Főoldal Játékok A Rockstar a régi játékainak torrentes változatát árulja a Steamen
Játékok

A Rockstar a régi játékainak torrentes változatát árulja a Steamen

A DRM eltávolítása helyett a feltört változatát árulják a régebbi Manhunt vagy Max Payne játékaiknak.

371
Rockstar Games logo

Ugyan legtöbben a GTA vagy Red Dead Redemption játékaikról ismerik a Rockstar Gamest, azonban a fejlesztő/kiadónak az ezredfordulón számos más játéka is megjelent vagy azóta a jogait megvásárolták. Ilyen volt az akció-kalandjáték Bully, az autóversenyzős Midnight Club vagy az erőszakossága miatt botrányt kavaró Manhunt. Ezek mára kultikus státuszba kerültek, valamelyik kapott folytatást, de többségük már felújított változatot sem, így újabb platformokon, netán Windows-okon meglehetősen nehéz a futtatásuk.

Ennek ellenére a Rockstar továbbra is elérhetővé teszi őket a legnagyobb PC-s kliensen, a Steamen és 10-15 eurós áron értékesítik őket. Tehát akiknek kimaradtak ezek a klasszikusok, vagy csak nosztalgiázni szeretnének, azok továbbra is megvehetik hivatalosan, nem kell virágboltból beszerezniük a feltört változatot. De mi van akkor, ha a kiadó nem az eredeti, hanem a feltört változatot adja el nekünk?

Egy Silent nevű modder lett figyelmes arra, hogy a Max Payne, a Manhunt vagy a Midnight Club II játékok esetében a feltört, torrentes változatokat árulja a Rockstar a Steamen. A felfedezést megosztotta szeptember 3-án X profilján, amely elég nagy felháborodást váltott ki. A modder már korábban is jelezte, hogy érthetetlen hibák, bugok vannak a Steames változatokban, ezért kezdett utána nézni a játékok kódjában. Itt találta meg RAZOR 1911 nevét, aki az egyik legnagyobb warez a világhálón, több ezer játék feltört változatát tette közzé a Torrenten az évek során.

A problémát a játékokba épített másolásvédelem, azaz DRM okozhatja. Akik emlékeznek a 2000-es évek PC-s játékaira, azoknak ismerősek lehetnek olyan ellenszenves DRM szolgáltatások, mint pl.: a Games for Windows Live. Ugyan a Microsoft már évekkel ezelőtt megszüntette a szolgáltatást, sajnos azok a játékok, amelyek ezen keresztül futottak mára jobbára játszhatatlanok, hacsak a kiadó vagy fejlesztő nem adott ki hozzájuk utólagos javításokat, vagy esetleg a vállalkozó kedvű modderek nem javították ki. A Rockstar ezzel szemben egy még kényelmesebb megoldást választott, fogták a feltört, crackelt változatot és azt árulják a Steamen hivatalos változatként. Ez azért néhány etikai kérdést felvet, pláne egy olyan cégtől, aki a világ legprofitálóbb szórakoztatóipari termékét gyártja a GTA V képében. Láttunk már olyat, hogy a fejlesztők a rajongói modokat, patcheket teszik bele játékukba és adják el hivatalos javításként, de olyat még nem láttunk szerintem, hogy az illegális, feltört változatot árulnák hivatalos verzióként. A Rockstartól nem ezt vártuk volna el, ennyire azért nem kell komolyan venni a GTA bűnözőit!

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

GTA VI
Játékok

Megerősítették a GTA VI megjelenési időszakát

2025 őszén tervezik kiadni a várva várt folytatást.

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...

The Day Before
PC

Négy nappal a megjelenése után megszűnik a The Day Before fejlesztője

Az év legrosszabb játéka vagy legnagyobb csalása?