Főoldal BREAKING KRITIKA: Kubo és a varázshúrok
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Kubo és a varázshúrok

Öröm és boldogság, hogy nem temetjük még a stop-motion technológiát, van élet CGI nélkül is.

787
kubo intl pl hun m mini

A Laika stúdió visszatért, több szempontból is maradandót alkotott új mesefilmjével.

A mese mind látványban, mind történetben remek mű. Már rögtön az elején el kell mondanunk, hogy a Laika stúdió zseniális dolgot húzott elő, és ha azt néznünk, hogy milyen összetett és hangulatos filmeket láttunk idén, akkor ez az egyik legjobb mozifilm/mesefilm, amit megnézhetünk 2016-ban. A történet annyira ismerős, és egyszerű, mesés, pont úgy, ahogy a mesekönyvekben és a mendemondákban annyiszor hallhattuk. Ettől olyan erős, és varázslatos a Kubo története, mert egyszerre tudnak a gyerekek és a felnőttek is érvényesülni a főhőssel, beleélhetik magukat, mintha maguk is a mesében lennének.

KUBO AND THE TWO STRINGS

Drámával indít a mesefilm, egy anya a zord és gonosz tengeren van, a hullámok csapnak a magasba, melynek következtében a vízbe esik, s egy sziklához veri fejét. Sokan, köztük én is felkaptam a fejem, hogy már az elején így indítottak, ilyen hangvétellel, mi lesz itt még a későbbi cselekményekben. Ezután jött csak a fordulat, kiderült, hogy a nő nem volt egyedül, hiszen vele volt a gyereke is. Kitalálhatjátok, nem árulunk zsákbamacskát, ő Kubo, az erővel felfűtött, kíváncsi, és mindig segítőkész kisfiú, a mese egyik főhőse. Kubo édesanyját valami gyötri, bántja, nem tud túlenni rajta, és ezt a fiú is érzi, így amiben tudja, segíti anyját. Ő végez mindent, pátyolgatja édesanyját, főz-mos rá, cserébe varázslatos origami meséket mond Kubo-nak az anyukája. Ezek a mesék nem kitalált történetek, életük történetét meséli el a kisfiúnak az anyuka, ebből tudjuk meg, hogy mi történt a családdal, ki a gonosz, és mennyire nagy szeretet lakozik bennük. Kubo napjait a közeli faluban tölti, ahol varázshúrokkal mesél a lakosoknak, de egy szabályt be kell tartania: Még naplemente előtt haza kell érni, különben gonosz nagyapja, a Holdkirály és a két rút nagynénje meglátja, és megtudják hol van a kisfiú. Előlük menekülnek, nem találhatnak rá, mert elveszik Kubo másik szemét is. A gond ott kezdődik, hogy főhősünk egyik nap sokáig marad, magával ragadja a falu, leszáll az éj, és ez nagyon rosszat jelent a kis Kubo-nak. Kezdetét veszi a kaland, ami az életért folyik, és melyben két társat is kap főhősünk, egy majmot és egy bogarat.

KUBO AND THE TWO STRINGS

A mese végig arról szól, hogy mindenki követ el hibákat, amiért felelnünk kell. Kubo a mese elején rögtön megszegi a szabályt: nem ér haza időben, ezért a Holdkirály meglátja. De hát istenem, kisgyerekként ki nem követett el hibákat, ki választotta mindig a helyes, és rövidebb utat, hogy elérje a célját? A látványvilága egyszerű, de nagyszerű, és ezzel azonnal megfogja a gyerekeket, a történettel pedig a felnőtteket, akik a gondos szülőkkel tudnak azonosulni. Az sem véletlen, hogy mindig párban állnak a dolgok, egy pár varázshúr, az apa-anya, a jó-rossz és az élet-halál kapcsolata.

A Laike-tól Travis Knight hihetetlen nagy odafigyeléssel készítette el ezt a mesefilmet. Látszik a rendezőn, hogy élvezte a munkát, nem csak a rendezői székbe éli bele magát, hanem a mesébe is, és mint egy mesemondó, úgy meséli el a nézőnek Kubo történetét a keleti kultúrával ötvözve. Igen, nagy hatással volt a távol-keleti kultusz, az origami hazája, amik a mesében életre is kelnek, ha Kubo elkezd játszani a húrokkal, Majom, akinek szerepe jóval több, mint elsőre látszik, és Bogár, aki az első nindzsabogár címet máris kiérdemelte. Legaprólékosabb technológiákkal vették fel a mesét, amit lehetett ők megépítették, és nem bízták az ügyes CGI-effektekre, inkább a jól bevált bábokra és a stop-motion-ra hagyatkoztak. (Tényleg képkockánként vették fel!) A stáblista elején erről egy rövid kis videót is látni, hogy mennyire kemény munka így elkészíteni egy filmet – érdemes megvárni, és nem kirohanni a teremből.

KUBO AND THE TWO STRINGS

Kubo, a kíváncsi, aki a történet végére érti csak meg igazán, hogy mi miért történt. Hibája miatt új szereplőkkel találkozhatunk, így ismerjük meg Majmot és Nindzsabogarat. Majom a szigorú, keveset beszélő, humorizáló játékos, aki életét áldozná, csakhogy megmentse Kubo-t. Bogár, aki harcos, de ősi harcművészete mellett humora sokkal veszélyesebb. Szórakoztató színfoltja volt a mesének, és az egyik meghatározó karaktere a történetnek. Az iker és kissé Voldemort-os beütést kapott nagynénik, akik szó szerint rémisztők – még mi is megrezzentünk megjelenésük során. A Holdkirály, aki a legrosszabb, de hősünk erejét még ő sem éri fel, mert Kubo mindenkinél hatalmasabb és erősebb.

VÉGSZÓ

Az első perctől az utolsóig kíváncsi szemekkel vártuk, hogy ebből mi sül ki, és mi lesz a végkifejlet, mi történik Kubo-val. Kubo nem csak a gyerekeknek, hanem mindenkinek játszik a mesében, és ettől egy remek családi filmet láthatunk, melyben a húrok dallama szívünkhöz is elér. Érzelmes és megindító kis kalandfilm lett a Kubo és a varázshúrok című film, ami garantáltan végig izgalomban tart.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Uncharted
Filmek

Ismét rendező nélkül maradt az Uncharted, miután ütemezési konfliktus miatt Travis Knight lemondott

Jelen állás szerint az Uncharted videojáték adaptáció ismét rendező nélkül maradt, mert...

Uncharted
FilmekBREAKING

Új rendezőre talált az Uncharted-film, amitől még inkább várjuk a Sony adaptációját

Már megszámolni sem bírjuk, hányan távoztak az Uncharted-film éléről, de úgy tűnik,...

Andy Serkis
Filmek

Több jelölt is van a Venom 2. rész rendezőjére, köztük Andy Serkis színész-rendező

Andy Serkis a legjobb színészek hírében áll, ezzel együtt ő is szerepel...