Főoldal Filmek Mi ellen tüntetnek az írók és már a színészek is Hollywoodban? Mit szeretnének elérni a sztrájkkal? Milyen következményekkel járhat a filmiparra?
Filmek

Mi ellen tüntetnek az írók és már a színészek is Hollywoodban? Mit szeretnének elérni a sztrájkkal? Milyen következményekkel járhat a filmiparra?

Megbénult a hollywoodi filmgyártás a mai nappal, de miért tüntetnek az írók és most már a színészek is?

145
SAG-AFTRA

Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) és a Mozi- és Tévéproducerek Szövetsége (AMPTP) közötti tárgyalások már több mint 60 napja tartanak, de még mindig nincs megegyezés. Az írók követelései között szerepel többek között a részesedésük növelése a streaming szolgáltatásokból származó bevételekből, az író-producerek egyenlőségének biztosítása a tévésorozatok gyártásában, valamint a munkakörülmények javítása.

Az AMPTP azzal érvel, hogy az írók követelései túl magasak, és hogy ez veszélybe sodorná az amerikai filmipart. A WGA azonban úgy véli, hogy a követeléseik jogosak, és hogy az írók megérdemlik, hogy a sikerükből részesüljenek. A sztrájk számos következménnyel járt az amerikai filmiparra. Sok tévésorozat és film gyártása leállt, és a streaming szolgáltatások kínálata is szűkült. A sztrájk várhatóan további hatással lesz az amerikai filmiparra, ha a felek nem sikerül megegyezniük a közeljövőben; első sorban jelentős pénzügyi károkat okoz az amerikai filmiparnak.

A színészek Sztrájktanácsa (SAG-AFTRA) is bejelentette, hogy sztrájkba lép, miután nem sikerült megegyezniük az AMPTP-vel. A színészek követeléseinél szerepel többek között a fizetésük növelése, a munkakörülmények javítása, valamint a streaming szolgáltatásokból származó bevételekből való nagyobb részesedés.

A SAG-AFTRA tagjai többek között a következőket követelik:

 • 10%-os béremelést
 • 10%-os egészségügyi hozzájárulás-csökkentést
 • 24 órás pihenőidőt a munkanapok után
 • egyenlő bánásmódot a különböző etnikai és nemi csoportok tagjai számára

Az írók és színészek sztrájkja az Egyesült Államokban egy fontos esemény. Ez az első alkalom, hogy a két szakszervezet egyszerre sztrájkol, és ez egy fontos esély a filmipar jövőjét alakító kérdések megvitatására. A sztrájk eredménye várhatóan hatással lesz a filmipar minden szereplőjére, az írókra, a producerekre, a színészekre és a nézőkre is.

Az írók sztrájkja 2007-ben és 2008-ban is jelentős hatással volt az amerikai filmiparra. A sztrájk 100 napig tartott, és mintegy 2 milliárd dolláros kárt okozott az amerikai filmiparnak. A sztrájk végén a két szakszervezet megegyezett, és új szerződést kötöttek. A szerződés számos előnyt biztosított az íróknak és a színészeknek, mint például a fizetésük növelését, a munkakörülmények javítását, valamint a streaming szolgáltatásokból származó bevételekből való nagyobb részesedést.

A sztrájk következményei:

 • Sok film és tévésorozat gyártása leállt
 • A streaming szolgáltatások kínálata szűkült
 • Az amerikai filmipar veszteségei meghaladják a 2 milliárd dollárt
 • A sztrájk valószínűleg további sztrájkokat is kivált a filmipar más ágazataiban

A múlt:

 • 2007-2008: Írók sztrájkja
 • 2000: Rendezők sztrájkja
 • 1988: Színészek sztrájkja
 • 1980: Írók és rendezők sztrájkja

A jövő:

 • A sztrájk valószínűleg további sztrájkokat is kivált a filmipar más ágazataiban
 • A sztrájk jelentős hatással lesz az amerikai filmipar jövőjére
 • A sztrájk várhatóan további béremeléseket és munkakörülmények javulást eredményez a filmiparban

Az írók és színészek jelenlegi sztrájkja várhatóan hasonló hatással lesz az amerikai filmiparra, mint 2007-ben.

Hollywood
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...