Főoldal BREAKING KRITIKA: A lány a vonaton
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: A lány a vonaton

Erre a vonatra hiába várunk, mert A lány a vonaton című film lerobbant.

751
8n95 tp 00009r mini

Erre a vonatra hiába várunk, mert A lány a vonaton című film lerobbant.

Rachel a vonat ablakából szemléli a taját, és a volt családi házukat, ahol most Tom és az új felesége, Anna (Rebecca Ferguson), valamint kisbabájuk él. A lány teljesen padlóra került, elvesztett mindent, még a munkahelyét is, és csak az alkohollal tudja enyhíteni fájdalmát. Annyiból áll a napja, hogy reggel vonattal bemegy a városba, majd este haza, és közben a szerelmeseket fürkészi. Valamiért mindig pont úgy jön ki, hogy a legmeghittebb pillanatokat kapja el, mikor Tom és Anna, vagy a bébiszetter és a titokzatos férfi összemelegedik. Ott kezd izgalmas lenni a történet, mikor Megan eltűnik.

Girl on a Train, The

A lány eltűnése napján valami furcsát lát Rachel a vonatból, majd a hírekből értesül az eltűnéséről, és azonnal elkezdenek beugrani a képek, hogy ő mintha látta volna, mi történt a bébiszitterrel. Emlékezetében látta, amint valaki megtámadja a bébiszittert, amit úgy ad elő a nyomozóknak, és a barátoknak, mintha barátnők lettek volna Megan-nel, ismerték volna egymást, miközben életükben nem találkoztak még személyesen. Ez felkelti a rendőrsét figyelmét is. Tovább sújt a helyzeten, hogy őt is láttak arra az eltűnés napján, így gyanúsított lesz, de alkoholproblémák miatt nem tudják kikérdezni, nem emlékszik a történtekre.

Paula Hawkins könyvét sokan egy remek műnek tartják, de nem mindenki gondolja ezt. A pszichológia thrillert a New York Times 2015 bestsellerének nevezte, és leginkább a Holtodiglan című könyvhöz hasonlították. A könyv is megér egy misét, mert már az olvasók is kifejezték a kritikájukat. Akkor mit várhatunk egy filmtől, mely az egyébként is megoszló véleményeket generáló könyv filmes adaptációja, miben nyújtana többet, és jobban? Talán ezt úgy tudták volna orvosolni Hollywoodban, hogy egy nagyobb tehetségre bízzák a rendezést, jobb színészi gárdát válogatnak össze, magyarán, mindenre több időt fektetnek.

Szó nincs arról, hogy a színészek tapasztalatlanok lennének, mert telis-tele van sztárokkal a film, de filmes szerepükkel most valamiért nem tudtak eggyé válni, nem élték bele magukat a szerepbe, és ennek meg is lett az eredménye. Emily Blunt az egyik legjobb színésznő, de Rachel-lel A lány a vonatonban nem tudott még ő sem mit kezdeni. Nekünk – és szerintünk nektek is – annyi maradt csak meg, hogy alkoholista, ordibálós perszóna, aki nem tud túllesni a szakításon. Még munkahelyét is elvesztette, csak hogy naponta kétszer lássa volt férjét, és családját, és őrült történeteket találjon ki. Megan (Haley Bennett) egy bébiszitter, aki Tommal (Justin Theroux), Rachel férjével kavar. Kettőjük viszonya adja meg a film igazán nagy drámáját. Bennett volt az egyedüli a filmben, aki képes volt valamit pluszt adni a filmhez.

GOT015228.RAF

Perverzióból nincs hiány. Mindhárom nő nagyon dögös a filmben. Vad gondolatok járnak a fejükben, és kinek így, kinek úgy, de meg is osztják a nézővel ezeket. A filmet nagyon nehéz követni, teljesen összezavarják az embert az idősíkok váltogatásával, és tovább ront a helyzeten, hogy a valóságot is elfedik a perverz gondolatokkal. Megdöbbenéssel a végén találkozhatunk, mikor kiderül, hogy ki állt a gyilkosság mögött, de addigra már hitét veszti a mozifilm, és mindenki csak arra vár, hogy felállhasson, és elhagyja a termet.

VÉGSZÓ

Borzalmasan buta filmet láttunk, amely egy elmeháborodott nő történetét mutatja be, s amit a víziók és valóság idősíkjával tovább ront a rutintalan rendező. A néző egy idő után nem tudja eldönteni, hogy mi valóság, és mi agyszülemény. A filmből ami megmaradt, hogy bombázó színésznőkkel dolgoztak, akik szoftpornófilmbe illő jeleneteivel azért sikerült reakciókat kiváltani a nézőkből.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események