x
Close


Közelgő események

Filmek

Azért kapott 4:3-as képarányt a SnyderCut, mert az HBO Max ezzel szeretne tisztelegni a mozik előtt

Egy gesztus miatt lett ilyen az arány.

Azért kapott 4:3-as képarányt a SnyderCut, mert az HBO Max ezzel szeretne tisztelegni a mozik előtt
  • PublishedMarch 18, 2021

A mai nappal végre mindenki számára elérhetővé vált a Zack Snyder: Az Igazság Ligája, amire a rajongók majdnem három éve vártak. Rendkívül nagy várakozás előzte meg a film bemutatóját, éppen ezért nagy volt az elvárás is előtte. A filmet az HBO Max streamingszolgáltatóján mutatták be, de a világpremierrel egy időben itthon az HBO Go-n kell keresni a mai naptól magyar felirattal vagy akár szinkronnal. Színesben és 4:3-as képarányban.

A mai modern tévéken kissé furának tűnik ez a képarány, nem ehhez szokott a szemünk, így sokakban felmerült a kérdés, hogy mi az oka ennek. Nehogy bárki is azt gondolja, hogy az HBO Max volt olyan bolond, hogy kiadott 70 millió dollárt egy már bemutatott film újravágására, forgatásra és a vizuális effektusok befejezésére, és egy ilyen bakit vétettek volna. Szánt szándékkal választották ezt a mára elavult dobozos képarányt – legalábbis ami az otthoni televíziós szokásokra vonatkozik.

Ez a film 4:3-as képarányban kerül bemutatásra, hogy megőrizze Zack Snyder kreatív jövőképéről alkotott teljességét.

De nemcsak erről van szó, sokkal többről. Állítólag a filmet szándékosan ilyen képarányban rögzítették, és amennyiben így van, akkor igazság szerint többet láthatunk egy jelenetből (a filmvásznon), mint amit láttunk a 2017-es változatban. A moziban bemutatott változat a hagyományos szélesvásznú formátumban jelent meg a létező összes eszközre és szolgáltatóra, és persze két órával rövidebb is volt. Az volt a szándék a nagyobb képkockákkal, hogy így jobban fog mutatni az óriási IMAX-vásznon, ami közel 4:3-as képarányú. Bár általában csak a filmek egyes részeit szokták ilyen nagy felbontásban bemutatni, itt most az egészet így kell elviselnünk. Egyelőre a legjobb választás az, ha a filmet egy arra a képernyőméretre szánt eszközön nézed, például mondjuk egy tableten, mert akkor nem tűnik fel a rendhagyó felbontás.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.