Főoldal Filmek James Cameron azzal fenyegette az írókat, hogy kirúgja őket, ha egy új sztorival állnak elő
Filmek

James Cameron azzal fenyegette az írókat, hogy kirúgja őket, ha egy új sztorival állnak elő

Ez csak és kizárólag Cameron története.

185
Avatar

Rég volt már, hogy bemutatták az Avatar-filmet, de 11 évvel később még mindig erről az alkotásról beszélünk. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy egy évtized óta készül a folytatás, a másik pedig hogy ez minden idők legtöbb bruttó bevételét termelő kasszasikere. Egy rövid időre a Bosszúállók: Végjáték letaszította a trónról a filmet, de miután márciusban Kínában újra bemutatták a 2009-es filmet a mozikban, az Avatar ismét a toplista élére ugrott.

Bár Cameron munkáit többnyire siker övezi, olykor összetűzésekhez vezet házon belül a rendező vasakarata. A filmrendező néhány napja arról beszélt az egyik műsorban, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a folytatások kidolgozásánál. Elárulta, hogy a folytatások elején megfenyegette a forgatókönyvírókat, hogy kirúgja őket, ha megpróbálnak egy új történetet kreálni – tudtuk meg a Marianne Williamson Podcast című műsorból.

Amikor leültem megírni a folytatásokat, tudtam, hogy egyszerre három részen fogunk dolgozni, és valójában négy kerekedett ki belőle. Összeállítottam egy írói csoportot és azt mondtam, hogy „nem akarom meghallani senki új ötletét vagy bárkinek a vázlatát addig, amíg nem töltöttünk el egy kis időt azzal, hogy mi működött az első filmben, mi volt közös bennük, és miért működött”.

Folyamatosan új történetekkel bombáztak. Azt mondtam: „Ezt még nem csináljuk meg.’ Végül mindegyiket meg kellett fenyegetnem, hogy kirúgom őket, mert azt csinálták, amit az írók szoktak, vagyis új sztorikat próbáltak kreálni. Erre mondtam, hogy „Meg kell értenünk, mi volt a kapcsolat, és védenünk ezt, védenünk kell a parazsat és ezt a lángot”.

James Cameron

Egyik oldalról nézve érthető, hogy a rendező miért fenyegette meg az írókat, de ha a másik oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor romlott a kreatív szabadság, nem tudtak kibontakozni. De erre minden joga megvolt, hiszen Cameron nagy művéről beszélünk, ez az ő története. Elmondása alapján rengeteg sztorit dolgoztak ki és vetettek el a második és harmadik filmeknél, mert nem azt adták, hogy tágra nyílt szemekkel és álmodozó tekintettel kövessük a pazar látvány mellett a karaktereket.

A rendezőről nem először derül ki, hogy rövid pórázon tartja a kreatív stábot, és szeret mindent kézben tartani. Emlékezzünk csak vissza a Terminátor: Sötét végzet forgatását övező balhéra, amikor kiderült, hogy nem ment minden flottul Cameron és Tim Miller között. Cameron több időt kért volna a történet kidolgozására, ám Miller már dolgozni akart, és ez végül ellentéthez vezetett a két filmes között.

James Cameron Avatar

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 3. “hektikus” utómunkálatairól és a tervezett megjelenési dátumról beszélt James Cameron

Kőkeményen dolgoznak az Avatar 3. részén, hogy tartani tudják a megjelenési időpontot.

Avatar: Frontiers of Pandora
Játékok

Két sztori DLC-t is kap az Avatar: Frontiers of Pandora

A Ubisoft leleplezte a játék megjelenése után érkező tartalmakat.

Terminátor 2. – Az ítélet napja
Kritikák

Terminátor 2. – Az ítélet napja visszatekintő

Remek kezdés, pazar folytatás. Általában ez volt jellemző a régi franchise-okra, és...

Terminátor - A halálosztó
Kritikák

Terminátor – A halálosztó visszatekintő

Visszatekintettünk, hogy milyen is volt az első Terminátor-film.