Főoldal Filmek Mélyponton az Oscar-gála nézettsége
Filmek

Mélyponton az Oscar-gála nézettsége

Történelmi mélyponton az Oscar nézettsége.

377
Chloé Zhao

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban kiosztották az aranyszobrokat. Bár a legrangosabb filmes eseményről beszélünk, az elmúlt években sok kritika érte az Akadémiát, köztük például a diverzitás vagy az alkotások népszerűsége miatt. A 93. Oscar-gála sem az alkotások miatt marad emlékezetes, hanem a negatív rekordjával, mivel ilyen kevesen még nem nézték a gálát.

Az Oscar-gála nézettsége évről-évre csökken. Már a tavalyi évben is elenyésző volt a nézők száma, és ez a tendencia idén is tovább romlott, amire még a járvány is rátett egy lapáttal – sokan nem is látták azokat a filmeket, amiket díjaztak. Az ABC televíziós csatorna adatai szerint az Egyesült Államokban múlt vasárnap mindössze 9,85 millióan követték nyomon az eseményeket. Csak összehasonlításként az idei Super Bowlra 96,4 millióan kapcsoltak.

A legnagyobb problémát természetesen a pandémia okozta. A COVID-19 miatt világszerte bezárták a mozikat a tavalyi évben, emiatt több film bemutatóját is elhalasztották, így az Oscar-várományos alkotások többsége ismeretlen volt a közönség számára. A díjátadó nézettsége mélyrepülésben, az idei csaknem 50 százalékos visszaesést jelent a tavalyihoz képest, pedig már a 23,6 milliónál is kongatták a vészharangot. A szám 2014 óta csökken, amikor még 43 amerikai háztartásban követték figyelemmel.

Az idei gála nagy nyertese a kínai Chloé Zhao volt, aki két kategóriában is elnyerte a zsűri szavazatát. A nomádok földje című filmje lett a legjobb film, ő pedig a legjobb rendező, sőt, a film főszereplőjét alakító Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart. Egy ilyen nagy horderejű hírtől mi magyarok majd kiugranánk az bőrünkből, de Kína egészen máshogy látja a dolgot. A kommunista ország cenzúrázta a közösségi médiát, és a kínai állami hírügynökség még csak említést sem tett a 39 éves rendező sikeréről.

Chloé Zhao
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Szegény párák
Filmek

A legjobb filmnek járó díjra is jelölt Szegény párák hamarosan elérhető lesz Disney+-on

Az Oscar-díjat nyert Szegény párák hamarosan streamelhető a Disney+-on.

Oppenheimer
Filmek

Hány millió dollár ütötte Christopher Nolan markát az Oppenheimer és az Oscar után?

Mennyi volt Christopher Nolan fizetése az Oppenheimer után, ami tarolt az idei...

Oscar
BREAKINGFilmek

Oscar 2024: Íme a nyertesek listája

Kiosztották a legjobb filmeknek járó díjakat. Ők lettek az Oscar 2024 nyertesei.