Főoldal Filmek Ki volt J. Robert Oppenheimer, akit csak úgy ismerünk, mint az atombomba atyját
Filmek

Ki volt J. Robert Oppenheimer, akit csak úgy ismerünk, mint az atombomba atyját

A fizikus rövid bemutatója, aki lángba borította az égboltot: J. Robert Oppenheimer.

363
Oppenheimer
Forrás: Universal Pictures

J. Robert Oppenheimer egyike volt a 20. század legkiemelkedőbb tudósainak. A világ számára ő az az ikonikus alak, akinek nevéhez szorosan kapcsolódik az atombomba megtervezése és kifejlesztése. Az Oppenheimer neve azonban jóval többet takar, mint csupán a katonai technológia előrehaladását. Ő volt az a kreatív zseni, aki nagy hatással volt a modern fizika fejlődésére, és egyben komoly politikai és erkölcsi dilemmákkal is szembesült.

Oppenheimer 1904-ben született New Yorkban. Gyermekkora óta szokatlan tehetséget mutatott a matematika és a fizika terén. Az intellektuális képességei hamar felfigyeltek rá, és az elit Harvard Egyetemen tanulhatott. Ott szert tett kimagasló képességekre és megkezdte hírnevét a teoretikus fizika terén.

Fiatalabb korában Oppenheimer többek között a kvantummechanika és a kvantumtérelmélet terén tett jelentős felfedezéseket. Szerepet vállalt azon elméletek kidolgozásában, amelyek a részecskefizikában és a szupravezetésben forradalmi változásokat indítottak el. Ő volt az a tudós, aki az Egyesült Államokat is bevonva munkálkodott a második világháború idején az atombomba fejlesztésén.

Oppenheimer GettyImages 2664078

1942-ben Oppenheimer a Manhattan Terv nevű titkos kutatási projektet irányította, amely az atombomba elkészítését tűzte ki célul. Oppenheimer géniuszának és szervezőkészségének köszönhetően sikerült összehozni egy kiváló tudóscsoportot Los Alamosban, ahol a kutatások folytak. Oppenheimer maga is aktívan részt vett a kutatásokban, különösen az imploziós típusú atombomba tervezésében.

Az első amerikai atombomba sikeres kifejlesztése után, 1945. július 16-án, Oppenheimer és kollégái feszülten figyelték a Trinity kódnéven ismert első kísérleti robbantást. A detonáció óriási pusztítást és hatalmas robbanóerejét mutatta be, ami drámaian megváltoztatta a világtörténelmet.

Az atombomba létrehozása azonban komoly lelki teherként nehezedett Oppenheimerre. Amikor felismerte a fejlesztésükkel járó potenciális következményeket, elgondolkodott a felelősségen, amit a világra hozott. A hírnév és az elismerés helyett inkább a tudomány etikai és morális dilemmáit érezte nyomasztónak.

A második világháború után az Egyesült Államok belevetette magát a hidegháborúba a Szovjetunióval. Az atombombáknak és a nukleáris fegyverkezésnek köszönhetően az emberekben újabb félelmek és bizonytalanságok alakultak ki. Ebben az időszakban Oppenheimer politikai és biztonsági okokból vád alá került. A kormány gyanakvással tekintett rá, mert korábban a Kommunista Párttal való kapcsolatától és baloldali nézeteitől tartottak.

op

Az 1954-es biztonsági meghallgatáson Oppenheimer hűségről és lojalitásról tett tanúbizonyságot az Egyesült Államokkal szemben. Azonban személyes tragédiaként élte meg a helyzetet, hiszen elvették tőle a bizalmat és a tudományos munkákban játszott vezető szerepét. Az eljárás és a megaláztatás hosszú távon megtörték Oppenheimer lelkét, és visszavonult a tudományos közélettől.

Oppenheimer élete hátralévő részében a fizika oktatására és kutatására összpontosított. Visszavonultan, a Princeton Egyetemen tanított, és a tanítványai között olyan fiatal fizikusokat találhatunk, akik maguk is elismert tudósokká váltak később.

J. Robert Oppenheimer-t gyakran ellentmondásos alakként ábrázolják. Egyfelől ő volt az a géniusz, aki forradalmi változásokat hozott a modern fizika terén, másfelől pedig részese volt az emberiség egyik legpusztítóbb fegyverének megalkotásában. Élete tanulságul szolgálhat arra, hogy a tudomány és a technológia fejlődése számos erkölcsi és politikai kérdést vet fel, amelyekre mindig oda kell figyelnünk.

Összességében J. Robert Oppenheimer egy olyan tudós volt, akinek az atombomba megalkotása árnyékot vetett a hírnevére, de a fizika terén elért kiemelkedő eredményei és szerepe a tudomány fejlődésében meghatározó marad. Ő volt az atombomba atyja, de ugyanakkor mindig megőrizte az erkölcsi aggályait és figyelmeztetett a pusztítások veszélyeire, amelyekkel a modern technológia járhat.

Ezt a történetet láthatjuk jövő héttől a mozikban Christopher Nolan rendezésében, július 21-én mutatják be Magyarországon a várva várt atomfizikus történelmi filmjét. Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Oppenheimer
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Oppenheimer
Filmek

Hány millió dollár ütötte Christopher Nolan markát az Oppenheimer és az Oscar után?

Mennyi volt Christopher Nolan fizetése az Oppenheimer után, ami tarolt az idei...

Oscar
BREAKINGFilmek

Oscar 2024: Íme a nyertesek listája

Kiosztották a legjobb filmeknek járó díjakat. Ők lettek az Oscar 2024 nyertesei.

Robert Downey Jr.
Filmek

Robert Downey Jr. majdnem szerepelt A sötét lovag-trilógiában

Robert Downey Jr. felfedte, hogy annak idején megpályázta a DC univerzum egyik...