Főoldal Filmek Az Indiana Jones 5. lehet a Disney legnagyobb pénzügyi bukása a 2012-es John Carter óta
Filmek

Az Indiana Jones 5. lehet a Disney legnagyobb pénzügyi bukása a 2012-es John Carter óta

A rossz kritikák után nagyon megbukott az Indiana Jones 5. része a kasszáknál.

280
Indiana Jones és a sors tárcsája

A Disney eddig vegyes évet zárt a pénztáraknál. Bár voltak kasszasikerek, mint A galaxis őrzői: 3. rész, úgy igazán egyik alkotásával sem robbantott bankot. Még a Marvel Studios filmjei sem úgy muzsikálnak a jegyeladásokban, mint amit megszokhattunk a The Infinity Saga idején, amikor tolongtak a rajongók a Bosszúállókra.

A rossz hír az, hogy a 2023-as év egyik legnagyobb bukását a Disney szenvedheti el az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmmel. Noha Harrison Ford ötödik, és egyben utolsó filmjét csak három hete mutatták be a mozikban, a dolgok máris borús képet festenek. Olyannyira, hogy ez lehet a Disney egyik legnagyobb élőszereplős bukása, amely talán a 2012-es John Carter kudarcával vetekszik. Ennyire rossz a helyzet.

A The Numbers számításai szerint James Mangold rendező filmje világszerte 306 millió dollárt keresett, ebből 149,3 millió dollárt az amerikai mozikban. Már az első hétvége után érezhető volt, hogy bajba kerülhet a franchise, mivel 60,3M dolláros nyitóhétvégét produkált a hónap elején. Az észak-amerikai és a tengerentúli nézők között ez nagyjából fele-fele arányban oszlik meg. Összehasonlításképpen a Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész hasonló költségvetésből készült, és a nyitóhétvége tekintetében megegyezett Indiana Jones ötödik kalandjával, ám a nemzetközi piacon mindig jobban szerepelt Tom Cruise filmje. A bevétel csaknem 70%-kát a nemzetközi bevétel tette ki, ezt viszont nem mondhatja el magáról az Indiana Jones-franchise.

A Barbie és az Oppenheimer bemutatóival a verseny még érdekesebbé vált, és holnapra akár az első ötből is lecsúszhat a Disney filmje. A Disney és a Lucasfilm túl sokat költött A sors tárcsájára, ami nagy részben a járványnak köszönhető, és valamivel több, mint 300 millió dollárt tapsoltak el a folytatásra. Ha a költségvetést és a marketinget nézzük, akkor a bevételnek valahol 800M dollár közelében kellene megállnia, hogy nullszaldós legyen.

A 2012-es sci-fi filmet gyakran emlegetik a történelem egyik legnagyobb bukásának: John Carter világszerte mindössze 282,7 millió dollárt hozott, miközben a gyártási költségvetése óriási, 263,7 millió dollár volt. A Disney végül 200 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, ami megpecsételte a franchise jövőjét is. Pénzügyi katasztrófa volt egy másik élőszereplős feldolgozás A magányos lovas is, amivel 190 millió dollárt bukott a Disney.

Indiana Jones és a sors tárcsája
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

A Marvel’s Spider-Man lett minden idők legsikeresebb szuperhősös játéka

A Disney vezérigazgatója ismertette a videójátékos eredményeket és terveket.

Előzetesek

Bejelentették a Vaiana folytatását, a premierdátummal együtt

Maui és Vaiana hamarosan újra útra kelnek! Itt az első teaser előzetes...

Fortnite Marvel
BREAKINGJátékok

A Disney milliárdokat fektet a Fortnite videójátékba

A Disney több évre szóló milliárd dolláros üzletet kötött az Epic Games-szel.