Főoldal Filmek George Clooney, Maryl Streep és más neves hollywoodi színészek is egymillió dollárt adományoztak a SAG-AFTRA alapítványnak
Filmek

George Clooney, Maryl Streep és más neves hollywoodi színészek is egymillió dollárt adományoztak a SAG-AFTRA alapítványnak

Egy egész sornyi hollywoodi sztár fejezte ki szolidaritását a sztrájkok ellen, de nem csak szóban, dollármilliókban is

22
SAG-AFTRA

Nagyban zajlik az utóbbi évtizedek két legnagyobb hollywoodi sztrájkja, a WGA és a SAG-AFTRA. Több különböző sztár együttesen nem kevesebb, mint 15 millió dollárt adományozott az alapítványnak, ezáltal nem csak a szolidaritásukat kifejezve, de segítve a szakszervezeti társaiknak a felszínen maradni.

A 15 millió dollár nagyrészt 14 különböző színésztől származik, akik fejenként egymilliót áldoztak be a nemes cél érdekében. Olyan neves sztárok adományoztak, mint George és Amal Clooney, Luciana és Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Hugh Jackman, Deborra-Lee Furness, Dwayne Johnson, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Ben Affleck, Ryan Reynolds, Blake Lively, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streep, és Oprah Winfrey. A SAG-AFTRA 180000 taggal büszkélkedhet és közülük igen sokan szorulnak jelenleg az adományokra és a segítségre.

Az adományozók között szereplő Meryl Streep a következőképp nyilatkozott:

“Emlékszem a pincérként, takarítóként, gépíróként eltöltött időszakokra, de még a munkanélküliként eltöltött időkre is. A sztrájk során szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy segíthetek a Góliát elleni hosszú harcban. Sziklaszilárdan fogunk kiállni az óriásvállalatokkal szemben, akik folyamatosan arra törekednek, hogy kiirtsák az emberséget, az emberi méltóságot, sőt mi több, magát az embert is a szakmából.”

A sztrájkolóknak szükségük van minden segítségre

A SAG-AFTRA egyik fő küldetése, hogy jobb fizetést és méltányosabb körülményeket harcoljanak ki azoknak a színészeknek, akiknek minden egyes nap harc az életbennmaradásért. Példának okáért a Narancs az új fekete egyik sztárja, Beth Dover azt nyilatkozta, hogy olyannyira keveset profitált a sorozatból, hogy a 3. és 4. évad környékén a saját költségén szerepelt a szériában. A mellékszereplők sosem kerestek 15000 dollárnál többet epizódonként, és volt olyan eset is, hogy a lakbért is alig tudták kifizetni. Mélyen elszomorító ilyen esetekről olvasni, tudván azt, hogy a Narancs az új fekete a Netflix egyik legsikeresebb sorozata. De ez csak egy eset az ezerből, ami hűen bizonyítja, hogy sajnos bizony szükség van a tüntetésekre.

A borzasztóan alacsony bérek mellett egy másik aspektus, ami miatt a sztrájk jelenleg is zajlik, az a mesterséges intelligencia térnyerése. A színészek rettegnek attól, hogy a jövőben az arcmásaikkal helyettesítik őket, az írók pedig attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia teljesen átveszi a szerepüket, ezáltal ellehetetlenítve őket a jövőben. Olaj a tűzre az is, hogy a Netflix és a Disney is magas fizetésű, a mesterséges intelligenciára fókuszáló álláshirdetéseket tett közzé a sztrájk kellős közepén.

Azt lehetetlen előre látni, hogy hogyan és miként fog lezáródni a sztrájk, de a vállalati túlkapások és a tüntetőkkel hadakozó óriások miatt egyre kisebb az esélye annak, hogy egyhamar véget ér, bár a hírek szerint pénteken összeülnek a felek.

SAG-AFTRA

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Godzilla Kong ellen
Filmek

A két Titán találkozását láthatjuk a Godzilla x Kong: The New Empire poszterén

Godzilla és Kong találkozását láthatjuk a Godzilla x Kong: The New Empire...

Joker: Folie à Deux
Filmek

A Joker: Folie à Deux rendezője új képet osztott meg a szakadó esőben álldogáló Joaquin Phoenix karakteréről

Pontosan egy év múlva mutatják be a mozikban a nagysikerű Joker folytatását.

Az ördögűző: A hívő
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek Az ördögűző: A hívő premier előtti vetítésére

Elsők között nézhetitek meg Christopher Nolan új filmjét, Az ördögűző folytatását.

Mancs Őrjárat: A szuperfilm
Filmek

Box Office: Az Alkotó és a Fűrész X se tudta megszorongatni a Mancs Őrjáratot

A Mancs Őrjárat vitte a hétvégét, egy eredeti sci-fi és egy horror...