Főoldal Játékok A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ számos országában.

327
Helldivers 2
Forrás: PlayStation

Nagy botrányt kavart a Sony által bevezetett változtatás a Helldivers 2 PC-s változatában. Az Arrowhead Game Studios idei nagy sikerjátéka hatalmas népszerűségnek örvend a PC-s és PlayStation 5 játékosok körében. Azonban a játékot kiadó Sony nemrég úgy döntött, hogy PC-n is kötelezővé teszik a PlayStation Network fiók regisztrációját az online multiplayerhez. A döntéssel azonban kizártak 177 országot a játékból, ahol nem elérhető a Sony hálózata. A játékosok és a közösség együtt lázadt fel a kiadó ellen, amelyre végül reagáltak is, május 6-án és visszaléptek a kötelező PSN regisztrációtól. A gond csak az, hogy hiába az ígéret, a játék továbbra sem érhető el az országokban PC-n.

Abszolút váratlan siker volt az, amelyet idén a Helldivers 2 című kooperatív multiplayer játék elért. A Sony egy külsős fejlesztőt, az Arrowhead Game Studios bízta meg a játék fejlesztésével, amely PC-n és PS5-ön jelent meg február 8-án. A játék nagyon hamar népszerű lett a játékosok körében, köszönhetően jól megalkotott külső nézetes kooperatív élménynek és a jól megalkotott sci-fi világnak. A játék egyértelműen Paul Verhoeven 1997-es klasszikusát, a Csillagközi inváziót vette alapul. A Sony azonban szerette volna, ha nem csak PS5-ön, de a PC-n, a Steam platformján is kötelező lenne a PSN regisztráció a játékhoz. Csakhogy ez a rendszer a világ 177 országában, főként Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában nem elérhető. A döntéssel gyakorlatilag játszhatatlan lett a szoftver ezekben az országokban, amelynek hatására a Steam leszedte a játékot a platformról és elkezdte visszatéríteni a játék árát a játékosoknak.

A sajtóviszhang és a játékosok elégedetlensége miatt a Sony visszalépett a döntéstől, de egyelőre ez nem sok megoldást kínált a játékosoknak. Az Arrowhead Game vezérigazgatója, Johan Pilestedt a játék hivatalos Discord szerverén igyekezett megnyugtatni a játékosokat.

Beszélek a partnereinkkel a PlayStationnél és a Valve-nál, és szorgalmazom, hogy ezt visszavonják. A fiókok összekapcsolása herkulesi erőfeszítésbe került – de nem nyugszom, amíg mindenhol elérhető lesz.

Johan Pilestedt

Abból, amit a vezérigazgató elmondott felvetődik a kérdés, hogy a játék eltüntetése a Steamről mennyiben volt a Sony kezdeményezése szemben a Valve döntésével, hogy megvédjék a Steamet a felelősségre vonástól. Hiszen a Steam azoknak is elkezdte visszatéríteni a játék árát, akik túllépték a 2 órás limitet, szembemenve a platform szabályzatával. A PC Gamer írója megkereste az ügyben a Sony-t, de egyelőre nem kommentálták a pletykákat.

Bár a legtöbb játékos számára elérhető a PSN szolgáltatása, így többségüket nem fenyegeti a kötelező regisztráció PC-n. Azonban a Sony láthatóan figyelmen kívül hagyta azt, hogy a Steam és a Helldivers 2 jóval szélesebb körben elérhető, mint a PlayStation Network vagy úgy általában a PlayStation 5. A Sony komoly lépéseket tett az elmúlt években, hogy a konzoljuk mellett PC-n is elérhetővé tegyék exkluzív játékaikat. Azonban a korábbi címek többnyire egyjátékos címek voltak és ott nem volt szükséges online kapcsolatra, a Helldivers 2 esetében ez már nem ilyen egyszerű. Az online multiplayer játékaikhoz szükséges lesz a PSN elérhetőségét is kibővíteni további régiókban is, ha kötelezni akarják a regisztrációt. Szintén ide kapcsolódik, hogy a május 16-án PC-re érkező Ghost of Tsushima online multiplayer módja, a Legends ugyancsak nem lesz elérhető ebben a 177 országban, hiszen ezt is PSN fiókhoz, hálózathoz kötik. Az offline egyjátékos sztori mód viszont működni fog.

Helldivers 2
Forrás: PlayStation
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Várakozáson felül teljesített a Stellar Blade, tervben van a PC-s változat

A Shift Up új PS5 exkluzív játéka hangos siker lett, folytatások is...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Stellar Blade
PlayStation

Visszatérítik a Stellar Blade árát az elégedetlen játékosoknak

A Sony meghallotta a kritikákat a játék cenzúrájával kapcsolatban.