barátság is alakul ki Villám McQueen-nel.

A Verdák 3. legnagyobb jelenete a roncsderbi lesz, ott ébrednek rá a karakterek igazi mivoltukra, ott érezni először a múlt és a jelen találkozását, ott bontakozik ki a két karakter (McQueen és Ramirez) között megbúvó kémia. És ha azt gondoltuk, hogy ezt nem lehet tetőzni, akkor tévedtünk, mert a befejezés még ennél is érzelmesebbre sikerült. Pixartól megszokott klasszisról beszélünk: hibátlan, gyönyörűen megrajzolt grafikákat látunk, a vágások hibátlanok, a jelenetek átvezetői mesések, a montázsok észvesztőek, egyszerűen hibátlan képi hatással repeszt a rajzfilm. Ennek ellenére elmaradnak a maradandó zenei aláfestések, nem hallunk fülbemászó muzsikákat. Ami szerintünk hiba, erre nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni.

VÉGSZÓ

Generációváltás történt, amit nehezen is, de el kell fogadnia a piros verdánknak. Gondosan felépített történet, ami nem egyben, hanem fokozatosan adagolja a bölcs és tanító gondolatokat gyerekeknek és szülőknek egyaránt, miközben vicces és szórakoztató is tud lenni. Családi filmnek tökéletes választás.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Elemi
Filmek

A Disney+ bejelentette, hogy mikor érkezik a Pixar Elemi című filmje

Napokon belül streamelhető az Elemi, és 3 hónapos extra kedvezményt is bejelentett...

Elemi
Filmek

400 millió dolláros bevételnél tart az Elemi

Mégsem lesz bukás az Elemi, ugyanis már a 400 millió dolláros bevéltelt...

Luca
Kritikák/tesztek

KRITKA: Luca

Egy újabb csodálatos rajzfilm a Pixar iparosaitól.