Főoldal Filmek Ki volt J. Robert Oppenheimer, akit csak úgy ismerünk, mint az atombomba atyját
Filmek

Ki volt J. Robert Oppenheimer, akit csak úgy ismerünk, mint az atombomba atyját

A fizikus rövid bemutatója, aki lángba borította az égboltot: J. Robert Oppenheimer.

29
Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer egyike volt a 20. század legkiemelkedőbb tudósainak. A világ számára ő az az ikonikus alak, akinek nevéhez szorosan kapcsolódik az atombomba megtervezése és kifejlesztése. Az Oppenheimer neve azonban jóval többet takar, mint csupán a katonai technológia előrehaladását. Ő volt az a kreatív zseni, aki nagy hatással volt a modern fizika fejlődésére, és egyben komoly politikai és erkölcsi dilemmákkal is szembesült.

Oppenheimer 1904-ben született New Yorkban. Gyermekkora óta szokatlan tehetséget mutatott a matematika és a fizika terén. Az intellektuális képességei hamar felfigyeltek rá, és az elit Harvard Egyetemen tanulhatott. Ott szert tett kimagasló képességekre és megkezdte hírnevét a teoretikus fizika terén.

Fiatalabb korában Oppenheimer többek között a kvantummechanika és a kvantumtérelmélet terén tett jelentős felfedezéseket. Szerepet vállalt azon elméletek kidolgozásában, amelyek a részecskefizikában és a szupravezetésben forradalmi változásokat indítottak el. Ő volt az a tudós, aki az Egyesült Államokat is bevonva munkálkodott a második világháború idején az atombomba fejlesztésén.

1942-ben Oppenheimer a Manhattan Terv nevű titkos kutatási projektet irányította, amely az atombomba elkészítését tűzte ki célul. Oppenheimer géniuszának és szervezőkészségének köszönhetően sikerült összehozni egy kiváló tudóscsoportot Los Alamosban, ahol a kutatások folytak. Oppenheimer maga is aktívan részt vett a kutatásokban, különösen az imploziós típusú atombomba tervezésében.

Az első amerikai atombomba sikeres kifejlesztése után, 1945. július 16-án, Oppenheimer és kollégái feszülten figyelték a Trinity kódnéven ismert első kísérleti robbantást. A detonáció óriási pusztítást és hatalmas robbanóerejét mutatta be, ami drámaian megváltoztatta a világtörténelmet.

Az atombomba létrehozása azonban komoly lelki teherként nehezedett Oppenheimerre. Amikor felismerte a fejlesztésükkel járó potenciális következményeket, elgondolkodott a felelősségen, amit a világra hozott. A hírnév és az elismerés helyett inkább a tudomány etikai és morális dilemmáit érezte nyomasztónak.

A második világháború után az Egyesült Államok belevetette magát a hidegháborúba a Szovjetunióval. Az atombombáknak és a nukleáris fegyverkezésnek köszönhetően az emberekben újabb félelmek és bizonytalanságok alakultak ki. Ebben az időszakban Oppenheimer politikai és biztonsági okokból vád alá került. A kormány gyanakvással tekintett rá, mert korábban a Kommunista Párttal való kapcsolatától és baloldali nézeteitől tartottak.

Az 1954-es biztonsági meghallgatáson Oppenheimer hűségről és lojalitásról tett tanúbizonyságot az Egyesült Államokkal szemben. Azonban személyes tragédiaként élte meg a helyzetet, hiszen elvették tőle a bizalmat és a tudományos munkákban játszott vezető szerepét. Az eljárás és a megaláztatás hosszú távon megtörték Oppenheimer lelkét, és visszavonult a tudományos közélettől.

Oppenheimer élete hátralévő részében a fizika oktatására és kutatására összpontosított. Visszavonultan, a Princeton Egyetemen tanított, és a tanítványai között olyan fiatal fizikusokat találhatunk, akik maguk is elismert tudósokká váltak később.

J. Robert Oppenheimer-t gyakran ellentmondásos alakként ábrázolják. Egyfelől ő volt az a géniusz, aki forradalmi változásokat hozott a modern fizika terén, másfelől pedig részese volt az emberiség egyik legpusztítóbb fegyverének megalkotásában. Élete tanulságul szolgálhat arra, hogy a tudomány és a technológia fejlődése számos erkölcsi és politikai kérdést vet fel, amelyekre mindig oda kell figyelnünk.

Összességében J. Robert Oppenheimer egy olyan tudós volt, akinek az atombomba megalkotása árnyékot vetett a hírnevére, de a fizika terén elért kiemelkedő eredményei és szerepe a tudomány fejlődésében meghatározó marad. Ő volt az atombomba atyja, de ugyanakkor mindig megőrizte az erkölcsi aggályait és figyelmeztetett a pusztítások veszélyeire, amelyekkel a modern technológia járhat.

Ezt a történetet láthatjuk jövő héttől a mozikban Christopher Nolan rendezésében, július 21-én mutatják be Magyarországon a várva várt atomfizikus történelmi filmjét. Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Oppenheimer
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Guillermo del Toro
Filmek

Guillermo del Toro megerősítette, hogy dolgozott egy Star Wars-filmen

Az Oscar-díjas rendező Star Wars-filmen dolgozott, és három szóban még azt is...

Marvelek
Filmek

A Marvelek költségvetése állítólag jóval több, mint amiről eredetileg beszéltek

Nia DaCosta nyilatkozata után úgy tűnt, a Marvelek lehet a stúdió legolcsóbb...

Thor: Szerelem és mennydörgés
Filmek

Taika Waititi üzent azoknak, akik a Thor: Szerelem és mennydörgés miatt kritizálták

Buta, unalmas és nagyon gyerekes volt a Thor: Szerelem és mennydörgés.

Filmek

Egy játékfigura leplezte le az Aquaman és az elveszett királyság titokzatos gonosztevőjét

Az Aquaman folytatásában visszatér Fekete Manta, de lesz egy titokzatos másik gonosztevő...