Főoldal Játékok Hivatalos specifikáció érkezett az Xbox Series X-hez
Játékok

Hivatalos specifikáció érkezett az Xbox Series X-hez

A Microsoft egy blogbejegyzésben közölte az új generációs konzoljának paramétereit.

764
xbox series

A Microsoft egy blogbejegyzésben közölte az új generációs konzoljának paramétereit.

Úgy tűnik hogy a következő generáció beharangozása immár csak unalmas cikkekben történik majd. A Sony tavalyi megoldásához hasonlóan most a Microsoft is egy blogbejegyzésben osztotta meg a világgal, hogy mit fog tudni az Xbox Series X.

Xbox ShortBullets JPG

A konzol az AMD legújabb Zen 2 és RDNA 2 architektúrájú processzorára épül és a GPU-ja 12 teraflops számítási kapacitással bír (ez az Xbox One X kétszerese, az alap Xbox One-nak pedig nyolcszorosa). A gép hardveres DirectX ray-tracing támogatással jön, valamint Variable Rate Shading technológiát is alkalmaz. Ez utóbbi stabilabb frame rate-et és nagyobb felbontást biztosít, amit úgy ér el, hogy a GPU ciklusok nem minden egyes képernyőn látható pixelre vonatkozólag futnak le, hanem bizonyos karakterekre, vagy játékban található objektumokra számolódnak.

Természetesen nem maradhat el a kor igényeinek megfelelő SSD meghajtó, támogatja majd a HDMI 2.1 formátumot, valamint a Dynamic Latency Inputot (ez a precízebb és gyorsabb irányításért, kisebb input lagért felel). A játékok akár 120 FPS-sel is futhatnak, a Quick Resume funkciónak hála pedig számos cím bekapcsolás után azonnal folytatható lesz.

Az egyik legfőbb kérdés sokak számára a visszafelé kompatibilitás. Ezen a téren is jó hírek vannak, a tervek szerint mind a négy eddigi generáció játékai futnak majd. Azt nem részletezték, hogy mindezt hogyan érik el, ugyanis az ígéretek szerint a Smart Delivery révén az összes Microsoft cím játszható lesz bármilyen masinán (amin elérhető), függetlenül hogy mire vettük meg. Ugyanakkor a technológia rendelkezésre áll mindenki más számára is, de arról az MS-en kívüli fejlesztők és kiadók döntenek majd, hogy élnek-e a lehetőséggel. A CD Project RED máris sietve igyekezett mindenki kegyeibe férkőzni, hogy a Cyberpunk 2077 elsőként támogatja ezen törekvést.

Az árról és a pontos megjelenési időpontról nem érkezett információ, ezt alighanem a legutolsó pillanatig visszatartják a versenyhelyzet miatt. Az E3-n minden bizonnyal újabb részletek várhatóak, és az ígéretek szerint addig is további morzsácskákat fognak adagolni a konzollal kapcsolatban.

Szerző
Sinka Tamás

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...