Főoldal Sorozatok Az akolitus: Mocskos trükkje van az új Sith fénykardjának
Sorozatok

Az akolitus: Mocskos trükkje van az új Sith fénykardjának

Az akolitus bemutatott egy szokatlan új fénykardot, amit eddig Sith még nem forgatott.

691
Az akolitus
Forrás: Disney

Az eheti epizódban Az akolitus Sith mestere legyőzte a jediket, és ehhez egy új típusú fénykardot használt. A Disney+ sorozatának 5. epizódjában végre felfedték a titokzatos Mester régóta várt kilétét, aki nem más, mint Qimir, Mae hű segítője. A meglepetések ezzel még nem értek véget, mivel Qimir egy nagyon szokatlan – és meglepő – fénykardot forgatott a párharcokban.

A kánonban többféle fénykard létezik, melyek variánsait a pengék száma és szerepe, illetve a bennük levő kiberkristályok száma is adja. A legegyszerűbb nyilván az egy penge/egy kristály változat, amiből egyesek (vívási technikájuk alapjaként is) kettőt forgatnak, mint például Ahsoka Tano. Vannak az összekapcsolható, de különálló pengék, amik jellemzőek a Birodalom inkvizítoraira, de például Darth Maul kezében is veszélyes eszközök. Vannak a különlegesebb verziók, köztük a fénylándzsák vagy a fényostorok (a sorozatban Vernestra Rwoh-nál láthatunk majd ilyet), és azok amik ugyan egy pengével rendelkeznek, de két kristály van bennük, vagy esetleg egy megtört darab. Ezek mindig sokkal instabilabbak, utóbbira jó példa Kylo Ren, előbbire pedig Darth Vader. Ő úgy tudta változtatni pengéje hosszát, hogy markolatban a két kristály helyét váltogatta.

A Star Wars Jedi játékokban megismert Cal Kestis is egy különös eset ilyen szempontból, mivel ő ikerkardokat alkalmazott, melyeknek egy kristály fele-fele adta a magját. Ezeket összekapcsolva és külön is tudta forgatni, ahogy azt a játékosok is tapasztalhatták. Egyes típusok sokkal gyakoribbak a messzi-messzi galaxisban, míg mások egyedi fénykardokat készítenek. Így tett a sorozat Sith-je is, ő ugyanis egy meglepően különleges, egyedi fénykardot forgatott. Ezt a típust eddig még soha nem láthattuk filmben vagy élőszereplős sorozatban, és sajnos a jediket is meglepte, nem sokan érték meg a nappalt.

A legújabb Sith kardja ugyanis egy gonosz trükköt rejt magában, a markolatból egy kisebb pengét is elő tud hozni, ha úgy akarja, melyet valószínűleg egy különálló kristály működtet. A markolatnál fogva szét lehet bontani a fénykardot, így biztosítva a több pengés felállást. A csata hevében ezzel a húzással Qimir teljesen meglepte Jecki Lont, és megölte őt, mielőtt reagálhatott volna erre az új felállásra. Bár a szétválasztás nem újdonság, Qimir esetében a második markolat is teljesen rejtve volt az alap fénykard markolatában. Ráadásul Qimir kardjaihoz illően a tràkata vívási formát használta, ami a fénykard ki és be kapcsolgatásával juttatja használóját a jedik által igazságtalannak tartott előnyhöz.

Az akolitus
Forrás: Star Wars

Qimirnek egyébként nem ez volt az egyetlen meglepetése, a maszkja és kézvédője is különleges, ugyanis kortózisból készült, mely nem csak ellenálló a fénykardokkal szemben, de képes időszakosan megbénítani is őket, azáltal hogy magába szívja az energiájukat. Cserébe viszont kevésbé rugalmas, könnyen törhető anyag.

Bár ezek alapján is veszélyes ellenfél, azért újdonsült Sith-ünk valószínűleg még jópár meglepetést tartogat tarsolyában.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

ws df4e5958 a919 4fcc af64 20139cad699d 240721 070824
Sorozatok

Ezt érdemes tudni Az akolitus végén felbukkant Darth Plagueis kapcsán

Hallottad-e, hogyan járt a nagy Darth Plagueis, a bölcs?

Az akolitus
Sorozatkritikák

Az akolitus kritika

Így sikerült Az akolitus, az első Star Wars-sorozat, mely maga mögött hagyta...