Close


Közelgő események

BREAKING Kritikák

KRITIKA: Halálos iramban 8

Az iram minden eddiginél halálosabb, gyorsabb és őrültebb, de a tesók a végsőkig kitartanak egymásért. Még a családárulás sem fékezi a tempót.

KRITIKA: Halálos iramban 8
  • PublishedApril 12, 2017

Az iram minden eddiginél halálosabb, gyorsabb és őrültebb, de a tesók a végsőkig kitartanak egymásért. Még a családárulás sem fékezi a tempót.

Mikor 2001-ben Rob Cohen rendező útjára indította a Halálos iramban franchiset, ki fogadott volna rá, hogy 16 év múlva készülnek még filmek a sorozathoz? Csak a legnagyobb rajongók, az autók szerelmesei bíztak, és tartottak ki a végsőkig, melynek meg is lett az eredménye, hiszen eddig nyolc részen keresztül élvezhettük a gumiégetést a vásznon. Sokan feltették közben a kérdést, hogy megéri-e folytatni, van-e jövője, és talán a legfontosabb, hogy mit szeretünk annyira a Halálos iramban. Tényleg, mit szeretünk benne? Ti meg tudjátok válaszolni ezt a kérdést? Mert mi aligha. Csak úgy jól esik beülni rá, és röhögni a tényleg jó jeleneteken, vicceken, vagy sírni az olyan szócsatákon, mint az „úgy elpüföllek, mint sámán a dobot”. Szerencsére a korábbi részekhez képest a Halálos iramban 8 merőben jobb lett, sokkal jobb történetet, a rendezőről már nem is beszélve, hiszen F. Gary Gray sokunkra rácáfolt. Pozitív érzésekkel hagytuk el a termet.

A széria sztárjai először néznek farkasszemet női ellenséggel. Cipher (Charlize Theron) egy kiberbűnöző, a hackerek ásza, akitől még a legendás Anonymous hacker csapat is fél. Az előzetesekből az is kiderült, hogy a csapat feje, Dominic Toretto (Vin Diesel) árulást követ el, de hogy miért áll át Cipher oldalára, arra jó darabig mi sem kaptunk választ a filmben. Spoilerezni nem szeretnénk, így maradjon titok egyelőre, hogy mi áll a háttérben, de annyit elmondhatunk, hogy nyomós oka volt Domnak, akire nem csak elárult csapata vadászik, hanem az Interpol is. Az őrült iram Kubában rajtol el, és az oroszországi befutó előtt még ellátogatnak New York Citybe is, hogy aszfaltégetés közben lezúzzanak pár sportverdát.

A Halálos iramban 8 valódi ellensége mégsem Cipher hacker, hanem maga Dom, aki árulást követ el. A csapatnak, vagy nevezzük családnak, ez sokkal helytállóbb – nem számoltam, de legalább hússzor elhangzik, hogy egy nagy család vagyunk, a tesók összetartanak -, a korábbi részekben viszonylag könnyű dolga volt, számíthattak Domra, azonban most a filmsorozat legnagyobb fegyvere, legerősebb karaktere maga is árulóvá válik. De más karakterek is nagyobb hangsúlyt kaptak, hiszen végre Hobbs (Dwayne Johnson) már nem csak tesó, hanem családtag lett, és aki szó szerint nagy feladatot kapott, hiszen a vásznat olykor egymaga beterítette. Hatalmas ereje mellett (betontömbökkel szériázik, pofonjától egyszerre hármak dőlnek ki és nem fél egy torpedót sem arrébb tessékelni) dumában sem gyenge, pedig Tej (Ludacris) és Roman (Tyrese Gibson) állandó civakodása sem mindennapi szópárbajokat tartogat. A legtökösebb jelzőt azonban mégsem a tesztoszteron bombák, hanem egy nő, Cipher kapja. Igen, Charlize Theron színésznő arrogáns és erős, vadítóan szexi karaktere túlszárnyalt minden korábbi rossz fiút. Theron attitűdje már az előzetesekből átjött, azonnal látni lehetett, hogy a korábbi részekhez képest sokkal karakteresebb, erősebb ellenséget kap a csapat. És egy percig sem okozott csalódást a vásznon, a Halálos iramban egyik legjobb karaktere lett.

A franchise egyik nagy hibája, hogy a filmek nem kaptak jó történeteket, borzalmas cselekményeket találtak ki, és ugyan, miért kell egy Halálos iramban-széria szereplőinek terroristákkal globális méretű harcokban részt venniük? Nem volt elég a versenyekből, nem volt elég az aszfaltnál maradni, már tengeralattjárókkal kell versenyezni? A javulás jól megfigyelhető, az utóbbi iramok legjobb Halálos-filmjét láttuk. F. Gary Gray megcsinálta. Próbálta olajozni a történetet, hogy jobban csússzon, a látvány szédületes: bivalyerős verdák, dögös csajok, minden olyan elemet megkapunk, ami jellemzi a korábbi részeket.

VÉGSZÓ

Az első fokozat után a váltások nem sikerültek annyira jóra, hangos motorbőgés, erős rángatás jellemezte a váltásokat, de most a nyolcadik fokozat annyira simára sikerült, hogy talán végérvényesen is jó útra terelték a franchiset. Realitás fogalmát nem ismerik, de egy kidolgozottabb feladat elé néz a „család”. A kérdés csak az, ennél még lehet halálosabb az iram?

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.