Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Marvel eredeti Emberi Fáklyája nem a Fantasztikus Négyes tagja
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Marvel eredeti Emberi Fáklyája nem a Fantasztikus Négyes tagja

Most, hogy hamarosan a Fantasztikus Négyes is csatlakozik a Marvel Moziverzumhoz, idejét láttuk kicsit feleleveníteni tudásunkat.

962
Emberi Fáklya

Most, hogy hamarosan a Fantasztikus Négyes is csatlakozik a Marvel Moziverzumhoz, idejét láttuk kicsit feleleveníteni tudásunkat.

A Fantasztikus Négyes Marvel Moziverzumhoz való csatlakozásával sok érdekesség kerülhet majd napvilágra, de főként az lepheti majd meg a rajongókat, hogy a Négyes egyik tagjának más, korábbi verziója is létezik, sőt cameo jelenete is volt egy Marvel-filmben.

Ez a Fáklya, nem a Chris Evans ill. a korábbi Fantasztikus Négyes filmekből megismert Michael B. Jordan által megformált karakter, Johnny Storm, hanem egy Jim Hammond nevű android.

Az eredeti Emberi Fáklya először az 1939-es Marvel Comiscs #1 számában tűnik fel, és Amerika Kapitányt is beelőzve, az első számú Marvel szuperhősként tartják számon. Noha az Emberi Fáklya elég nagy hatást gyakorolt a Marvel képregények múltjára és jelenére, az átlag rajongók valószínűleg még soha nem hallottak róla. Úgyhogy rögtön vegyük is górcső alá ennek a különleges karakternek az eredeti történetét és legfontosabb pillanatait a Marvel Univerzumban.

AZ EREDETI EMBERI FÁKLYA EGY ANDROID

Jim Hammond original Human Torch Marvel Custom

Az eredeti Emberi Fáklya karaktert 1939-ben egy Carl Burges író-művész alkotta meg a ma már Marvel Comicsnak nevezett, Timely Comics cég számára. A történet szerint az emberi tulajdonságokkal megspékelt androidot Phineas T. Horton professzor készítette el. Amikor Horton professzor felfedezi, hogy az android oxigénnek kitéve lángra lobban, egy légmentesen lezárt kapszulába helyezi és eltemeti. Hősünk persze kiszabadul és menekülése során komoly személyiségfejlődésen esik át, majd idővel a lángra lobbanásait is kontrollálni tudja. Különleges képességeivel pedig kiváló bűnüldöző lesz. A Marvel Comics későbbi kiadásaiban (Marvel Mystery Comicsban) kapja meg Fáklya emberi nevét, Jim Hammondnak hívják és rendőrként vállal munkát.

A Marvel Comics#1 számában ugyan Fáklya volt az első szuperhős, de nem az egyetlen. Ugyanebben a számban Bill Everett író-művész bemutatta Namort, a Torpedót, a vízi szuperhőst, akit egyébként a Marvel képregények első mutánsának is tekintenek. Az Emberi Fáklya és Namor eleinte különálló történetekben szerepeltek, de a Marvel Mystery Comics #8-ban Burges és Everett hősei egy három részes sagaban harcolnak egymással. Időközben az alkotók létrehozták népszerű szuperhősökből álló csapataikat, akik egymás ellen küzdenek. Érdekesség, hogy az írópáros azzal, hogy a szuperhős csapataikat megosztott univerzumokba helyezték el, megalapozták a Marvel Képregények és a Marvel Moziverzum alapjait is.

Később Fáklya és Namor csatlakoznak Amerika Kapitányhoz, és a Timely más szuperhőseihez, és megalakul az Invaders hősi csapata. Amint az USA belép a II. Világháborúba, a korai Marvel hősök is megvívjak kitalált csatáikat a tengelyhatalmak ellen.

AZ EREDETI EMBERI FÁKLYÁNAK VOLT EGY TINI SEGÍTŐTÁRSA

Human Torch Marvels Custom

Mikor a National Comicsnál-a jelenlegi DC- Batman tizenéves segítője, Robin nagy népszerűségre tett szert, a Timely Comics úgy döntött, hogy taktikát váltanak és Amerika Kapitány, valamint az Emberi Fáklya is társakat kaptak maguk mellé. Amerika Kapitányhoz, a tini Bucky Barnes csatlakozott (a későbbi Tél katonája), míg Fáklyához egy Toro fedőnevű fiú, aki annak ellenére, hogy ember, hasonlóan tud lángra lobbanni, mint Fáklya. Toro képességeit többféleképpen is megmagyarázzák az alkotók, először azzal, hogy a fiú voltaképpen egy mutáns, aki erejét úgy kapta, hogy szüleit radioaktív sugárzás érte, miközben segítettek professzor Hortonnak Fáklya elkészítésében. Más magyarázatok szerint, Toro úgymond magába szívta az eredeti emberi Fáklya mesterséges sejtjeit, és ezzel azonos képességekhez jutott. Ironikus módon, Toro megjelenésével megállapíthatjuk, hogy Johnny Storm a harmadik Marvel hős, aki ugyanezzel a szupererővel rendelkezik.

