Főoldal BREAKING KRITIKA: Mélytengeri pokol
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Mélytengeri pokol

Mark Wahlberg és Peter Berg megint betalált, ismét egy remek filmet hoztak össze.

746
deepwater horizon mini

Mark Wahlberg és Peter Berg megint betalált, ismét egy remek filmet hoztak össze.

Peter Berg rendezőnek úgy tűnik, hogy ínyére vannak ezek a katonai, háborús, katasztrófát- és igaz történetet feldolgozó filmek . Ahogy tette A túlélő filmnél, úgy itt is bizonyította, mennyire érzi a hangulatát egy drámának. Csak úgy mint sok más rendező, Berg is szeret saját gárdával forgatni, bevált színészekkel, stábbal. A film főszereplőjével készítette a nagysikerű Lone Survival című katonai filmet, és bátran kijelenthetjük, hogy itt a jogos trónörökös, mert a Mélytengeri pokol drámai jeleneteit pokolian jól adja vissza a mozivásznon a rendező.

dwh_d01_00239_r_mini

A film egy 2010-es igaz történetet dolgoz fel, mikor az egyik amerikai olajfúró tornyon kitörés történt, s tizenegyen meghalnak a robbanásban. British Petroleum (BP) tulajdonában lévő Deepwater-ön 2010. április 20-án este tűz ütött ki, amit sajnos nem tudtak megfékezni időben. Két napig keményen állta a lángokat a torony, míg végül április 22-én a tűz győzött, és tengerbe süllyedt a hatalmas olajkitermelő platform. Ám még ezután sem lélegezhettünk fel, az olaj továbbra is ömlött belőle, a lángokat még 50 km-es távolságból is látni lehetett, szó szerint egy tűzgömb volt az óceán közepén. Az elmerülést követő hónapokban azért harcoltak a szakértők, hogy az 1500 méteres mélységben található olajkitötést valahogy megfékezzék, és végleg elzárják a szabadon hagyott csonkot. A korai beszámolók szerint a brit cégnek 9,5 milliárd dollárjába került a katasztrófa, de még ezzel sem ér fel az az okozott kár, amit környezeti szennyezéssel maguk mögött hagytak. Már Floridát is veszélyeztette az olaj, miután Mississippit és Alabamát elérte a fekete arany a tengeren.

DWH_D_54_16706.ARW

A forgatókönyv rohamléptekben halad a cselekménnyel, sajnos a filmnek nincs annyi ideje, hogy mindent aprólékosan bemutasson, elvégre nem igazi katasztrófafilmnek szánták. Matthew Michael Carnahan (Z világháború) és Matthew Sand szkriptjegyzők a lehető legjobban vitelezték ki a BP-fúrótorony pusztulását. Szerepeket jól osztották le, jól választottak mellékcselekményeket is, az aggódó feleséggel (Kate Hudson) még tovább fokozták a drámát.

DWH_D_20_06234.NEF

Mark Wahlberg képében láthatjuk Mike Williams technikust, aki a fúrótorony technikai helyzetéért felelt – ő volt a mindenes, aki mindent képes megjavítani. Jól találja fel magát a helyzetekben, hol családfő szerepben, szerető férjet játszik, hol egy hőst, akire bárki rábízná az életét. Utolsó utáni pillanatban hagyta el a tornyot, mikor már senki sem volt a fedélzetén. Jimmy Harrell (Kurt Russel) a torony parancsnoka, aki aggodalmát fejezi ki, és többször hangoztatja, álljanak le, a kapkodás mindig katasztrófához vezet. A rutin és a tapasztalat beszél a színészből, s karakteréből. John Malkovich a film igazán nagy kreténje, már ha szabad ilyen erősen fogalmaznunk. A cég nagy szövegelője, befolyásos személy, akit csak a nyereség motivál. Fittyet hány a biztonságra, és előírásra, 11 ember élete szárad a lelkén – talán még ez sem törte lesz képekről azt a gúnyos vigyort. Malkovich pompásan játssza a film legundorítóbb, legidegesítőbb alakját.

dwh_d42_12682_r_crop_mini

Az évek során bebizonyították, hogy nem egy ember hanyagsága, hanem sorozatos hibák vezettek odáig, hogy tűz ütött ki, majd elsüllyedt a fúrótorony, és lett az Egyesült Államok legnagyobb olajkatasztrófája. A károkat sajnos pénzzel nem tudják orvosolni, több évtized kell, hogy a természet regenerálódjon, és kiheverje a balesetet. Egy friss becslés szerint eddig a BP 17,5 ezer milliárd dollárt költött kármentésre.

VÉGSZÓ

Szomorú, hogy a 2010-es tragédia még mindig napjaink témája, fél évtizeden át nem tudták lezárni az ügyet, és még mindig hallani a cégről, hogy mekkora pénzeket mozgat meg, hogy jóvá tegye a hibákat. Idén ősszel sok katasztrófafilmet láthatunk, ám ha ilyen kalandban lesz részünk, akkor jöhet bármennyi kiadás. A Mélytengeri pokol szuper lett, tökéletes szereposztásokkal operál, a rendezői munka a drámai hang- és képhatásokkal tökéletes. Bátran ajánljuk azoknak, akik szeretik a dráma és akció ötvözését, s ezt a megrázó élményt szeretné közelről is átélni.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Flight Risk
Előzetesek

Mark Wahlberg pszichopata maffia bérgyilkost játszik Mel Gibson Flight Risk előzetesében

Izgalmas thrillernek ígérkezik a Flight Risk Mark Wahlberg főszereplésével.

Uncharted
Filmek

A Sony Pictures hivatalosan is dolgozik az Uncharted 2. részén

A rajongók addig követelték a folytatást, hogy végül elkészül az Uncharted 2....

Fantasztikus Négyes
Filmek

John Malkovich csatlakozott A Fantasztikus Négyes szereplőgárdájához

Újabb nagy név csatlakozott A Fantasztikus Négyes sztárcsapatához.