x
BREAKING Kritikák

KRITIKA: Tőrbe ejtve

Rian Johnson újra alkotott, és nem is akármekkorát hozott össze a Tőrbe ejtve saját készítésű krimijében. Aki még mindig nincs teljes mértékben meggyőződve arról, hogy Az utolsó Jedik vélt, vagy

KRITIKA: Tőrbe ejtve
  • Publishedjanuár 3, 2020

Rian Johnson újra alkotott, és nem is akármekkorát hozott össze a Tőrbe ejtve saját készítésű krimijében.

Aki még mindig nincs teljes mértékben meggyőződve arról, hogy Az utolsó Jedik vélt, vagy valós katasztrófája korántsem volt véletlen, annak a Tőrbe ejtve kihagyhatatlan mű. Rian Johnson ugyanis egyre inkább azt az utat igyekszik bejárni, amit a Föld másik oldalán Bong Joon-ho már jó ideje tapos. Nem teljesen ugyanazon a pályán vannak: sokkal inkább egymás mellett, párhuzamosan tartanak hasonló irányba, a saját kis kitérőikkel, ahol különféle kirándulások során kísérletezgetnek és fejlesztgetik a formulájukat. Míg Bong képregény-adaptációkkal és vígjátékokkal képezte magát, addig Johnson igyekszik elfeledett, sok esetben már megfáradt, dohos műfajokat újraéleszteni. 

Ezek közül talán a legnyilvánvalóbb Az utolsó Jedik volt, a legkülönlegesebb, már-már zavarbeejtően személyes Star Wars-mozi, ahol hozta a szokásos zsenialitását: úgy forgatta fel az univerzumot és annak adott, ám korlátolt műfaji szabályait, hogy közben végig izgalmas maradt a filmje. Persze egy akkora rajongótáborral, mint a Star Wars, nem ártott volna előtte számolni, hogy ezzel a húzással sokaknál kiveri a biztosítékot majd. Ez nem is feltétlenül Johnson hibája, hiszen Az ébredő Erő után szinte követelték a rajongók, hogy ne legyen másolás, valami újat mutasson be a Lucasfilm, ehhez képest annyira új, már-már eltávolodtunk a sima, könnyen járható Star Wars univerzumtól, hogy sok rajongónak nem tetszett, s megbélyegezték Johnsont. De most nem is ez lényeg, mert a mesterdirektornak szüksége volt egy amolyan tisztítókúrára, mely segítségével maga mögött hagyhatja a gyűlölködő twitter-hősök hadait, elfelejtheti azt a messzi-messzi galaxist, és végre újra szabadon játszadozhat egy teljes egészében általa írt forgatókönyvben. Az eredmény a Tőrbe ejtve lett, és nyugodtak lehetünk: Johnson semmit sem változott, jelentsen ez jót, vagy rosszat.

Tőrbe ejtve

A direktor ezúttal a már végletekig elnyűtt whodunnit műfaját vette elő: adott egy viktoriánus környezetben zajló rejtély, valaki meghalt, mindenki gyanús, még a legközelebbi családtag is. Mindannyian ismerjük a zsánert, amit legfőképpen Agatha Christie járatott csúcsra kiváltképp a Poirot-sorozatával. És szintén az ő műveiből készült adaptációknak köszönhetjük (részben), hogy a műfaj olyannyira elhasználódott, és unalmas, érdektelen állóvízzé redukálódott. Talán a két éve bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen csigázta fel Johnsont, hogy tollat ragadjon, és a zsánert sajátos humorával ötvözve elkészítse legújabb remekművét, miközben műve inspiráló lehet más rendezők előtt, hogy a detektíveknek van még keresnivalójuk a mozikban.

Tőrbe ejtve

Ez azonban nem mindig volt így, és Johnson-nak szánt szándéka, hogy erre mindannyiunkat emlékeztessen. A Tőrbe ejtve esetében öröm nézni, ahogyan kiéli az összes, műfajok csűrésére-csavarására irányuló vágyát, és egy eszméletlenül szórakoztató, izgalmas, vicces, parádés mozit hozott össze nekünk. Érdemes összehasonlítani a már néhány sorral feljebb említett alkotást Kenneth Branaghtől Christie-adaptációjával, a Gyilkosság az Orient expresszen című produkcióval. Míg az igyekezett a lehető legnagyobb tisztelettel közelíteni az alapanyaghoz, szinte semmit sem változtatva a bevált recepten (ami persze hozta magával a közönség és a kritikusok érdektelenségét is), addig Johnson műve a feje tetejére állítja az egészet, miközben azért mégis tisztában van a zsáner múltjával. Azonban mégsem azt az utat választja, hogy megmaradjon a szokásos keretek között, hanem igyekszik azt új élettel feltölteni, és a jövőbe taszigálni. Mint egy falat kenyér, annyira kellett már ez a zsáner film, ami megszabadít a szuperhősöktől, a jedik és sithek világától.

Tőrbe ejtve

A Tőrbe ejtve története a jelenben játszódik, egy nagyon is felismerhető jelenben, ahol számtalan utalás igyekszik rámutatni arra, hogy itt nyoma sincs a szokásos időintervallumnak, amiben ezek a filmek általában játszódnak. Mindazonáltal a díszletek, a vizuális nyomok és még a karakterek is mindannyian a maximumra vannak tekerve, sőt, sokszor a rendező túl is húzza őket. A gótikus épület, ahol a cselekmény játszódik, bujaságában szinte lecsorog a vászonról, és minden egyes színész saját típusán kívül játszik, miközben a már bevált, ismert jegyeket tolják el a végletekig. Külön érdemes kiemelni az elmúlt évtizedben Amerika Kapitánnyal azonosított Chris Evans fekete bárányát és Daniel Craig nyomozóját – valódi jutalomjáték, amit a vásznon művelnek. Ehhez a pároshoz társul még Ana de Armas, a Szárnyas fejvadász 2049 szerepe után még mindig nagyon elbűvölően fest, karaktere szellemes.

Tőrbe ejtve

VERDIKT

Persze nem minden passzol a filmben. Pár karakter hajlamos a háttérbe szorulni, és a politikai felhang, bár érezhetően őszinte forrásból származik, és kölcsönöz egy újabb adag feszültséget a mozinak, mégsem mindig működik. De ami jó, az nagyon jó. Johnson érezhetően élvezi a munkát, és egy-egy kikacsintással még válaszol is a nagy Star Wars-utálatra, amiben az elmúlt két évben része volt. Nemcsak számára, hanem a közönségnek is valóságos felfrissülés a Tőrbe ejtve, mely eredeti ötletével, játékos műfaji megközelítésével, és az arra való képességével, hogy feltételek nélkül szórakoztasson, megnevettessen és feszültségben tartson, igazi ellenszer a blockbusterek által okozott fáradtságra. Semmiképp sem érdemes kihagyni.

Written By
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.