Főoldal BREAKING KRITIKA: Szárnyas fejvadász 2049
BREAKINGKritikák

KRITIKA: Szárnyas fejvadász 2049

Tényleg a replikánsoké a jövő? Az emberiségnek meszeltek? Hasonló kérdésekre keressük a választ a Szárnyas fejvadász 2049-ben.

215

Tényleg a replikánsoké a jövő? Az emberiségnek meszeltek? Hasonló kérdésekre keressük a választ a Szárnyas fejvadász 2049-ben.

Kritikánk teljesen spoiler mentes, így ha még nem láttad a Szárnyas fejvadász 2049-et, akkor is nyugodtan elolvashatod, semmi olyat nem írtunk le, ami elrontaná az élményed.

Minden idők egyik legnagyobb hatású filmjét folytatni nem kis vállalkozás. Sokan próbálkoztak már vele, és legtöbbjüknek mindig beletörik a bicskája: a végeredmény valahogy sohasem tud több lenni mint olcsó másolat, vagy gyenge próbálkozás egy megismételhetetlen legenda erőltetett újrateremtésére. A Szárnyas fejvadász esetében okkal aggódhattunk: az első filmet nem fogadták túlzottan nagy lelkesedéssel annak idején, legfőképpen azért, mert a stúdió majdnem tönkretette Ridley Scott alkotását. A bizalmatlan producerek igyekeztek mainstream-mozit faragni egy olyan filmből, amely a lehető legtávolabb állt a színtiszta szórakoztatástól. A Szárnyas fejvadász mindig is egy meditatív, vérbeli, frusztrálóan mély sci-fi volt, melynek megváltoztatására tett összes kísérlet csak valami szörnyűséget eredményezhetett (még mindannyian emlékszünk a balsorsú, unott narrációra Harrison Ford által). A közönség megfelelően reagált a végeredményre: gyűlölték a filmet. Ennek következtében a film számos változaton esett át, amiket hazavihettünk VHS-en, DVD-n, Blu-ray-en, és most már UltraHD Blu-ray-en is. Volt rendezői változat, workprint edition, végső vágás, stb., a lényeg viszont, hogy az elmúlt harminc év alatt a bukásból befolyásos mestermű lett, mely rengeteg, ma is aktívan működő rendezőt megihletett. Mindezek után hogyan vehette bárki is a bátorságot, hogy folytassa ezt a hányattatott sorsú mesterművet?

Az egész vállalkozáshoz természetesen egy olyan ember kellett, mint Denis Villeneuve, aki vállalásaiban és karrierjében egyre jobban hasonlít Christopher Nolan-hez. Mondhatni egyértelmű választásnak tűnt a rendező: képes szórakoztatni (a Fogságban), szikár, kihegyezett thrillert rendezni (a Sicario – A bérgyilkos), és még az intelligens sci-fi-hez is van tehetsége (az Érkezés). Villeneuve ugyanolyan kontrollal (ha nem is annyira szigorúan) áll a filmjeihez, mint Nolan, és az egyre nagyobb bizalmat és művészi szabadságot egyre jobb filmekkel hálálja meg. Talán az eddigi karrierjének megkoronázásaként is tekinthetjük a Szárnyas fejvadász 2049-et. A film ugyanis a Dunkirk után 2017 másik nagy mesterműve, újabb párhuzamot vonva Nolan-nel.

A film történetét tárgyalni meglehetősen nagy hiba lenne, ugyanis nem véletlenül tartja mindenki a száját a sajtóvetítések óta: ezt a filmet nem pusztán megnézi az ember, hanem átéli. A nagy titkolózás végre értelmet kap, hiszen a film megtekintése után mi is érezzük, hogy bármilyen apró információ csak ronthatott volna az élményen. Legyen elég annyi, hogy megérte várni a mozira, mely történetében egy egészen ritka darab lett: igazi régivágású, tiszta sci-fi, melyből már csak nagyon keveset kapunk manapság.

De a történet mellett ott van a többi erénye a filmnek is, mely, mint a klasszikus elődöt, kiemeli azt a nagy többségből, és a történeti élvezeteken túl is nyújt valamit. Itt érdemes megemlíteni Roger Deakins munkásságát, akit nemes egyszerűséggel nevezhetünk korának egyik legnagyobb művészének, hanem a legnagyobbnak. A filmet legfőképp az ő operatőri munkája miatt érdemes többször is megnézni, hogy a sztori kibogozása után csak élvezhessük mindazt a fáradtságos és kifinomult munkát, amit a filmbe beleölt. Igen, ennek a mozinak megvan az a tulajdonsága, hogy pusztán a képi világával, a vászon betöltésével is lenyűgözzön minket, és visszavigyen egy olyan korba, amikor a látottak még lenyűgöztek bennünket, nem csak unott vállrándítással intézzük el a legújabb és legnagyobb CGI-költeményt. Nyoma sincs bennünk annak a közömbösségnek, amit a Bosszúállók és hasonszőrű társaik ültettek el bennünk az elmúlt években. Akárcsak a Dunkirk esetében, a film egy vizuális csoda.

VÉGSZÓ

Lehetne még sorolni, miért is annyira jó a Szárnyas fejvadász 2049, de tényleg, nincs sok értelme: ha eddig ez nem lett volna eléggé egyértelmű, akkor most elismétlem – mindenki menjen el, és nézze meg a filmet. Ha imádtad a klasszikust, akkor azért, ha még nem láttad, akkor pedig azért. Csak legyél ott, éld át, légy a filmtörténelem részese, és örülj, hogy még vannak ilyenek. A Szárnyas fejvadász 2049 bódító élményt kínál, aminek részese kell hogy legyél.

Szerző
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Tomb Raider
Filmek

Egy rajongó megrajzolta, mennyire vad lenne Ana de Armas Lara Croftként

Nagyon vadul néz ki Lara Corftként Ana de Armas.

Dűne: Második Rész
Filmek

Denis Villeneuve szerint “álom lenne”, ha elkészülne a Dűne 3. része

Hivatalos bejelentés még nincs, de néhány szót már papírra vittek a Dűne...

Alien: Covenant
Filmek

Ridley Scott már megbánta, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 helyett az Alien: Covenant rendezését választotta

A Szárnyas fejvadász 2049 minden szempontból sokkal sikeresebb volt, mint az Alien:...

Barbie
KritikákBREAKING

Barbie kritika

Come on, Barbie, let's go party! Pinkbe és műanyagba borul a világ.