Főoldal Filmek A stúdióvezető miután elolvasta az Avatar 4. forgatókönyvét csak annyit mondott: “szent szar”
Filmek

A stúdióvezető miután elolvasta az Avatar 4. forgatókönyvét csak annyit mondott: “szent szar”

Még csak most mutatják be az Avatar 2. részét, de már a 4. részen dolgoznak.

324
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Az Avatar: A víz útja világpremierje után elárasztották a világhálót az első reakciókkal, és úgy tűnik, hogy James Cameron ismét megcsinálta a lehetetlent. A beszámolókban áradoznak a filmről, a történet nagyságáról és a látványról. A rendezőnek 13 éve volt összerakni a történetet a fejében, miközben a világ azon viccelődött, elkészül-e valaha a folytatás a sorozatos halasztások után.

Nem volt hibátlan az Avatar, ami meghaladta a korát, túllépett a vizuális határokon, formabontó volt a 3D-technológiában, és valami olyasmit mutatott, amit még soha nem láttunk. Egy ilyen film után felmerülhet a kérdés, hogy mi újat tud még mutatni a film. Néhány hónapja az első részt felújított, 4K-s IMAX feldolgozásban újra mozikba küldték, s már ott érzékelhető volt a különbség az eredeti változathoz képest. De a második részben emelik a tétek, még ennél is nagyobb látványvilág tárul elénk, amit kötelezően a mozikban, az elérhető legnagyobb filmvásznon kell megnézni jövő héttől.

Tekintettel arra, hogy a várva várt folytatás 15 évvel az első film eseményei után játszódik, lesz mit bepótolni, különösen a sok új szereplővel. Mint azt már tudjuk, Cameron további három folytatást tervez, ebből az első már teljesen leforgatták, és az első jelenetet a negyedik részből is filmre vették. De talán az Avatar 5. résszel nem érünk a történet végéhez, mivel a direktor néhány napja úgy fogalmazott, hogy rajta nem fog múlni, amennyiben a világ lázban ég, akkor lesz hatodik és hetedik rész is.

De ne szaladjunk ennyire előre, mivel a Disney még nem adott zöld utat a negyedik és ötödik résznek sem. Bődületesen sokba került az Avatar: A víz útja, és ha megbukik, akkor nem készül el az utolsó két film. Amikor azonban a negyedik film forgatókönyvét bemutatta a vezetőnek, Cameronnak mindössze két szóval foglalták össze, hogy mit gondolnak a filmről.

A Collidernek adott interjúban Cameron elmesélte, hogyan a vezetőknek hogyan prezentálta a folytatások forgatókönyvet. Amikor az Avatar: A víz útja jegyzetét elküldte a vezetőknek, durván 3 oldalnyi megjegyzést kapott vissza. Az Avatar: The Seed Bearer címet viselő harmadik résznél már csak 1 oldalnyi javaslatot kapott, de a negyedik résznél még ennél is szűkszavúbbak voltak. A pletykák szerint az A Tulkun Lovas címet kapja a negyedik film, a sztoritól pedig a vezető szava is elállt.

Amikor beadtam a 4. rész forgatókönyvét, a stúdió vezetője/alkotóigazgatója írt nekem egy e-mailt, amiben az állt, hogy ‘Szent szar’. Erre én azt válaszoltam, hogy ‘Nos, hol vannak a jegyzetek?’, majd ő írta vissza, hogy ‘Ezek a jegyzetek’. Kész őrület ez, de jó értelemben.

James Cameron

Egészen más hangvételben ment a levelezés, mint amikor Cameron az Avatar mögött álló vezetők arra kérték a rendezőt, hogy vágja rövidebbre a filmet. “Szerintem ez a film az összes kibas**tt pénzt meg fogja téríteni […] És amikor ez megtörténik, akkor már túl késő lesz ahhoz, hogy szeressétek a filmet. Az idő, hogy szeressétek a filmet, ma van” – mondta felbátorodva Cameron a GQ nemrég megjelent riportjában.

Már kevesebb mint egy hét, és végre saját szemünkkel láthatjuk a várva várt folytatást, hogy Cameron vezetésével egy újabb kalandra induljunk Pandorára. Az Avatar: A víz útja december 15-én érkezik a magyar mozikba.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...