Főoldal Játékok A Microsoft felvásárolta volna a Square Enixet is, hogy erősödjön a mobilpiacon
Játékok

A Microsoft felvásárolta volna a Square Enixet is, hogy erősödjön a mobilpiacon

Több játékkiadót és fejlesztőt is megvizsgált a Microsoft mielőtt az Activision Blizzardot választották.

16
Square Enix

Negyedik napja tart az FTC vs Microsoft per, amely azután jött létre, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) blokkolta az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoftnál. A bíróság több a játékipar fontos szereplőjének tanúvallomását hallgatta már meg és számos érdekes infó látott napvilágot a Microsoft és a többi játékcég háza tájáról.

A bíróságnak átnyújtott dokumentumok szerint a Microsoft korábban megvizsgálta azokat a potenciális jelölteket egy lehetséges akvizícióra. A Microsoftnak számos oka volt arra, hogy felvásárolja a Square Enixet. A japán játékkiadó és fejlesztő olyan videójátékairól ismert, mint a Final Fantasy, a Just Cause, a Thief, a Deus Ex, a Hitman vagy a Tomb Raider. A dokumentumok szerint a Microsoft azért szemelhette ki őket, hogy erősödjenek az ázsiai piacon, illetve a fenti játékokkal bővítették volna az Xbox Game Pass katalógusát. Ám nem csak ezek voltak a szempontok a Square Enix esetleges felvásárlásában, hanem hogy az Xbox megvesse a lábát a mobiljátékok piacán és akár a jövőben egy esetleges mobil-exkluzív Game Pass is létrejöhessen. Jelenleg a Game Pass csak PC-n és Xbox konzolokon érhető el, okostelefonokon csak az xCloud felhőszolgáltatásuk van.

A mobiljátékok piaca óriási ütemben fejlődik. 2022-ben már világszinten elérte a 136 milliárd dollárt, a játékosok ennyit költöttek mobiljátékokra és ebben az ázsiai piac kiemelkedő. Összehasonlításként a PC és konzolos piac együtt összesen 80 milliárdot tesz ki, így érthető, hogy a Microsoft szeretne ide is belépni.

De nem csak a Square Enix volt az egyedüli kiszemelt, ugyanis a Microsoftnál tervben volt a Yakuza és Sonic játékaikról ismert Sega, illetve a Destiny 2-t fejlesztő Bungie felvásárlása is. Utóbbit végül a Sony vette meg 3,7 milliárd dollárért 2022-ben. Rajtuk kívül még további kisebb stúdiókat is megvettek volna, mint a Pokémon GO-t gyártó Niantic, a Hitman szériát ápoló IO Interactive vagy akár a mobilos játékairól ismert Zyngát is. Utóbbit a Take Two vette meg 12,7 milliárd dollárért.

Az Activision Blizzard felvásárlása tehát nem csak a Call of Duty és hasonló multiplatform játékok miatt fontos, hiszen az Activision birtokolja a King nevű céget is, amely olyan rendkívül népszerű mobiljátékokat fejlesztett, mint a Candy Crush. A cég 2015-ben 5,9 milliárd dollárt ért.

Xbox Game Pass mobil
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Microsoft Activision Blizzard
BREAKINGJátékok

A brit versenyhivatal jóváhagyta a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását

A CMA döntésével az utolsó akadály is elhárult, hogy az Activision Blizzard...

Tom Clancy's The Division 2
BREAKINGJátékok

Készül a Tom Clancy’s The Division 3

A Ubisoft egy sajtóközleményben leplezte le, hogy készül a poszt apokaliptikus széria...

Shadow of the Tomb Raider
Játékok

Korábban tagadták, ám mégis leépítés zajlik a Tomb Raider fejlesztőjénél

A Crystal Dynamics-től már tíz alkalmazott távozott.

Baldur's Gate 3
Játékok

Baldur’s Gate 3 teszt

A Larian Studios megcsinálta az év játékát?