Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák A galaxis őrzői: 3. rész kritika
Filmkritikák

A galaxis őrzői: 3. rész kritika

Az MCU 15 éves fennállása óta nem láttunk ilyen jó trilógialezárást, mint A galaxis őrzői: 3. rész.

585
A galaxis őrzői: 3. rész
Forrás: Marvel Studios

A hosszú és kanyargós út, amíg végre eljutottunk A galaxis őrzői: 3. rész bemutatójáig. A Marvel Moziverzum változása miatt sok minden megváltozott az Őrzők világában. A 2. rész megjelenése óta eltelt 5 év alatt a csapat egyes szereplői “kiestek”, majd újra életre keltek. Thanos tulajdonképpen megölte Zoe Saldaña által játszott Gamorát, majd a múltból, önmagának egy fiatalabb változataként tért vissza, aki nem emlékszik arra, hogy valaha is ismerte volna a csapatot. Egy rövid időre maga a mennydörgés istene is csatlakozott a csapathoz a Thor: Szerelem és mennydörgés című film elején. És persze volt egy viharos időszak is, amikor az író és rendező James Gunnt kirúgta a Disney, amivel veszélybe került a trilógia befejező része, de a rajongók, s a film színészei kiálltak a rendező mellett, így a Disneynek nem volt más választása, mint visszakozni, és visszafogadni a rendezőt.

A galaxis őrzői vol. 3.

Mondanom sem kell, hogy az elmúlt évek is nehezen teltek az MCU számára: a 4. fázis vegyes kritikai és rajongói fogadtatásban részesült, ám 5. fázis sem úgy indult, ahogy arra számított a Marvel Studios. A Hangya és a Darázs: Kvantumánia nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és a trilógia leggyengébb részeként tartják számon, szóval az MCU-nak most a lehető legnagyobb szüksége van egy sikerfilmre. Ezúttal nem csak olyasmire, ami hozza a pénzt, hanem azt is bizonyítja, hogy a Marvel még mindig képes ütős filmeket csinálni. James Gunn szerencsére nem okozott csalódást, mert A galaxis őrzői: 3. rész jó lett, ahogy az elvárható volt. A Bosszúállók: Végjáték után a filmek narratíva szempontjából küszködtek (ebből a Pókember-filmek kivételek), de az Őrzők legújabb része annyira simán működik, hogy szinte már hihetetlen.

A csapatot az új főhadiszállásukon, a Tudástérben érjük utol. A levágott fejű/bolygón osztoznak Yondu többi egykori Fosztogatójával és sok más színes űrbéli csodabogárral, mint például a csapat új tagjával, akit Cosmo kutyának (Maria Bakalova) hívnak. A fejlődés ellenére a dolgok egyáltalán nem mennek jól a csapat számára. Peter Quill (Chris Pratt) mély depresszióba esett, mióta elvesztette “az ő” Gamoráját. Nebula (Karen Gillan) valamennyire átvette a vezető szerepet, de napról napra egyre türelmetlenebb Drax (Dave Bautista) és Mantis (Pom Klementieff) kaotikus hülyeségeivel foglalkozva, Kraglin (Sean Gunn) és Groot (Vin Diesel) sem jelentenek nagy segítséget. Mindez nagyrészt a Disney+ műsorán fellelhető A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadásból építkezik, ami gyakorlatilag megágyazott az új konfliktusnak, amikor Adam Warlock (Will Poulter) feldúlja a Tudásteret, hogy megtalálja Mordályt (Bradley Cooper).

A galaxis őrzői: 3. rész

Miután éveken át újdonsült családjával a galaxisban száguldozott, végül Mordályt a múltja utolérte. Eredeti teremtője, az Evolúció Mestere (Chukwudi Iwuji) mindvégig hagyta szabadon szaladgálni, de most szüksége van rá, mivel Mordály vérében van a kulcs a legutóbbi kísérletei sikertelen sorozatának megoldásához. Az Evolúció Mestere lényegében egy őrült tudós, akit szociopata és istenkomplexusa kísért még, aki most vissza akarja kapni szellemi tulajdonát, amit megalkotott évekkel korábban. Amikor egy brutális támadás után Mordály élete forog kockán, a csapatnak ismét össze kell fognia, hogy megmentse egyikük életét. És amikor az Evolúció Mestere kihívást jelent a kíméletlen családi kötelékükre, az Őrzők megtanulják, hogy a szeretet néha azt is jelenti, hogy el kell engedni.

A filmben mindenki kellő időt kap a reflektorfényben, beleértve a sok új arcot is. Ez egy hihetetlen egyensúlyozás, és úgy tűnik, mintha James Gunn évek óta erre épített volna, hogy a korábbi filmekben látott ívek alapján mindenki megkapja a saját kis történetét, útját ebben a befejező részben. Az egyetlen történetszál, ami így kilóg a sorból, az Gamora és Űrlord kapcsolata. A harmadik részben a két karakter telesen idegen egymásnak, miután a második részben bevallották egymásnak, hogy szerelmesek, kissé furcsa érzés volt így nézni a történetet. Gunn azonban végül jó döntést hoz a közös utazásukkal, itt ugyanis nem egy szerető, hanem egy barát visszaszerzéséről van szó, ami összhangban van a film témájával.