AZ EREDETI EMBERI FÁKLYA MEGGYILKOLTA ADOLF HITLERT.

Original Human Torch Kills Hitler Custom

Köztudott, hogy a Marvel Képregények sokszor hivatkoznak valós eseményekre, mint pl. Vietnami háború, vagy a 9-11 tragédiája. Az egyik Emberi Fáklya sztori azonban, igazán sokkoló fordulatot visz egy ismert történelmi pillanatba. A What if?#4 Vol.1-ban a hagyományos Marvel Univerzumban játszódó II. világháborús időszak utolsó napjaiban, a náci vezér megpróbálja megölni egy bombával Fáklyát és társát. Az Emberi Fáklya válaszul halálosan megégeti Adolf Hitlert. Hitler tomboló dühében szánalmas dolgot tesz, utolsó lélegzetével megkéri egyik beosztottját, hogy hazudja azt a világnak, hogy öngyilkosságot követett el. Fáklya annak reményében, hogy végre újjáépülhet a világ, elfogadja, hogy becsapják az embereket a náci vezér halálának körülményeiről.

AZ EMBERI FÁKLYA A MODERN MARVEL UNIVERZUM RÉSZÉVÉ VÁLIK

fáklya Custom 2

Az Emberi Fáklya történetéről szóló képregényeket, a II. Világháború utáni években, mikorra a szuperhősök kimentek a divatból, törölték. A későbbi képregényekből annyit megtudhatunk a hősünk sorsáról, hogy android testét a háború után deaktiválták. Az 1960-as években, mikor elkezdődött a Képregények Ezüst Korszaka, az eredeti Emberi Fáklya visszatért. Az 1963-as, Fantastic Four Year#4 számban Jim Hammond android testét a gonosz Mad Thinker élesztette újjá. A még kissé amnéziás Fáklya a Fantasztikus Négyes, köztük név azonos utódja, Johnny Storm ellen harcolt. Amikor azonban Mad megpróbálja megölni a Négyest, Hammond a gonosz ellen fordul és Quasimodót, Thinker számítógépét, használva megöli újjáélesztőjét.

Évekkel később Jim android teste felépül és csatlakozik régi partnereihez, Amerika Kapitányhoz és Namorhoz, a Torpedóhoz, valamint a nyugati parti Bosszúállókkal és a II. Világháború szövetségeseivel is találkozik, köztük Spitfire-al, a női brit sebességgel, aki 1940-es években Emberi Fáklya által kapott vérátömlesztésnek köszönhette erejét. A Namor#12 számban Hammond arra is rájön, hogy vérének más különleges ereje is van, ugyanis mikor Spitfire megint transzfúzióra szorul, Fáklya nem csak a brit szuperhősnő lőtt sebét gyógyítja meg, de a már kissé idős Spitfiret egy 16 éves lánnyá fiatalítja.

Míg az eredeti Emberi Fáklya ekkor már a többnyire híresebb fantasztikus Négyesből ismert név azonos hős árnyékában maradt, az alkotók igyekeztek megtalálni a módját, hogy a Marvel első szuperhősének megadják a kellő tiszteletet. Az első Marvel Szuperhős Polgárháború utóhatásaként, minden szuper erővel rendelkező amerikainak jelentkeznie kellett egy különleges táborba, amely végül a Camp Hammond nevet kapta (az akkor ideiglenesen halott) Fáklya után A táborban felállították Fáklya szobrát a következő felirattal: Az Emberi Fáklya. Az első csoda, aki megmutatta, hogy léteznek teremtett hősök.

