Főoldal BREAKING KRITIKA: Tomb Raider
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Tomb Raider

A Tomb Raider nem sikerült se nem túl rosszra, se nem túl jóra: valahol a langymeleg középmezőnyben lebeg, hogy aztán végleg bevágjuk az elfeledett próbálkozások szekrényébe.

773
Tomb Raider

A Tomb Raider nem sikerült se nem túl rosszra, se nem túl jóra: valahol a langymeleg középmezőnyben lebeg, hogy aztán végleg bevágjuk az elfeledett próbálkozások szekrényébe.

A legújabb Tomb Raider-adaptáció esetében nem az a kérdés, hogy jobb lett-e, mint az Angelina Jolie nevével fémjelzett alkotások. Még csak az sem kérdéses, hogy megtört-e a videojáték/filmadaptáció párosítás évtizedes átka. Nem, a film nézése közben pusztán annyi merül fel bennünk, hogy ennek így, ilyen formában mi értelme volt? Átok nem tört meg, Jolie-filmeknél valamivel jobb (mindenképpen másabb), viszont filmnek sajnos ez még így, mindent összevetve is kevés.

tomb raider mini

Pedig jól indult a dolog, ha egy bizonyos szemszögből nézzük. Hiszen Alicia Vikander és Dominic West írtak alá a produkcióhoz, akik többnyire tudják, mit érdemesebb elvállalni, és mire kell rögtön rávágni a nemet. Vikander ráadásul az elmúlt években egyre nagyobb sztár lett az olyan választásaival, mint a Garland-féle Ex Machina, vagy Tom Hooper Dán lány-a. Utóbbival még az Oscar-t is sikerült bezsebelnie, éppen ezért a kezdeti hírek pozitívak voltak.

Azonban ha más szemszögből nézzük, akkor rengeteg elrettentő és meglehetősen vészjelző történés is felbukkant a produkció fejlesztése közben. Egyrészről a film erőteljesen, már-már szolgai hasonlósággal igyekszik másolni a 2013-as Tomb Raider játék-rebootot (tudjuk, nehezen követhető), mely annak idején új életet lehelt a franchise-ba. Az alkotók ugyanezt a sikert szerették volna megismételni, csak egy másik médiumban. Viszont a tény, hogy pont ehhez a biztos megoldáshoz nyúltak, aggodalomra is adhatott okot: talán nem volt más a tarsolyukban, és szerettek volna biztosra menni, “próbáljuk meg” alapon? A nem túlzottan bizonyított rendező felbérlése sem volt túlzottan bizalomgerjesztő. Tulajdonképpen Vikander és a játékra való hasonlóságon kívül nem volt sok okunk várni ezt a mozit.

tomb raider 2 mini

Végeredményben egy felemás filmet kapunk. Egyrészről valamelyest működik, ha képesek vagyunk minden igényünket kidobni az ablakon, és csak egy semmilyen, vasárnap délutáni kalandfilmre vágyunk. Ezen a szinten képes működni a dolog, ideig-óráig. Ahhoz képest, hogy mennyire feszültnek kellene lennie a cselekménynek, és mekkora tétek forognak kockán, a mozi meglehetősen unalmassá és monotonná válik kis idő elteltével.

A nagyobb problémák ott kezdődnek, ha többet is szeretnénk ettől a mozitól: ha a Lara Croft név jelent is számunkra valamit, és azt akartuk, hogy végre kapjon egy méltó filmet a hősnő. Itt bukik a film a legnagyobbat, ugyanis a Tomb Raider fájóan semmilyen. A forgatókönyv a lehető legelcsépeltebb, lecsupaszított kalandfilmtrópusokra épül, olyan borzalmasan megírt párbeszédekkel, melyet a legnagyobb színészlegendák sem tudnának élettel megtölteni. Hiába van nekünk itt Vikander, aki bár megtesz minden tőle telhetőt, a körülötte lévők miatt sajnos ez túlságosan kevés. Az ő hősnője kétségkívül más, azonban nem eléggé. Mintha az alkotókban nem lett volna elég ambíció, hogy jó filmet csináljanak, pusztán szerették volna meglovagolni a játék sikerét, aztán ennyi.

TR GB 00189G mini

VÉGSZÓ

Nem mondanám, hogy lusta, vagy kivételesen rossz film lenne a Tomb Raider, ugyanis nem az. Egy teljesen nézhető, ám iszonyat hamar felejthető, helyenként unalmas kalandfilmet sikerült összerántaniuk, mely bár jobb lett, mint Croft-kisasszony korábbi mozis kiruccanásai, ezt is ugyanilyen hamar fogjuk elfelejteni. Kár érte.

Szerző
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Tomb Raider Netflix
Sorozatok

Ősszel új formában tér vissza Lara Croft

Premierdátumot kapott a Tomb Raider: The Legend of Lara Croft anime sorozat.

Tomb Raider
Játékok

Nyitott világú lehet az új Tomb Raider játék

A pletykák szerint merőben más játékmenetet és sokkal nagyobb pályát kap az...