Főoldal BREAKING KRITIKA: Bridget Jones babát vár
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Bridget Jones babát vár

Szingli csajszink végre babát vár, de gond támad, mert nem tudja, hogy ki lehet az apuka.

782
bridget jones babat var mini

Szingli csajszink végre babát vár, de gond támad, mert nem tudja, hogy ki lehet az apuka.

A filmes sorozat első kiadásával még 2001-ben találkozhattunk, akkor mutatták be a Bridget Jones naplója című filmet. A filmet óriási készülődés előzte meg – 1995-ben született az ötlet, és a The Independent online újságban jelentek meg a cikkek a harmincas éveiben járó londoni lány kalandjairól-, mindenki várta a szingli csaj filmes kalandját. Nem csak a rajongók, de a kritikusok is kíváncsiak voltak rá, hogy mi sülhet ki abból, hogy egy hollywoodi produkció élére egy addig nem túlzottan ismert angol színészt ültettek. Bridget (Renée Zellweger) remekül állta a megpróbáltatásokat, mert az első film sikere után jött is azonnal a második rész. Sajnos a második felvonás picit megbukott, nem tudta felvenni a versenyt Sharon Maguire rendezővel – hiszen az első rész direktorát lecserélték, s Beeban Kidron-ra bízták az irányítást. Most viszont újfent Sharon Maguire-t tudhatjuk a kamera mögött, ő dirigálta a Bridget Jones babát vár mozifilmet. A film szkriptjén észrevehető, hogy Bridget Jones megalkotója, maga az írónő, Helen Fielding is besegített a forgatáson. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a harmadik film nem egyenlő a harmadik könyvvel, a Bridget Jones naplója 3.-mal.

Bridget Jones's Baby

Nem csak mi, még maguk a kitalálók sem tudják pontosan, hogy a harmadik film hol helyezkedik el a kötetek között. Változó eredményre jutunk, attól függ minden, hogy ki hogyan számolja a tizenöt év alatt megjelent köteteket. Lehet harmadik, de úgy lehet második és fél is, ki-ki hogy választ. Egy viszont biztos, hogy októberben fog érkezni Helen Fielding írónő negyedik Bridget Jones könyve, ami a Bridget Jones babát vár címet viseli majd. A háttérben kemény munkák folynak, hogy a novella magyar fordítása is időben elkészüljön, mert az angollal együtt szeretnék azt is megjelentetni a kiadónál. Titoktartás miatt nem árulhattak el semmit a könyvből, hogy mennyire fogja az írott anyag a vizuális cselekményt követni, mennyire sok  átfedés lesz, vagy a filmben egy teljesen más történettel találkozhatunk. Két hetünk van, nincs mese, ki kell várnunk, de utána jövünk az összehasonlítással, hogy mit csináltak másként a filmben.

Bridget Jones's Baby

A Bridget Jones babát vár film történetébe épp főszereplőnk, Bridget születésnapján kapcsolódunk be. Kedvenc pasizós csajunk már negyvenharmadik születésnapját tölti. Az előző részek után, sokan arra számítanak, hogy egy esetlen, és munkanélküli lánnyal találkozunk majd az új filmben, aki mindenen kiakad, még a korán is, illetve hogy még mindig nem találta meg élete párját. Tévedés, nem így van! Bridget egy modern, és laza médiacégnél dolgozik, azt is mondhatjuk befutott producer lett belőle, mindezt laza stílusban csinálja. Születésnapja miatt, barátai, köztük Jude (Shirley Henderson) kitalálja, hogy ugorjanak le egy hétvégére fesztiválozni – sátrazás, kaland, pia, buli -, kapcsolódjanak ki, és ismerkedjenek, kacérkodjanak. Nem kímélnek vagány csajaink senkit sem, őrült buli kezdődik Ed Sheeran zenéjére. Bridget már az első este megtalálja „szerelmét”, a jóképű, sármos és milliárdos Jack-et (Patrick Dempsey), majd egy forró éjszakát töltenek kettesben. A baj azonban ott kezdődik, hogy nem sokkal később régi szerelme is feltűnik – édes hármas -, a mindig komoly és diplomatikus Mark (Colin Firth). Mark-ot az idők alatt elfelejtett Bridget, de találkozásuk után fellobban a tűz, és nem bírják magukat türtőztetni. Főszereplőnk terhes lesz, de nem tudja, hogy ki lehet az apa. Tovább nehezíti a helyzetet az is, miként mondja meg az apukáknak, hogy várandós.

Bridget Jones's Baby

Kijelenthetjük, a film régi önmaga. Pont olyan jól tudtunk szórakozni a harmadik filmen, mint az elsőn. Merjük kimondani, ezt Beeban Kidron rendező leváltásának is köszönhetjük. Jól apelláltunk a filmre, mert vicces, és van benne kellő drámai fordulat is. A film végére rekeszizmaink megfeszültek, annyit nevettünk a történeten. Kétségkívül, jót tett a szerelmi háromszögnek, hogy Dempsey-t választották a szerepre, és Mark-kal közösen szállnak harcba Bridget Jones kegyéért. Mellékkarakterek is viccesek, és jófejek voltak. Ott van főszereplőnk nőgyógyásza, Dr. Rawling (Emma Thompson), aki a film elején picit zavartan kezeli a kettős apaság velejáróit, de ahogy megyünk előre, úgy éli magát bele, és kezd el egyre jobban humorizálni a trión. Bridget szülei, Gemma Jones a Mama, és Jim Broadbent az Apa is a kevés, de annál inkább ütősebb beszólásaival nagyot alakítottak a filmben. A film szinkronszövegén megint a legjobb szakember dolgozott, Speier Dávid. Szinkronosan is nagyon szerettük a Bridget Jones-filmet.

cc24_tp_00032_d052_0180r_comp_mini

VÉGSZÓ

A filmnek igazán egy hibája van, és az a vége, amikor Bridget Jones-t viszik a kórházba. Túlzottan elpoénkodták a jelenetet, hétköznapi szemmel is kínos lett, de uram bocsánat, egye-fene, nem érdekes, mert ezt leszámítva minden a helyén van. Renée Zellweger-nek még mindig jól áll a szerep, hiába a kor és a plasztika, még mindig elragadó a filmben, és már öltözködése sem kínos. Felnőtt! Nemcsak a szingli csajok fogják élvezni a Bridget Jones babát vár új részt, hanem a párkapcsolatban élők, férfiak és öregek egyaránt.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Hullaadás
Előzetesek

Elkészült a Thanksgiving magyar szinkronos előzetese

Nézd meg magyarul, ahogy egy baltás gyilkos mészárolja az embereket Hálaadás estéjén.

Hullaadás
Előzetesek

Egy baltás gyilkos mészárol a Thanksgiving első előzetesében

Brutális lett a Thanksgiving előzetese, amiben egy baltás gyilkos kaszabolja áldozatait.