Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Marvel legújabb könyve Tony Stark és a Végtelen Kövek kapcsolatáról is említést tesz
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Marvel legújabb könyve Tony Stark és a Végtelen Kövek kapcsolatáról is említést tesz

A nemrég megjelent könyvből azt is megtudhatjuk, hogy Vasember mikor szerez tudomást a hat Végtelen Kő létezéséről.

415

Nézzük, mikor is tudhatott meg először infókat Tony Stark a hat Végtelen Kő jelenlétéről a Marvel Moziverzumban. A Marvel Studió már az egyes fázisban, a Bosszúállók első részében bemutatta az Elme és Tér köveket, de hőseink csak később ébredtek rá a Kövek kollektív jelentésére.

A Marvel Moziverzumban tehát számos bemutatkozó jelenete volt a Végtelen Köveknek, részletezve azok fontosságát és veszélyességét ha rossz kezekbe kerülnének. A Kövek azonban csak a Bosszúállók: Végtelen háború történetében kerülnek igazán fókuszba, hogy aztán a Bosszúállók: Végjátékban beteljesüljön általuk az Infinity Saga hőseink sorsa.

Az újonnan megjelent The Wakanda Files-ban idézeteket találhatunk Tony naplójából, arról, hogy miként reagált, mikor megismerte a Végtelen Köveket. Tony feljegyzésében megemlíti – főként a Bosszúállók: Ultron kora végén elhangzott beszélgetésükre utalva – Thor beszámolóját a drágakövekről, beleértve a Vízió homlokán található Elme Kőről.

Álljunk meg. Most elvesztettem a fonalat. Thor hat Végtelen Kőről beszélt egy örvény közepén, mely elpusztíthatja a Földet, és egyike ezen Köveknek jelenleg Vízió homlokán virít. Beszélhetnénk erről egy kicsit? Végtelen Kövek?

Érdekesség, hogy a The Wakanda Files nem csak Tony Stark kutatásairól, vagy személyes naplójáról ír, hanem szó esik Tony apjának, Howard Starknak a haláláról is. T’Chaka király ugyanis külön vizsgálatot folytatott Howard Stark és felesége, Maria balesetéről. Mint ahogy azt már a Marvel Moziverzum jó pár filmjéből megtudhattuk, az idősebb Stark szerves része volt a Univerzumnak. Kulcsszerepet játszott a Szuper Katona programban, és alapító tagja volt a S.H.I.E.LD.-nek. Mindezen tények, valamint tudományos munkái és persze hatalmas vagyona, kiemelkedő figurává emelték, így halála körülményei is különlegesen fontossá váltak.

John Favreau 2008-as Vasember filmjének bemutató jeleneteiben már kaphattunk bepillantást Tony Stark családi háttértörténetére. Aztán a Vasember 2 majd az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló mozikban tovább foglalkozott a Marvel Studios Howard személyes és szakmai életével. Felejthetetlen marad a Végjátékban apa és fia találkozása, de csak az Amerika kapitány: Polgárháború részben derült ki Howard Stark és felesége halálának teljes igazsága. Mint azt megtudtuk, az autóbaleset gyilkosság volt, amit Bucky Barnes (Sebastian Stan) követett el, aki akkoriban a H.Y.D.R.A beprogramozott bérgyilkosaként működött, Tél katonája fedőnéven. Az, hogy mindezt Amerika Kapitány eltitkolta Vasember előtt vezetett kettőjük személyes konfliktusához. No de úgy tűnik a vakandai akták szerint, hogy T’Chaka király is mindvégig tudott arról, hogy nem baleset, hanem gyilkosság történt. A könyvben a következőkről informálják T’Chakat harcosai:

Királyom, visszatértem Oaklandbe, miután kivizsgáltam a balesetet. Nyilvánvaló, hogy bérgyilkosság volt, és értékes vagyont loptak el Starktól. Szeretné, ha folytatnám a nyomozást?

