x
Filmek

Állítólag olyat ment a Mulan, hogy több pénzt termelt Észak-Amerikában, mint a Tenet világszerte

Bejött a Disney+ Premier Access?

Állítólag olyat ment a Mulan, hogy több pénzt termelt Észak-Amerikában, mint a Tenet világszerte
  • Publishedszeptember 18, 2020

Christopher Nolan és a Warner Bros. számítása sajnos nem jött be, mikor kitűzték a Tenet bemutatóját, hogy a pandémia közepén majd visszacsábítják az embereket a mozikba. Sokkal nagyobb bevételre számítottak az elemzők, mikor a mozi és a korai bemutató mellett döntöttek, mert a legfrissebb felmérések szerint a szeptember elején bemutatott Mulan többet kasszírozott a Disney+ streamingszolgáltatón, mint a Tenet világszerte.

A Tenetet még augusztus végén mutatták be több ország mozijában, majd szeptember elején már Hollywood otthonában is vetítették néhány moziban. Pontos számokat nem tudni, mivel a Warner Bros. titkolja, vagy csak néhány napos, akár hetes csúszással frissíti az adatokat, de kétségtelen, hogy a film nem robbantott kasszát a tengerentúlon. A stúdió bízott benne, hogy a sci-fivel elérik az egymilliárd dollárt, helyette viszont be kell érniük 207 millió dollárral, amit nemzetközi szinten kerestek a filmmel.

Meglepődnénk, ha a következő hetekben a számok megugranának, mert a helyzet valószínűleg nem fog javulni a következő hetekben sem, ez pedig arra ösztönzi az embereket, hogy inkább PVOD, azaz digitális formában fizessenek elő egy új alkotásra. Sokan hangot adtak nyáron a Disney bejelentésére, hogy úgynevezett Premier Access útján válik elérhető Mulan a Disney+ platformon, azaz havidíj ellenében még harminc dollárt kell fizetni, aki szeretné megnézni a filmet.

Nagyon kockázatos lépésnek tűnt, de bevált a stratégia – legalábbis egy korábbi felmérés erről árulkodik. A Yahoo Finance új jelentéséből kiderült, hogy az élőszereplős feldolgozás nagyobb siker, mint a Tenet, amit a mozikban vetítenek. A 7Park Data elemzőcég által megosztott adatokra hivatkozva a lap úgy gondolja, hogy a film belföldön (azaz Észak-Amerikában) 261 millió dollárt hozott a Disneynek, miközben világszerte a Tenetnek csak 207 millióra tellett.

Itt szögeznénk le, hogy ezek nem hivatalos számok, mivel a Disney sem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hányan fizettek elő a Mulanra, ugyanakkor elgondolkodtató a jövőre nézve, mert a dolgok jelenlegi állása szerint a pandémia alatt a mérleg nyelve átfordult a streamingszolgáltatókra. Még korai lenne temetni a mozikat, hiszen más élményt nyújt beülni a filmre, és majd akkor térjünk vissza a kérdésre, ha elmúlt a járványhelyzet.

Mulan
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.