A galaxis őrzői: 3. rész

Igaz, az egyetlen karakter, aki a rövidebbet húzza, Will Poulter által megformált Adam Warlock. Minden bizonnyal ő lesz A galaxis őrzői: 3. rész egyik legmegosztóbb figurája. Poulter minden bátorságot és vadságot magáénak tudhat, ami ahhoz kell, hogy Adam impozáns jelenléttel bírjon a képernyőn, és tökéletesen passzol Gunn humorérzékéhez is, a film néhány legviccesebb jelenetét is magáénak tudhatja. Bár néhány rajongó nem lesz kibékülve ezzel a szereppel, mivel Warlockot egyfajta bokszzsákként használják, s nyilvánvalóan ez azért történt így, mert a történet szempontjából már annyi mindent belezsúfoltak ebbe a filmbe, hogy Warlock kissé háttérbe szorul, de ennek ellenére emlékezetes pillanatokat tudhat magáénak a karakter. Hasonlóan Mantis szerepéhez a második részben, aki a főgonosz szolgája, ez most Warlock bemutatkozása, biztosan találkozunk még ezzel a karakterrel a jövőben.

A galaxis őrzői vol. 3.

Humor tekintetében ez az Őrzők eddigi legdurvább kalandja, James Gunn humora még soha nem volt ennyire nyers, ami nyilvánvalóan nem mindenkinek fog tetszeni a filmben, de ízlések és pofonok… Bármennyire is megosztó időnként a humor, nem az időhúzás egyik eleme, amivel szeretnék áthidalni a jeleneteket közötti űrt. James Gunn másik nagy erőssége a filmben, ahogy a kapcsolatot felépíti az egyes karakterek között. Ebben a tekintetben Karen Gillan, Dave Bautista és Pom Klementieff karakterei gyakran ellopják a show-t. Klementieff és Gillan a legviccesebb és legdurvább alakításukat nyújtják Mantis és Nebula szerepében, és nem túlzás azt állítani, hogy ők ketten a film legerősebb szereplői. De Bautista is a legjobbját hozza a harmadik részben.

Az előző két filmmel ellentétben A galaxis őrzői: 3. részben James Gunn Troma-gyökerei jobban érvényesülnek. Ez különösen az Evolúciós Mestere és mutáns kísérletekből álló seregénél mutatkozik meg. Chukwudi Iwuji uralja a képernyőt, tekintettel színházi karrierjére, Iwuji shakespeare-i ízzel ruházza fel a gonoszt, és gondoskodik róla, hogy a végsőkig utálatos legyen; az MCU legújabb nagy gonosztevője. Egyesek szerint a Mordály eredetét bemutató jelenetekben, amelyekben a rajongók kedvence, Lylla (Linda Cardellini) szerepel, manipulatívak a nézőkkel szemben. Az aranyos állatokon végzett kísérletek szívszorítóak, és Gunn itt vitathatatlanul nem fogja vissza magát a zord látvány bemutatásában. De ezekkel a kegyetlen jelenetekkel is Mordály fájdalmát hivatottak bemutatni.

A galaxis őrzői vol. 3.

Mint már említettük, Gunn olyan messzire megy, amennyire csak lehet egy Marvel-film esetében. Nem mindenki fogja bírni az ő abszurditási szintjét, ami valahol érthető, mert A galaxis őrzői: 3. rész időnként gonosz és kíméletlen tud lenni. De ez a fajta történet illik ahhoz a megközelítéshez, amit a harmadik résznél használt a rendező, emeli a tétet, és nem hagy kétséget afelől, hogy ez tényleg az utolsó utazása ennek a csapatnak.

A galaxis őrzői: 3. rész valóban egy korszak végét jelenti. Most, hogy a Marvel Studios kijelölte az új irányt, James Gunn pedig a DC világát építi, ez a trilógia bizonyítja, hogy a befejezés nem mindig jelent rosszat. Sőt, lehet szép és jó egy befejezés, különösen akkor, ha felszabadultan teszik. Nem kérdés, hogy ez a legjobb és legteljesebb trilógia a Marvel Moziverzum 15 éves fennállása óta.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Penge
Filmek

Lelépett a Mahershala Ali főszereplésével érkező Penge rendezője

A Penge újabb problémával néz szembe, távozott a rendező.

Deadpool & Rozsomák
Filmek

A Deadpool & Rozsomák lesz a filmsorozat leghosszabb őrültsége

Deadpool és Rozsomák őrültségét valószínűleg ennél tovább is elnéznék a rajongók.