Főoldal Filmek A Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája kasszát robbantott, minden várakozást felülmúlt a Marvel Studios új alkotása
Filmek

A Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája kasszát robbantott, minden várakozást felülmúlt a Marvel Studios új alkotása

Kis túlzással már a pandémia előtti időket idézik a box office legfrissebb adatai.

564
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája

Várható volt, hogy a Marvel Moziverzum legújabb mozifilmje erősen fog kezdeni a mozik kasszáinál, de még az elemzőket is meglepte az, hogy mennyire jól kezdett Észak-Amerikában a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája a nyitóhétvégén. A Marvel Studios legújabb alkotása 71,4 millió dollárral kezdet, s ezzel szó szerint kasszát robbantott a tengerentúlon. De a nemzetközi piacon is erősen nyitott.

A Variety közlése szerint a film annyira jól teljesített, hogy behúzta a pandémia utáni időben a második legerősebb nyitóhétvégét. Az első helyen még mindig a Scarlett Johansson nevével fémjelezett Fekete Özvegy áll 80,3 millió dolláros kezdésével, míg a harmadik helyen a Halálos iramban 9. rész 70 millió amerikai dollárral. Eközben a Deadline cikkében arról ír, hogy a lenyűgöző tengerentúli kezdés mellett a világ más országaiból 56,2M dollár folyt be, így pedig a film nemzetközi bevétel már a 127,6 millió dollárt is átlépte. Az Egyesült Királyságban is rekordot döntött, 7,7 millió dollárral nyitott a kasszáknál, és ezzel gyakorlatilag a legjobb lett a pandémia utáni időben. Bár a rajongók számára nem túl ismerős a címszereplő, azonban a Marvel Studios neve és a szolid marketingkampány meghozta a várt a sikert.

Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája

A Variety arra is utalás tesz cikkében, hogy a Shang-Chi sikere hatással lehet más alkotásokra is. A Disney és a Marvel állítólag még nem döntött az Örökkévalók bemutatójával kapcsolatban, hogy mozis exkluzív megjelenést kapjon a film, vagy a Fekete Özvegy mintájára párhuzamos megjelenéssel adják ki a filmet. Bár korábban a stúdió törölte a Premier Access listáról Chloé Zhao filmjét, de mint kiderült, továbbra is fontolóra veszik a Disney+ bemutatót. A fejvakarást az okozza, hogy a Fekete Özvegy a második hétvégére hatalmasat zuhant. Sőt, a párhuzamos terjesztése miatt Johansson még a Disneyt is beperelte, amiért a stúdió megszegte a szerződésben foglaltakat, s közel 50 millió dollártól elesett a Disney+ streamingszolgáltató bemutatójával. Az eset után a Disney úgy döntött, hogy a továbbiakban nem kapnak Premier Access megjelenést a legnagyobb filmet, így köztük a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája is csak a mozikban megtekinthető.

Az erős kezdés mellett egy több mint egy évtizede fennálló másik rekordot is megdöntött a Shang-Chi, amit még a 2007-es Halloween állított fel az amerikaiak Labor Day nemzeti ünnepén. Eddig a pontig 30,6M dollárral a Halloween tartotta a legjobb nyitóhétvégéjét szeptember hónap első hétvégéjén. Köztudottan a stúdiók nem szeretik ezt az időszakot, a nyár végét és szeptember elejét általában elkerülik a nagy stúdiófilmek, de az első ázsiai szuperhősnek nem akadt ellenfele most, a nézők pedig tolongtak jegyet váltani rá.

A második helyre esett vissza a jegyeladásokban az új Kampókéz. A filmből múlt hétvégén 10,5 millió dollárt forgalmaztak, összesen pedig eddig 41,9 millió dollár összegben adtak el jegyet a vetítésekre. A lista harmadik helyére Ryan Reynolds filmje, a Free Guy fért fel, ami becslések szerint a múlt hétvégével 91,8 millió dollárra növelte a teljes bevételt. A Paramount Pictures stúdiótól az animációs Mancs őrjárat: A film animációs 5,2M dollárral zárt, az összbevétel pedig 31,5 millió dollárra nőtt. És végül a Dzsungeltúra, ami a hétvégén 5,2 millióval gazdagította a Disney zsebét, a teljes bevétel pedig 106,8 millió dollár.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Deadpool & Rozsomák
Előzetesek

Egy visszatérővel befutott a Deadpool & Rozsomák végső előzetese

Ha nem akarsz minden poént lelőni, hagyd ki a Deadpool & Rozsomák...

Russo
BREAKINGFilmek

A Russo testvérekkel a Bosszúállók 5. és a Titkos háború rendezéséről egyeztet a Marvel Studios

Russo testvérek és a korábbi írók menthetik meg a következő két Bosszúállók-filmet.