A könyvben nincs további információ arról, hogy a király harcosai végeztek-e behatóbb vizsgálatot Howard Stark halálával kapcsolatban. T’Chaka ugyan minden bizonnyal ki akarta deríteni a gyilkosság körülményeit, de ragaszkodott ahhoz, hogy Vakanda rejtélyes erőforrásait megvédje és mélyen titokban tartsa, olyannyira, hogy, ahogy az a Fekete Párduc -filmből is kiderül, még testvérének N’Jobunak (Sterling K. Brown) és unokaöccsének N’Jadaka/Eric Killmonget (Michael B. Jordan) is hátat fordított. Ugyan a legújabb Marvel gondozásában kiadott Fekete Párduc-Ki az a Fekete Párduc? könyvből kiderül, hogy T’Chaka végül felesége Ramonda hatására úgy dönt, nyit a világ felé, de ez a lépés aztán tragikus halálát okozza. T’Challa ebben különbözik édesapjától, mert úgy érzi részt kell venniük globális kérdések megoldásában, hisz fejlett technológiájukkal képesek, sőt kötelességük segíteni más nemzeteket.

Visszatérve Howard Starkra, az egyébként Vakanda nemzetét féltve elrejtő T’Chaka valószínű, hogy azért figyelemmel kísérte a világméretű jelenségeket és nem véletlenül vizsgálódott az idősebb Stark halálának okairól. Feltételezhető, hogy Howard kapcsolatban állt T’Chakával, tekintve, hogy nem tisztázódott, honnan szerezte a csakis Vakandában található vibrániumot. Igaz, Amerika Kapitány a második világháborúban járt Vakandában, és megküzdött T’Chakával, aki legyőzte őt, ám nagyra értékelte a Kapitány jellemét és valószínűleg ekkor turbózhatták fel a pajzsát vibrániummal, de ez még nem magyarázza Howard Stark és a vibránium kapcsolatát. Nem tudni, hogy Howard kapta, vagy esetleg csempészte-e az erőforrást, de ez mindenképp összekapcsolja Vakandával.

No, de mi a helyzet Tonyval és a Végtelen Kövekkel? A könyv sajnos nem említi a továbbiakban, hogy Tony végül is mit kezdett a Kövekről szerzett infókkal, de kíváncsi természetét figyelembe véve biztosan végzett kutatásokat velük kapcsolatban. Az egyetlen probléma valószínűleg az lehetett, hogy nem sok adatot találni a Kövekről és azok működéséről, hiszen elsősorban misztikus tárgyakról van szó. A Bosszúállók: Végtelen háborúban, Thanos fenyegető feltűnése miatt, Wongnak nem véletlenül kellett gyorstalpalót tartania Tonynak és Bruce Bannernek a Kövek eredetéről és funkcióiról. Mivel Tony egész idő alatt figyelt és nem tett semmiféle megjegyzést, feltételezhető, hogy nem jutott messzire a Kövek megismerésében tett erőfeszítéseivel. Érdemes azért mentségére azt is megjegyezni, hogy az Örült Titán megjelenése előtti években inkább más, egyéb személyes és professzionális kérdések gyötörték.

Tony Stark a harmadik Bosszúállók-filmben tapasztalta meg először a Kövek erejét, és folytatta a kutatásait, amely segítette, hogy aztán elkészítse a második Végtelen Kesztyűt. Ezt figyelembe véve, biztosan tudta, hogy nagyon csekély esélye van a túlélésre ha csettint egyet. Habár a hat Végtelen Kő már nem a fő szála a további eseményeknek, még van azért rá esély, hogy feltűnjenek a Marvel Moziverzum negyedik fázisában, vagy akár azon túl is, ha a Marvel Studios ismét előhozakodik a multiverzum témájával.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Venom 2. - Vérontó
Filmek

A Venom 3. forgatási fotója árulkodik arról, hogy a film kapcsolódik az MCU eseményeihez

Eddig csak találgattunk, most a Venom 3. kulisszák mögötti fotója megerősítette a...

Star Wars Jedi Survivor
Játékok

Az EA törölt egy Star Wars-játékot, a Vasember és Fekete Párduc projektek még készülnek

Leépítések és törölt projektek az Electronic Arts-nél, de készül a Star Wars...