AZ EREDETI EMBERI FÁKLYA IGAZÁBÓL VÍZIÓ (VAGY VALAMI HASONLÓ)

vizio3 Custom

Az egyik legkülönlegesebb sztori az Emberi Fáklyáról, az Hammond és a Bosszúállok android tagja, Vízió közötti fura kapcsolat. A Marvel Moziverzumban Vízióról való elképzelései meglehetősen egyértelműek, ahogy az a Bosszúállok: Ultron korából megtudhatjuk. Vízió egy android, melyet az antihős Ultron készített és aztán Vasember mesterséges intelligenciájának, Jarvisnak elméjét kapta. Vízió eredeti képregényes története azonban sokkal bonyolultabb. Vízió a képregényekben is egy android, aki teremtője Ultron ellen fordul, hogy megvédje a Bosszúállókat. A különbség az, hogy a képregényben a Bosszúállók úgy gondolják, hogy Ultron az Emberi Fáklya maradványait használta Vízió testének megalkotására, viszont elméjét, egy másik bosszúálló – Wonder Man – agysejtjeiből nyerte.

Ezt az elméletet látszólag lerombolja az Avengers West Coast #50 száma, amiben Vízió megvizsgálja az Emberi Fáklya sírját és véletlenül Skarlát boszorkány támad fel az androidból. A Bosszúállók később feltételezik, hogy Vízió valószínűleg Fáklya pótalkatrészeiből készült.

Innentől kezdve azonban egyre furább vonalon halad tovább hősünk története. Az Avengers Forever#8-ban a Bosszúállók felfedeznek egy időutazó gonoszt, Immortust, aki az Emberi Fáklya halála, a Fantasztikus Négyes utáni csata időpontjára utazik, ahol használva az Örök Kristályt ketté szakítja az hősünk idővonalát. Az egyik idősíkon Fáklyát Ultron építi újjá Vízió formájában, a másik idősíkon Jim Hammond magatehetetlen mindaddig míg a Bosszúállok évekkel később újraaktiválják. Ekképpen lehetséges, hogy a képregényekben az Emberi Fáklya és Vízió ugyanazon mesterséges lény időben megosztott verziói. Tekintettel arra, hogy Vízió feleségül veszi Skarlát boszorkányt, és együtt nevelik közös gyermekeiket (akik talán nem is léteznek) az Emberi Fáklya története, kapcsolata ezzel a kibővített családdal sokkal komplikáltabb és összetettebb, mint gondolnánk.

AZ EREDETI EMBERI FÁKLYÁNAK VOLT EGY CAMEO JELENETE

Human Torch Robot in Captain America Custom

A bizarr történeti szál mellett az eredeti Emberi Fáklya állandó megjelenése a Marvel mitológiában azonban elég bizonyíték arra, hogy a képregényalkotók különleges helyet tartanak fenn Jim Hammondnak, akit a Marvel első számú szuperhőseként ismernek el. Ez az elismerés a Marvel Moziverzumra is átragadt, hisz az Emberi Fáklya ha csak egy pillanatra is, de feltűnik az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló filmben. Talán sokaknak emlékezetes lehet, mikor Amerika Kapitány és Bucky Barnes ellátogat a Holnap Világkiállításra és a kamera bepásztázza a kiállítás csarnokát, majd egy rövid időre egy légmentesen zárt kapszulát láthatunk, amiben egy, a Fáklya jelével ellátott, vörös ruhás próbababát mutatnak. A fölötte lévő táblán pedig a következő felirat áll: Phineas Horton bemutatja a Szintetikus Embert.

Talán ez lehet a Marvel Moziverzum eredeti Emberi Fáklyája? És ha igen, életre kel-e valaha, hogy a Marvel-filmek Amerika Kapitányának oldalán harcoljon a II. Világháborúban? Míg a filmkészítők szándékosan ködösítenek, azt azért elmondhatjuk, hogy a fantasztikus Négyes MCU munkálataival kezdenek az apró részletek összeállni egy nagyszabású tiszteletadáshoz a Marvel legelső hősének -az eredeti Emberi Fáklyának.

Szerző
Kiss Zita

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Venom - Az utolsó menet
Filmek

A Venom – Az utolsó menet feltárja a szimbióták eredetét, a szimbióták teremtőjét?

Venom és a szimbióták teremtője, a sötétség ura is szerepet kaphat a...

Deadpool & Rozsomák
Filmek

Rekordbevétellel nyithat a Deadpool & Rozsomák

Történelmi jelentőségű lehet a Deadpool & Rozsomák nyitóhétvégéjre.

Penge
Filmek

Lelépett a Mahershala Ali főszereplésével érkező Penge rendezője

A Penge újabb problémával néz szembe, távozott a rendező.