x
Filmek

Kínában is bemutatják az Avatar: A víz útját, de ez elég lesz ahhoz, hogy összejöjjön a rekordbevétel?

A világ egyik legnagyobb piacán is bemutatják az Avatar 2. részét.

Kínában is bemutatják az Avatar: A víz útját, de ez elég lesz ahhoz, hogy összejöjjön a rekordbevétel?
  • Publishednovember 24, 2022

James Cameron a hét elején már elárulta, hogy mi kell ahhoz, hogy az Avatar: A víz útja sikeres legyen. A rendező nem számszerűsítette, mennyibe fájt elkészíteni a folytatást, de sejteni lehet, hogy több százmillió dollárt emésztett fel a gyártási folyamat. A mostani hír különösen jó hír a stúdiónak, hogy a világ második legnagyobb piacán is bemutatják a filmet, ugyanis Kínában is műsorra tűzik az Avatar második részét.

A Disney és a 20th Century Studios közleményben jelentette be, hogy az Avatar: A víz útja a kínai mozikban is bemutatásra kerül, és mindezt a világpremierrel egyidőben, azaz december 16-án Kínában is vetíteni fogják a várva várt folytatást. Nagy veszteség lett volna a Disney számára, ha nem tudják bemutatni a filmet a Távol-Keleten. Hivatalos számokat nem ismerünk, de a folytatás elkészítése állítólag 400 millió dollárba került.

A világjárvány óta kevés filmet mutattak be Kínában, ezzel pedig több blockbuser is elesett a rekordbevételtől. Több oka van annak, hogy miért nem mutatták be az új filmeket Kínában, de elsősorban inkább politikai voltak. Óriási piacról van szó, ezért is olyan fontos, hogy az Avatar: A víz útját bemutassák Kínában, hiszen a bevételen múlik a további folytatások sorsa is. Ahogy a The Hollywood Reporter elárulta, a folytatás az egyik legdrágább film, amit valaha készítettek, a költségvetése valahol 350-400 millió dollár között mozog. És ez csak a gyártási költségvetés, vagyis a marketingköltségeket ebbe még ne számoljuk bele.

Az Avatar, ami világszerte 2,92 milliárd dolláros bevétellel zárt, Kínában összesen 261,8 millió dollárt forgalmaztak a filmből összesen kezdve az első bemutatótól a többszöri bemutatásig. A sikerhez elengedhetetlen, hogy Kínában is bemutassák a filmet, s ezt a Disney is tudja, ezért döntöttek úgy, hogy az országban a világpremierrel egyszerre fogják bemutatni a filmet.

A külföldi lap azt is megjegyzi, hogy az Avatar: A víz útja kínai bemutatójáról már hetek óta folynak a tárgyalások, bár a mostani hír szerencsés időzítésnek köszönhető, és nem összeköthető a két nappal korábban érkezett hírrel, hogy Bob Iger vezérigazgató visszatér a Disney élére, miután azonnali hatállyal megváltak Bob Chapektől.

Az Avatar: A víz útja több mint egy évtizeddel az első film eseményei után játszódik, és a Sully család (Jake, Neytiri és a gyerekeik) történetét meséli el, a gondokat, amelyek követik őket, a mindent megtesznek egymás biztonságáért, a csatákat, amelyeket az életben maradásért vívnak, és a tragédiákat, amelyeket átélnek.

Az Avatar: A víz útja december 15-én csobban be a magyar mozikba.

Avatar: A víz útja
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.