Főoldal Filmek James Cameron kételkedik abban, hogy az AI képes jó forgatókönyveket írni, és a mesterséges intelligencia legnagyobb veszélyére hívta fel a figyelmet
Filmek

James Cameron kételkedik abban, hogy az AI képes jó forgatókönyveket írni, és a mesterséges intelligencia legnagyobb veszélyére hívta fel a figyelmet

A rendező már figyelmeztette az emberiséget 1984-ben, de senki sem hallgatott rá.

180
James Cameron

James Cameronnak esze ágában sincs mesterséges intelligenciát használni egy film forgatókönyvének megírásához. A CTV Newsnak adott új interjújában az Oscar-díjas rendező kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligenciával felruházott robotok képesek lennének “jó történetet” írni.

Az elmúlt hónapokban többen megfogalmazták már aggodalmukat a témában, és részben ezért tüntetnek az írók is május óta Hollywoodban, hogy korlátozni kell a mesterséges intelligenciát. Sokan úgy vélik, hogy a jövőben a gépek leválthatják őket, ami valljuk be őszintén, nem alaptalan félelem, ám attól nem kell tartanunk, hogy az Avatar: A víz útja folytatásait majd gépek írják és rendezik.

Én személy szerint nem hiszem, hogy egy testetlen elme, amely csak felhánytorgatja, amit más testet öltött elmék kifundáltak – az életükről, a szerelemről, a hazugságról, a félelemről, a halandóságról -, és mindezt összegyúrják, majd felhánytorgatja… Nem hiszem, hogy valaha is lesz valami, ami meg fogja mozgatni a közönséget. Embernek kell lenned ahhoz, hogy ilyet írj. Nem ismerek senkit, aki egyáltalán gondolkodik azon, hogy mesterséges intelligenciával írjon forgatókönyvet.

James Cameron

“Várjunk 20 évet, és ha egy mesterséges intelligencia megnyeri a legjobb forgatókönyv Oscar-díját, akkor szerintem komolyan kell vennünk őket” – tette hozzá Cameron.

Bár Cameron kevésbé hiszi, hogy egyszer elhozzák az aranyszobrot, sokkal jobban aggódik amiatt, hogy az AI egy valódi nukleáris holokauszthoz vezet. “Ki építi ezeket a dolgokat? Vagy azért építik, hogy uralják a marketingrészesedést, tehát kapzsiságra tanítják, vagy védelmi céllal építik, tehát paranoiára tanítják. Szerintem a mesterséges intelligencia fegyverré válása jelenti a legnagyobb veszélyt”.

Cameron így folytatta: “Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligenciával egy nukleáris fegyverkezési versennyel azonos témába csöppenünk bele, és ha mi nem építjük meg, akkor a többiek biztosan megépítik, és akkor ez eszkalálódni fog… El lehet képzelni egy AI-t egy hadszíntéren, az egészet csak a számítógépek vívják meg olyan sebességgel, hogy az emberek már nem tudnak közbelépni, és nincs lehetőségünk a de-eszkalációra”. “Én már 1984-ben figyelmeztettelek titeket!” – tette hozzá. “És ti nem hallgattatok rám.”

Cameron természetesen a Terminátorra, az 1984-es akciófilm-klasszikusára utal, Arnold Schwarzenegger főszereplésével. A film egy olyan világban játszódik, ahol a Skynet nevű mesterséges intelligenciával rendelkező védelmi hálózat öntudatra ébredt, és meghódította az emberiséget.

“Ma mindenki retteg tőle, attól, hogy hová fog ez vezetni” – mondta Schwarzenegger nemrégiben a mesterséges intelligenciáról. “És ebben a filmben, a Terminátor arról szól, hogy a gépek öntudatra ébrednek, és átveszik az irányítást… Most évtizedek alatt ez valósággá vált. Szóval ez már nem fantázia vagy valamiféle futurisztikus dolog. Ez ma már itt van. Ez tehát Jim Cameron rendkívüli írása.”

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.